Home

Nieuws 54 reacties

'Franse landbouw is failliet'

Franse melkveehouders gaan maandag protesteren bij kaasfabrikant Lactalis tegen de lage melkprijzen. Maar zij zijn niet de enige boeren in nood : één derde van de vleesveehouders zou er deze herfst mee kunnen stoppen en de akkerbouwers en fruittelers zitten eveneens diep in de problemen. De Franse landbouw is failliet.

Dat schrijft Le Figaro zaterdag in een beschouwing over de ellendige situatie op het Franse platteland. De krant noemt eerst de melkveehouders die op dit moment €6 tot €10 per 100 kilo verlies lijden. Zij richten zich vooral op Lactalis dat meer dan 20%van de Franse melk, afkomstig van 17.000 boeren, verwerkt. ''Maar de crisis duurt al enkele jaren en is verergerd door het Russische embargo en vooral door het verdwijnen van de quota vorig jaar.''

Le Figaro wijst er op, net als eerder Lactalis zelf, dat de melkprijzen in Frankrijk nog altijd tot de hoogste in Europa behoren. ''Europa heeft wel weer nieuwe steun aangeboden maar het wachten is op het geld zelf.''

'Derde vleesveehouderijen verdwijnt'

In de rundveehouderij is de situatie minstens net zo dramatisch. ''We verwachten dat een derde van de 80.000 gespecialiseerde vleesveehouderijen deze herfst zal verdwijnen. Dat is kolossaal'', stelt voorzitter Jean-Pierre Fleury van de Fédération Nationale Bovine. Volgens hem is de prijs sinds 2014 gezakt met 60 cent per kilo ofwel €300 per dier.

Slechtste graanoogst in 40 jaar

Enorme verliezen worden eveneens voorspeld in de graansector, waar de oogst de slechtste in 40 jaar lijkt te worden. Voor een bedrijf met 120 hectare loopt het verlies op tot €60.000 à €70.000 euro, berekent Le Figaro.

<em>Foto: ANP</em>
Foto: ANP

Fruittelers de straat op

Het slechte weer treft eveneens de fruittelers die hun oogsten flink lager zien uitkomen. Het ernstigst is de situatie bij abrikozen waar zo'n 30%minder wordt binnengehaald dan vorig seizoen. De oogst aan meloenen komt 8% later uit, die van perziken en nectarines 6%.

Net als de melkveehouders trekken ook de fruittelers weer de straat op, waarbij ze protesteren tegen de slechte prijzen in de supermarkten en tegen de invoer van fruit uit landen waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die in Frankrijk verboden zijn.

Kwart boeren verdiende minder dan €10.000

Le Figaro berekent dat een kwart van de boeren vorig jaar minder dan €10.000 heeft verdiend. ''Veel landbouwers proberen de kosten nog verder te drukken en stellen investeringen uit. In veel gevallen nemen de schulden voortdurend toe. In 15 jaar tijd is de helft van de boeren verdwenen, 20.000 tot 25.000 veehouders staan op de rand van het faillissement en het aantal zelfmoorden in de landbouw is sterk toegenomen.''

Laatste reacties

 • Peerke1

  Zonder boeren geen eten. Dus tijd om de geldkraan weer eens ver open te draaien.

 • Nick1983

  En vroeger was het nog wel eens zo dat bij lage opbrengsten de prijzen omhoog schoten, maar da lijkt tegenwoordig ook nie meer zo vanzelfsprekend...

 • deB.

  Gaat allemaal kapot! Mensen betalen zich scheel aan zogenaamde luxe dingen, terwijl eerste levensbehoefte niet mogen kosten.
  Verwende nesten zijn we geworden, maar er komt een andere tijd!!

  Er wordt veel verdiend aan de agrarische sector, maar de producenten gaan er kapot aan

 • oorspronkelijk

  nog even wachten medogenlozen
  wereldmarkt het lost zichzelf op.
  gelukkig zijn er ook mensen met empathie
  het ontbreekt er nog aan dat dit pas de echte bevrijding wordt genoemd.

