Home

Nieuws

Geldkraan voor Brits platteland nu al dicht

Voor meer dan 2.000 projecten van Britse boeren en kleine bedrijven en instellingen op het platteland is de geldkraan plotseling dicht gedraaid.

Het Rural Payment Agency heeft vanwege de onzekerheid rond Brexit een ‘pauze’ ingelast in het uitbetalen van bijdragen uit de Europese plattelandsfondsen. De uitbetaling van de gemengde rechten gaat voorshands wel gewoon door.

Steun voor goedgekeurde natuur- en milieuprojecten

Voor de boeren gaat het om honderden aanvragen voor steun uit de verschillende fondsen voor natuur- en milieuprojecten. Die worden voorlopig niet verder afgehandeld, ook al was vaak de aanvraag zelf al goedgekeurd, heeft het RPA meegedeeld.

Het verantwoordelijke ministerie Defra erkent dat dat teleurstellend kan zijn maar geeft verder geen indicatie wanneer de geldstroom weer op gang komt. Daarnaast is ook de uitbetaling uit het plattelandsfonds Leader, waar Groot-Brittannië zo’n €150 miljoen uit kan ontvangen, stopgezet. "We weten niet waarom, we krijgen ook geen antwoord, we hebben alleen het officiële bericht gekregen dat we niet mogen communiceren met aanvragers", aldus een anonieme ambtenaar tegenover dagblad Daily Telegraph.

'Snel duidelijkheid nodig'

Vice-voorzitter van de National Farmers Union Guy Smith benadrukt dat boeren snel duidelijkheid moeten krijgen: "Boeren hadden toch al weinig vertrouwen in de nieuwe regelingen voor milieuzorg en zo en dit maakt de zaak er niet beter op. Deze regelingen zouden tot zeker 2020, als we waarschijnlijk de EU verlaten, in stand blijven. Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn en of ze op een bijdrage kunnen rekenen of niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.