Home

Nieuws

EU exporteert meer varkensvlees dan tarwe

Varkensvlees was in juni het belangrijkste exportproduct voor de Europese Unie. In totaal werd voor €515 miljoen aan varkensvleesproducten uitgevoerd.

Dat blijkt uit cijfers van Europese Commissie. Daarmee stoot varkensvlees tarwe van de troon als grootste exportcategorie.

De exportwaarde van varkensvlees liet een stijging zien van 57,8% ten opzichte van juni vorig jaar. Toen kwam de waarde op €326 miljoen uit. De exportwaarde van varkensvlees komt in het eerste halfjaar uit op €2,599 miljard, 47% meer dan in de eerste 6 maanden van vorig jaar. De flinke groei van de exportwaarde moet worden gezocht in de explosieve groei van uitvoer van het vlees naar China. Die werd bijna verdubbeld naar een totaal van 984.865 ton.

Tarwe en melkpoeders

De exportomzet van tarwe lag in juni op €477 miljoen. Een aanzienlijke stijging in vergelijking met juni vorig jaar, toen €375 miljoen werd omgezet met de export van tarwe. De uitvoer van melkpoeders en wei daalde met 22,8% naar een waarde van €286 miljoen in juni van dit jaar, €85 miljoen minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De exportwaarde van kaas bleef nagenoeg stabiel op €301 miljoen, terwijl de omzet bij de uitvoer van levende dieren met 17,4% groeide naar €239 miljoen.

VS grootste afnemer

Voor de Europese Unie zijn de Verenigde Staten de belangrijkste exportbestemming. In totaal bracht de uitvoer naar de VS €1,626 miljard op. Een stijging van 3,3% ten opzichte van juni vorig. Ook de exportomzet richting China kwam boven de grens van één miljard euro uit. De uitvoer steeg met 13,6% naar een totaal €1,086 miljard in juni van dit jaar.

De totale export lag in juni op €10,9 miljard en dat is €209 miljoen meer dan de exportwaarde van juni vorig jaar; een stijging van 2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.