 • farmerbn

  De oorzaakvan dit alles zijn de wisselvallige prijzen. In top-jaren investeren de boeren volop maar als er slechte jaren volgen dan is er crisis. Franse graanboeren hebben als voorbeeld 500 euro rente en aflossing per ha voor hun machinepark. Dat is natuurlijk veel te hoog. In goede jaren de belasting en de sociale lasten (42 % van de winst voor ziektekosten én verplicht pensioen)voorblijven is goed maar nu zitten ze in de problemen. Boeren zouden (verplicht) een buffer moeten aanhouden en de regering een betere regeling om inkomens te middelen.

 • agratax(1)

  Teken het TTIP met Amerika en de Franse boeren zijn snel uit hun lijden verlost en evenals de Nederlandse. Zolang de politiek onder aanvoering van de HANDEL niet wenst in te zien dat een Vrije wereld Markt meer vernielt dan goed maakt, zal er van de boeren evenals van de ons voor gegane maakindustrieen weinig over blijven. Er valt nl. niet te concureren tegen landen die met totaal andere economische, milieu en sociale waarden werken dan wij, Europa. Het eten komt echt wel uit andere werelddelen net als in het koloniale tijdperk.

 • Can

  Agratax
  Ik ben het 100% met jou eens .
  Hetprobleem is dat veel dit niet (willen) zien .
  De machine kosten 500euro/ ha kan niet kloppen , dan wordt er nooit wat verdient .
  Er staat ergens een link naar LEI boek houding geloof ik .
  Hier heb ik een vergelijking gemaakt met mijn eigen financieele nummers .
  Europa kan nooit tegen Canada en US op met de kost prijs .
  Food safety ,traceability etc , die eisen komen ooit gelijk ,min of meer .
  Het is de koper die dit bepaalt dus voor export moet we er aan voldoen .
  Het overbodige ,milieu etc, dat alleen voor de regio telt hebben we niets mee nodig .
  Frankrijk zal echt in 2017 weer een oogst hebben !

 • Heel Europa 30 % minder graan geoogst en 20% lagere prijs,dit komt omdat Rusland veel graan heeft daardoor is de prijs laag,ik geloof er helemaal niets van

 • Alex63

  Heb het al meer gezegd ieder die op ons erf komt verdiend?!
  Wij mogen ervoor werken en houden veel mensen in leven,
  misschien zijn we zot of te trots dat we dat blijven doen.
  Hoe lang houden we het nog vol? Financieel maar ook zeker fysiek/geestelijk.
  Een makkelijk prooi natuurlijk wij zijn allemaal individualisten met ieder zijn eigen problemen, makkelijk ons zo tegen elkaar uit te spelen.
  Wat leeft er direct of indirect van de landbouw? Maar de rek is er al uit en straks knapt ook hier het lijntje want denk niet dat het hier veel beter is dan in Frankrijk en daar profiteren of moet ik zeggen misbruiken er veel van de zogenaamde dienstverlenende sector van die voor veel meer dan € 100 per uur hun diensten beschikbaar stellen!!!! Al eens gekeken wat top mensen verdienen in de agrarische sector? Ze behoren tot de meest verdieners en de sector zelf komt er maar bekaaid af als het gaat om inkomens. Wij moeten ons werk doen met dure materialen die up to date moeten zijn om bij te houden en ook de dure grond die door toedoen van derden steeds maar stijgt en voor ons een eigenlijk onbetaalbaar productiemiddel is geworden, veel omzet van geld niks verdienen,
  belachelijk eigenlijk

 • Can

  US en Canada hebben een record oogst zoals het nu lijkt ,maar merendeel nog op het land .
  Er kan nog veel gebeuren ,maar voor een paar cent per kilo voor oceaan transport ,kan heel Europa het thuis geleverd krijgen.
  Weet je kost prijs en verkoop deels vooruit .
  Verkoop pas als je er wat aan kan verdienen .
  Af land verkopen is altijd een lage prijs .
  Om een paar centen te verdien moet je gewoon je rekenmachine gebruiken , en niet je emoties !
  Kun je gemiddeld weg niets aan de teelt verdienen , hou er dan mee op !

