Home

Nieuws 3 reacties

EU verdeeld over handelsdeal Canada

Een handelsakkoord tussen de EU en Canada staat op scherp. Dat is niet alleen vervelend voor de zuivel en de tuinbouw, die beide door een deal meer naar Canada kunnen exporteren. Het trekt ook de positie van de EU als serieuze onderhandelingspartner in twijfel.

Onderhandelaars van de EU en Canada sloten al in augustus 2014 een handelsakkoord (Ceta). De deal is slecht voor de Nederlandse vleesindustrie en positief voor de zuivelsector. In hoeverre het akkoord van kracht wordt, is hoogst onzeker. De Grieken liggen dwars vanwege fetakaas en het akkoord moet langs alle nationale parlementen.

VS over de streep trekken

De EU en Canada kondigden in 2009 aan te gaan onderhandelen over een vrijhandelsakkoord. Officiële doel: het elimineren van vrijwel alle importtarieven. Voor de EU speelde echter nog een tweede strategische overweging. Het afsluiten van een ambitieus handelsakkoord met Canada moest de VS over de streep trekken.

Een akkoord met Canada moest bewijzen dat je met de EU wel degelijk zaken kunt doen, ondanks diens huiver voor markttoegang op landbouwgebied. Bij akkoorden met Singapore en Zuid-Korea had de EU wat betreft de landbouw alleen aanvallende belangen. Voor zowel de VS als Canada is meer markttoegang voor landbouwproducten belangrijk.

Meer dan 90% agrarische importtarieven schrappen

Onderhandelaars kwamen er ondanks hevige protesten vanuit zowel de landbouwlobby in Brussel als Ottawa uiteindelijk uit. Als het akkoord door gaat, zullen Canada en de EU meer dan 90% van de agrarische importtarieven schrappen. De EU stelt grote importquota met verlaagd tarief (TRQ) in voor Canadees rundvlees en varkensvlees.

De EU stelt een TRQ in voor 80.000 ton varkensvlees, die grotendeels heffingsvrij de EU in mag. Ook wordt een TRQ voor heffingsvrije invoer van 50.000 ton rundvlees ingesteld. Andersom vergroot Canada de markttoegang voor kaas en andere zuivelproducten uit de EU – een belangrijke en onverwacht besluit. Canada spreekt af 145 in de EU beschermde herkomstbenamingen voortaan ook te beschermen.

Premier Mark Rutte ontving de voormalige minister-president van Canada, Stephen Joseph Harper, vorig jaar ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding. <em>Foto: ANP</em>
Premier Mark Rutte ontving de voormalige minister-president van Canada, Stephen Joseph Harper, vorig jaar ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding. Foto: ANP

Lidstaten niet eens over ratificeren akkoord

De Europese Commissie is tevreden en heeft formeel het akkoord voorgesteld. De Europese Raad van regeringsleiders stemt op 20 of 21 oktober over het akkoord. Daarna is het Europees Parlement aan de beurt. De EU-lidstaten zijn het echter nog altijd niet eens over ratificatie. Mogelijk treedt in oktober maar een deel of niets in werking.

Verschillende EU-lidstaten zijn tegen een akkoord, tenzij wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Griekenland wil dat in het verdrag komt te staan dat Canadezen fetakaas niet langer fetakaas mogen noemen. De Polen vinden dat de afgesproken bescherming van internationale investeerders de soevereine rechtspraak dwars zit.

De Roemen en Bulgaren beloven pas te tekenen wanneer ze gegarandeerd visumvrij naar Canada mogen reizen. België heeft een binnenlandse vete uit te vechten. De Walen zijn mordicus tegen en de Vlamingen voor. Vaak betekent dit dat België in de Raad zich onthoudt van stemming. Het beeld: met de EU is het lastig zaken doen.

De Canadese handelsminister Chrystia Freeland heeft gezegd dat linksom of rechtsom zo’n 90% van het afgesprokene tijdelijk in werking kan treden in oktober. De populaire politieke website Politico achterhaalde documenten waaruit blijkt dat binnen de EU niet alle lidstaten deze analyse delen – en al helemaal niet de Canadese analyse over welke delen dan wel en welke delen niet alvast in werking mogen treden.

Akkoord moet langs alle nationale parlementen EU

Het is niet de enige complicatie. Hoewel het juridisch niet noodzakelijk is, heeft maatschappelijke onrust de Commissie ertoe bewogen het akkoord ook langs alle 28 nationale parlementen te sturen. Normaliter wordt alleen een ‘mixed agreement’ met duidelijk meer dan alleen afspraken over importtarieven en quota zo aangemerkt.

Ceta zou gewoon in Brussel of Straatsburg kunnen worden uitgespeeld. Nu geldt opnieuw dat een deel alvast in werking treedt maar een deel niet. En als de nationale parlementen niet allemaal instemmen, wordt de deal teruggedraaid. Dan hebben de onderhandelaars zeven jaar voor niets met elkaar gepraat.

Het is geen ondenkbaar scenario. Nu de discussie over een vrijhandelsverdrag met de VS succesvol is gekaapt door Ngo’s, is ook Ceta binnen nationale parlementen opeens onderwerp van gesprek geworden; parlementen die eerdere vrijhandelsverdragen geen blik waardig vonden. Het moeizame en trage proces dat zich nu volstrekt, kan zo ook consequenties hebben voor de gesprekken die de EU voert met onder andere Japan en Vietnam, groeimarkten waar de landbouw vrijwel alleen offensieve belangen heeft.

Laatste reacties

 • tonny60

  groeimarkten voor de landbouw wil niet zeggen een beter inkomen voor de boer

 • Can

  Het gaat om de handels balans .
  Elk bedrijf wil graag zijn omzet zien groeien,EU en Canada dus ook .
  Boeren zijn er ondergeschikt aan ,alleen nodig om goedkope grondstoffen te verbouwen .
  De primaire sector !
  Daarna zijn er marges die vaststaan , en waar elke schakel aan voldoet .
  Dit is niet zozeer bedacht om agrarische sector te helpen .
  Werk gelegenheid en economisch belang , gewoon om het geld dus .

 • koestal

  De boerenbelangen worden hier weer opgeofferd voor andere belangen,bv. de Europese autoindustrie wil graag naar de VS.en Canada exporteren tegen gunstige invoertarieven,dit gaat ten koste van de Europese landbouwexport naar Canada en de VS

Of registreer je om te kunnen reageren.