Home

Nieuws 3 reacties

Geurts wil overleg EZ en sector over gegevensverstrekking CBS

CDA-Kamerlid Jaco Geurts roept staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op om met de sector in gesprek te gaan over de verplichte extra gegevensverstrekking aan statistiekbureau CBS. In de tussentijd vindt Geurts dat er geen boetes opgelegd mogen worden aan ondernemers die de gegevens niet aan CBS verstrekken.

Per 1 juli 2016 moeten veehouders en akkerbouwers extra informatie verstrekken aan CBS, bovenop de informatie die via de meitelling via RVO.nl worden aangeleverd. Varkenshouders van LTO en NVV vinden het onterecht dat boeren hiertoe verplicht worden op straffe van een boete. Zij vinden de informatie die via RVO.nl wordt gegeven voldoende. LTO en NVV noemen de boete van maximaal €1.500 voor de decembertelling ‘van de zotte’. CBS mag de gegevens van de RVO.nl en van de Kamer van Koophandel gebruiken. Eric Douma van LTO Varkenshouderij vindt het niet nodig om nog aanvullende gegevens te verstrekken.

'Mogelijke' verplichting is al verplichting

Geurts vindt het niet terecht dat bij de internetconsultatie over het ontwerpbesluit gegevensverwerving CBS wordt gesproken over een mogelijke verplichting voor agrariërs om extra landbouwgegevens aan te leveren, terwijl deze in de toelichting al wordt gezien als een verplichting. Het Kamerlid had graag gezien dat de sector en de Kamer naast de internetconsultatie geïnformeerd zouden worden over de voorgenomen verplichting.

Bij zijn schriftelijke vragen wijst Geurts tevens op de extra lastendruk voor ondernemers en onlogische vragen die gesteld worden, zoals de vraag aan melkveehouders hoeveel gewasbeschermingsmiddelen ze gebruiken in de boomteelt en aan bv’s zonder personeel hoeveel medewerkers er zijn. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf stelde ook al vragen naar aanleiding van de gegevensinwinning van CBS.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Hoe ver zijn we verwijderd van een totalitair systeem? De dictatuur van de bureaucraten is al aardig ver opgerukt in het altijd zo vrije Nederland. Ik begrijp dan ook niet dat de LTO hier niet tegen deze zinloze informatie verstrekking in opstand komt.

 • deB.


  Doe even normaal meneertje van het CDA!!
  Lto zal het wel weer wat vinden.
  Hebben we nog enige vrijheid in dit rot land

 • gvanlaar

  Wv01 volgens mij heb jij het artikel niet goed gelezen en/of begrepen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.