 • Gerardone

  echt praat voor een Bles toevallig ook nog een Gerard

 • Can

  Zet er geen namen op van mensen die ik niet ken !
  Er is een reden dat er geen naam boven staat .
  Privacy !

 • zon

  Privacy is op -Boerderij-erg slap.
  Kijk maar eens goed,genoemde naam staat er gewoon bij.

 • Bennie Stevelink

  Hoezo "privacy" ? Op de betere fora zoals Foodlog schrijft iedereen onder eigen naam. De meesten ook nog met een foto erbij.

 • Johnny Hogenkamp

  Meeste fora, zo ook Foodlog, komen niet verder dan een stuk of 10 fanatieke deelnemers. Vergelijkbaar met een doorsnee studieclub of huiskamervisite. Naar buiten toe lijkt het meer dan het in werkelijkheid is. Het wordt door de sitebeheerder vooral ingericht als lokker voor groter publiek. Is ook niks mis mee, maar hang er niet teveel waarde aan.

 • Almagro

  Reageren onder eigen naam heeft tevens als voordeel dat men nadenkt voordat men alles op de diverse fora "kwakt".
  Er wordt anoniem zoveel onzin uitgekraamd of nog erger : onbeschoft of onnodig kwetsende opmerkingen uitgebraakt met als gevolg dat fora vervuild raken en mensen weg blijven. Reageren onder eigen naam zou de norm moeten worden.........

 • Bennie Stevelink

  @Johnny, welke waarde een forum heeft is afhankelijk van wat je zoekt. De waarde die Foodlog voor mij heeft is dat ik er op de eerste plaats visies en argumenten vind die voor mij als boer lastig kunnen zijn maar wel mijn begrip verruimen.
  Ten tweede kom ik bij Foodlog vaak elitair taalgebruik tegen waardoor je je als gewoon boer gemakkelijk laat overbluffen. Vooral dier- en milieuactivisten maken daar gebruik van. Door daar ervaring mee op te doen kijk je er doorheen wat weer een voordeel is als je reageert op een artikel bij bv de plaatselijke krant.
  Ten derde kom ik bij Foodlog argumenten tegen die goed overdacht en plausibel lijken te zijn maar als je er langer over nadenkt blijken er gaten en onjuistheden in te zitten. Vervolgens is het aan mij om die onjuistheden goed onderbouwd aan te tonen.

  Samengevat: Foodlog is een verrijking qua visie en een training in vaardigheden die ik kan gebruiken bij andere sites.

 • Can

  Anoniem of niet !
  De wereld markt is een prima systeem.
  Maar Niet voor nl.
  Quota en dichte grenzen voor Europa was beter geweest .
  Graan is er dit jaar weer genoeg , prijzen gaan pas veranderen na de oogst .

 • pinkeltje

  Moeten vooral Canadezen zeggen dat de wereldmarkt goed voor ze is.... Mag ik even lachen?

 • Can

  Het verbaasd mij altijd weer dat nl boeren weinig of geen begrip hebben voor de wereldmarkt .
  En nog steeds niet verder kijken dan hun regio .
  Een beetje naïef nu het quota systeem weg is ,dat was toch de bedoeling !
  En graan prijzen laag !
  En dan maar weer vragen om financieele hulp .

 • Almagro

  @Can, Nederland is na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld . En dat alles op een paar vierkante kilometer. Ook kennis wordt wereldwijd gretig afgenomen weet ik uit eigen ervaring. Ik heb heel wat in Canada rond gezworven en gewerkt. Mooi land met aardige mensen maar gezien de omvang en de mogelijkheden van dit continent valt het toch lelijk tegen wat de agro-cluster voort brengt. Het quota systeem gaat steeds meer als een loden last om de hele Canadese economie hangen en kost veel banen. Ook is de Canadese melkvee en pluimvee sector totaal niet concurrerend als je spreekt over de wereldmarkt. Zelf heb ik de Canadese mais en tarwe op ons bedrijf vervangen door Oekraïense omdat deze beter en goedkoper is. Misschien ben je te lang weggeweest en trek je conclusies naar aanleiding van reacties op dit forum maar het geeft slechts een beperkt beeld van een klein deel van de (melkvee)sector.
  Nevertheless, good luck with your business.

 • Gerardone

  Gerard Bles CAN Elk land is verplicht om te proberen voor zichzelf te zorgen dat er voldoende voedsel voor de bevolking is en daardoor is het onmogelijk om het met de industrie te vergelijken die luxe en gemak artikelen maakt, je kunt immers daar meer van nemen, als je buik vol is die vol en is op dat moment een overschot Wereldmarkt is een dumping markt er is geen land die er voor kan produceren dat is een illusie kijk maar bij die gene die het doen nemen de schulden toe in plaats van af want de marge word immers kleiner en kleiner en het areal van het bedrijf neemt toe en moeten we leven van de stoppers en wij maar geloven dat het getal land prijs toe neemt er zit namelijk een eindpunt in dit economisch systeem

 • Gerardone

  Zents beheer Canada heeft zijn agro niet nodig voor zijn export balans en gaat dus netjes om met haar boeren en burgers want als het quota systeem er niet was hadden de burgers geen voedsel in de winter tengevolge daarvan is het quota systeem ontsaan

 • Bennie Stevelink

  Jouw standpunt @Gerardone, komt er op neer dat landen alleen voor binnenlandse consumptie voedsel moeten produceren. Dat betekent dat wij niet moeten exporteren.
  Als wij niet exporteren moeten wij ook niet importeren. Onze import is immers de export van de ander. Dus in Nederland geen koffie, thee, sinaasappelen, mandarijnen, wijn, druiven, rijst, chocola en zelfs geen brood omdat het meel hiervoor ook geïmporteerd wordt. En vooral niet te vergeten, ook geen vegetarische producten omdat soja ook geïmporteerd wordt.

 • Gerardone

  Sorry Benny dat zeg ik niet ik zeg dat Canada het van een ander ooghoek bekijkt Canada heeft heel veel delfstoffen zodat ze de landbouw niet nodig hebben om de handels ballans recht/positief te houden/maken

 • vandenbrandcv1

  Boeren hebben wat meer marktmacht nodig en wat minder mededingingsregels. Er wordt genoeg verdiend aan voeding, maar dat gebeurt niet bij de boeren, maar bij de supers en de industrie.

 • Gerardone

  van denbrandcv1 jij slaat de spijker op de kop die is precies mijn gedachte uitgangs punt
  En dus hoe dan ook hoe we het voor elkaar krijgen, maar wij boeren sector moeten zelf in de winkel,dus bv. koop of neem want het is eigenlijks van de boeren de boerenbond en welkoop winkels en verkoop hier je producten uit en dit geld voor de hele EU zoals de raiffeisen in Duitsland

 • Almagro

  @vandenbrand, helemaal met je eens !
  Maar nu komt het: hoe regelen we dat ? Met alleen soepele mededingingsregels zijn we er nog lang niet. We zijn in alles exporterend dus de prijs wordt niet hier gemaakt. Dan heb je nog te maken met toenemende markt bescherming en niet te vergeten de verschillen in productiestandaard/regels. Beter is het om te investeren in de diverse deelmarkten vooral dichter bij huis. Maar daarvoor heb je sterke merken nodig, en die krijg je enkel met veel inspanning, geduld en een sterke partij die de regie kan nemen. En krijgt deze partij dan ook het mandaat van de primaire producent om in de markt te investeren en toch verzekerd te zijn van aanvoer van het juiste product op het juiste moment in de gewenste hoeveelheid ? Pas dan krijg je werkelijk marktmacht en wordt Nederlands vlees, zuivel,eieren enz een merk op zich. Lijkt in eerste instantie onmogelijk maar dat is het niet! De moderne consument wil best wat extra betalen wanneer ze een goed gevoel krijgt bij het nuttigen van al onze lekkere en gezonde producten. • Gerardone

  Precies Zents beheer
  maar er zijn wel mogelijk heden hierin en ik zou het niet op alleen Nederaland houden
  Volgens mij moet er eerst van de boeren een besef komen dat niet melkfabriek en de winkel concern de prijs bepaald maar de boer/producent zelf voor wat hij voor zijn product krijgt daarbij staat ook de management van de cooperatie die van boeren zelf is aan de verkeerde kant.
  In Canada is dit vast gelegd middels dat Qoutum dat het product op120 procent in de schappen ligt
  Nu is het de vraag begin je weer van nul af aan of je gebruikt je eigen cooperatie's
  je gaat op de media in en je maakt je eigen positieve spotjes daarin laat je zien dat de landbouw in alles bedraagt aan de maatschapij dat je de tegen hangers daarvan over schaduwt

 • Jan van het Zand

  De historie herhaalt zich.
  Rond 1988 in Engeland geweest met kerstvakantie in de buurt van Brighton. Sprak daar een melkveehouder met nissenhutten als ligboxenstal. Gaat u ook een moderne ligboxenstal plaatsen?
  Onze familie zit al meer dan 250 jaar op deze boerderij. We weten nog goed dat de engelse boeren in 1880 van de boerderij afliepen. In onze familie zullen wij nooit bij de bank of anderen geld lenen. Dat is het begin van het einde van het familiebedrijf. Let op: de situatie van 1880 zal zich herhalen in de wereld. Dat was de waarschuwing van deze engelse melkveehouder. In Frankrijk is het blijkbaar zover.

 • Bennie Stevelink

  @Gerardone, je wilt dus van begin af aan helemaal opnieuw doen wat FC, Cono en Rouveen al jaren doen?
  Je wilt positieve spotjes op tv maken waarin je laat zien dat de landbouw bijdraagt aan de maatschappij. Aan welke eisen moeten de boeren voldoen om de burgers te overtuigen dat de landbouw positief is? Zullen die eisen anders zijn dan van FC of Cono?

 • pinkeltje

  Ik hoor dit gezever inmiddels al meer dan 50 jaar. Wie het niet leuk meer vindt, gewoon lekker stoppen. Koop aandelen van die bedrijven die zo schofterig aan je zitten te verdienen, neem zo'n makkelijk baantje dat zo goed betaald wordt en wens je voormalige collega's veel plezier. Ga je toch niet doen dus ik blijf voorlopig lekker goedkoop aan het eten. Probleem opgelost.

 • Gerardone

  De discussie dood maken is de makkelijkste weg pinkeltje

 • landboer

  Ja , t begon net interessant te worden!

 • pinkeltje

  Ook met veel nieuwe argumenten. Echt verfrissend....

 • WGeverink

  Sorry Jongens canadese boeren Lopen niet erg hard om de kas van Canada LTD te spekken. Ik zou me als sector wel schadenfreude als min sector miljarden in het laatje Brengt terwijl ik self de hand op Moet houden...

 • WGeverink

  Sorry ik zou me als sector schamen...

 • Almagro

  @WGeverink, nou nou, zó ontspannen gaat het in de Canadese landbouw nu ook weer niet. Ik heb zelf 2 jaar geleden de Canadese melkveehouders zien lopen op Parlement Hill in Ottawa mét koeien en op klompen. En dat was niet om de regering te bedanken. Toen werd er slechts nog maar gesproken over vrijmaken van de handel. Later vertelden de Franse Canadezen uit Quebec me dat er oorlog zou komen als er eieren, kuikenvlees of kaas van buiten Canada in de schappen zouden komen. Diezelfde week zat ik op een binnenlandse vlucht van Montreal naar Toronto naast een regeringsfunctionaris die me vertelde dat het landbouwsysteem in Canada veel banen koste en bij een nieuwe regering niet onbesproken zou blijven. Nou is Harper inmiddels ingeruild tegen een echte Trudeau . We zullen zien.
  En dan nog : Nederlandse boeren hoeven zich nergens voor te schamen, en Canadese boeren hoeven dat ook niet.

 • WGeverink

  En de nederlandse boer wil een eerlijke prijs maar die moet uit de lucht komen vallen want er mag niks geregeld worden...

 • Can

  Ieder mag denken wat hij wil.
  Ik ben op jonge leeftijd geïmmigreerd .
  En ook terug gekomen in nl , niet geslaagd in het buiten land !
  Later weer vetrokken , deze keer lukte het wel ,veel geleerd van de eerste keer .
  Dit land met vrije marktwerking , mogelijkheden en soms ook niet .
  Ik ken verscheidene boeren hier die met niets begonnen zijn .
  In nl ken ik er verscheidene persoonlijk die met familie kapitaal begonnen zijn , maar allang failliet zijn .
  Met veel emotionele problemen van dien .
  Ook ken ik melk vee boeren in nl met een mooie grote nieuwe stallen .
  Goede tijden veranderen in slechte .
  Vaste kosten gaan dan gewoon door , financieel aanpassen aan snel veranderende markt is gewoon niet mogelijk .
  Ik heb gerekend om te kunnen beginnen te boeren .
  Jarenlang de eindjes aan elkaar knoopt .
  Toen de tijden heel goed waren blijven investeren in maar een ding .
  Dus ik rekende ook niet meer .
  Dit was dom , achteraf . • Can

  Ik heb door de jaren heen een paar andere bedrijven begonnen ,
  Om dit bewust te vergelijken , jaarrapport ,heb mijn boeren bedrijf aan gepast .
  Mijn grootste risico gewas is weg .
  Dit was geen makkelijke beslissing , er bleef wel geld over maar er was geen rendement .
  En heb meerdere kinderen en zag langzaam er maar een kunnen boeren .
  Er zijn nu meer mogelijkheden , voor mijn gezin dan ik ooit had kunnen denken .

 • Can

  In stand houden van familie bedrijf ?
  Dit gaat met veel opoffering in de familie zelf .
  Ik probeer te leren van mijn verleden .
  En ben dan misschien niet de typische boer .
  Ik boer met plezier .
  ik bereken alles ,bruto marge en netto marge .
  Marge is nodig om fouten te kunnen overleven .
  Rendement Op geïnvesteerd kapitaal ook ,omdat anders het familie bedrijf te goedkoop door geschoven moet worden ten koste van andere kinderen !

  Coöperatie op wereld schaal werkt niet , voorbeelden genoeg .
  Dit kan alleen op kleinere schaal .
  Nl boeren is intensief boeren , hoge kosten dus .
  Om deze kosten terug te verdienen is er andere vermarkting nodig inclusief bij behorende producten .
  Anders Leren denken !
  Zo niet verpauperd de nl landbouw compleet .
  En dat is al gaande .
  Vergeet de slogan , wij gaan de wereld voeden .
  Dit heeft tot nu toe alleen voor meer armoe gezorgd . • Gerardone

  Can ik ben positief verrast van je verhaal graag hoor ik van je met welk soort bedrijf het nu wel lukt en wat voor soort bedrijf voorheen niet?

 • Can


 • Farmer4life2

  Canada vind ik altijd een extreem voorbeeld.
  Zolang de grenzen dicht zijn en er genoeg jongeren zijn die het bedrijf willen opvolgen is er niet echt een probleem.

  Wel voedselzekerheid, maar weinig creatie van banen en innovatie. Er zit immers veel geld in het quotum.

  Produceren voor de wereldmarkt is nu ook weer niet echt Jut van het. Ik begrijp simpel gezegd niet dat er meer geproduceerd dan nodig is, duurzaam is. Of dat een lage melkprijs (lees onder kostprijs niveau) duurzaam is en goed voor dierwelzijn en boerenwelzijn.

  Ikzelf ben een jonge ondernemer en zie nog beperkte kansen voor Nederland. Het is 5 voor 12 voor regelgeving en redding van de afgrond genaamd "intensief" in andere melkproducerende landen kan men simpel weg goedkoper produceren. De enige voorsprong die wij nog hebben is de goede zuivelindustrie.

  Specifiek voor ons, wij gaan minder koeien en jongvee aanhouden om weer puur grondgebonden te worden. In ons geval zal dit prettiger werken zijn en, de kostprijs verlagen. Als ondernemer durf ik te zeggen dat ik minder, omdat ik anticipeer op de markt.

 • Gerardone

  Farmers4life
  Als ondernemer heeft mijn buurman gekozen in 1978 tot aan de quotering dat hij ging geen stal bouwen want hij zei tegen mijn vader er is geen markt voor die melk
  terwijl hij opdat moment het geld voor die stal vrij voorhanden had bleek later in 1990
  hij en zijn zoon zijn gebukt gegaan aan het systeem quotum wat later is ingevoerd,
  daar heb jij de vruchten van geplukt en daardoor besta jij en mijn buurman niet maar dit word altijd volledig over de kop gezien de blijvende boer is volledig gesubsidieerd door de stopper en nog kunnen ze niet bestaan !!! doordat het quotum wel gekocht is maar niet afgelost leningen zijn in dit systeem enorm toegenomen tot een gemiddelde van 900000,- en de gemiddelde eigendom grond melkveehouderij van 22 ha is niet toegenomen en op dit moment geen boterham. Banen en innovatie is niet aan ons eerst een boterham dan de volgende stap de zuivel infrastruktuur is oke de bestuurders ervan en de grote zoals CAN schrijft te grote cooperaties is slecht

 • Almagro

  @Gerardone, wat is jou punt nou ?
  Het zal wel aan mij liggen maar ik kan er geen chocola van bakken.

 • Farmer4life2

  @Gerardone.
  De stoppers zijn warm gesaneerd door het quotum. Ik begrijp wat je zegt. Daar tegenover staat dat er veel Veranderd is binnen de melkveehouderij. Eén van de grote veranderingen was de "loopstal" opeens kon men met 1 man 60 koeien melken ipv 20 koeien op de grup.

 • Gerardone

  Warme sanering ??? als er geen quotum was geweest en je had het zelfde systeem met de beperking dierlijke mest was de grond prijs hoger geweest
  En de grondprijs is onbelast, quotum belast dus je brengt 53 % weg naar fiscus die de blijver voor honderd procent mag afschrijven!!!!

 • Gerardone

  Zents beheer Ik weet, dit is geheel buiten jou denkwijze, want als je alleen binnen de groep van de blijvers praat/spreekt dan neem je die denkwijze over , maar er is toch degelijk een andere kijk op het systeem.
  Wil je dit begrijpen??? vraag dan wat je niet snapt .

 • Gerardone

  Farmers for live dit klopt en bij die 60 koeien kan je nu geen boterham verdienen worden en met die 20 op de grupstal toen een dikke boterham

  Misschien overbodig maar de begin opmerking die ik plaatste van mijn buurman was bedoeld op jou laatste alinea mijn buurman anticipeerde ook op de mark met grote gevolgen!

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het wel met @Gerardone eens. Er ging enorm veel kapitaal in melkquotum zitten waardoor boeren niet in staat waren daarnaast ook nog in grond te investeren. Bedrijven werden daardoor steeds intensiever. Ook was vaak de aflossingstermijn langer dan de afschrijvingstermijn waardoor boeren een torenhoge financiering opbouwden. Een deel van de koeien waar men eerder quotum voor heeft gekocht worden grondloos gehouden. Door de hoge mestafzetkosten zijn deze nauwelijks nog rendabel.

 • Farmer4life2

  Ik heb juist nooit begrepen dat de banken de laatste jaren nog steeds adviseerden om quotum te kopen... met een langere aflossingstermijn na 2015.

 • WGeverink

  Ik wel Farmer. Het was duidelijk dat voor het melkquotum een andere beperking terug zou komen. Ik heb ook gezegt dat als je een nieuwe stal bouwd melkquotum in het budget moet mee nemen om deze meteen vol te zetten. Boeren die de stal vol wilden zetten met eigen aanwas pisten net als in 1983 naast de pot.

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.