Home

Nieuws

Brussel bezorgd over macht Dow en DuPont

De Europese Commissie gaat onderzoeken of een fusie van Dow en DuPont verkeerd uitpakt voor boeren.

Een combinatie van de chemiereuzen kan volgens Eurocommissaris Margrethe Verstagen leiden tot hogere prijzen voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen, en minder innovatie.

De Europese Commissie staat kritisch tegenover de fusie van Dow en DuPont, twee grote leveranciers van zaden en bestrijdingsmiddelen. De bedrijven zijn met name groot in de Verenigde Staten, waar de antitrustautoriteiten al eerder in actie kwamen, maar realiseren ook in Europa een miljardenomzet. De kritische houding lijkt terecht, want de fusie staat niet op zichzelf; met een aantal megadeals op stapel lijkt de macht in de agrochemie bij amper drie bedrijven terecht te komen.

Aandeelhouders stemmen vóór fusie

De aandeelhouders van Dow en DuPont gingen in juli akkoord met de fusie. Dow en DuPont zijn breed georiënteerde chemiebedrijven, net als BASF. De bedrijven hebben afgesproken na enkele jaren het fusiebedrijf te splitsen in drie gespecialiseerde bedrijven. Hierdoor ontstaat ook een leidende speler in de markt van zaaigoed en pesticiden.

Dow en Dupont realiseren samen €14,3 miljard omzet

De landbouwdivisies van Dow en DuPont waren in 2015 goed voor respectievelijk $6,3 en $9,7 miljard omzet. Bij de huidige wisselkoers is het fusiebedrijf goed voor omgerekend €14,3 miljard aan verkopen. Dow is vooral sterk in de gewasbescherming. DuPont is via haar veredelingsbedrijf Pioneer een van de grootste spelers op de markt voor zaden.

Het agrarische bedrijf wordt – behoudens andere fusies in de markt- normaliter na Monsanto nummer twee in de zaadveredeling en nummer drie in gewasbescherming, na Syngenta en Bayer CropScience. Geen monopolist dus, maar wel een bedrijf met een ongekende omvang en invloed op wat boeren kunnen telen en met meer macht dan voorheen om de prijs te bepalen.

De Brusselse zorgen staan niet op zichzelf. Deze zomer meldde de Amerikaanse National Farmers Union (NFU), die zegt 200.000 familiebedrijven te vertegenwoordigen, haar zorgen. De organisatie is samen met enkele algemene Ngo’s die marktmacht van grote concerns bestrijden fel tegen de deal. Boeren hebben al te lijden onder de macht van de detailhandel, aldus de NFU, en nu lijken leveranciers excessief veel macht te krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nog meer marktmacht voor fabrikanten

Eigenlijk hadden ze al veel marktmacht. De markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen is al langer sterk geconcentreerd. Sinds vorig jaar is een nieuwe consolidatieslag aan de gang. De grote agrochemische bedrijven zien hun winsten en omzetten teruglopen nu inkomens van boeren onder druk staan en de prijzen die zij bereid zijn te betalen dus ook. Bovendien nemen de kosten van R&D sterk toe nu het laaghangende fruit in onderzoek wel is geplukt.

De Commissie onderzoekt momenteel al of de overname van het Zwitserse Syngenta door het Chinese ChemChina voor boeren verkeerd uitpakt. ChemChina is in Europa nauwelijks een speler, maar haar Israëlische dochter als wereldwijd belangrijkste leverancier van generieke gewasbeschermingsmiddelen wel. Generieke middelen zijn pesticiden op basis van werkzame stoffen waarop geen patent meer rust. Het zijn goedkopere producten.

Monsanto-vraagstuk

Europese strengheid kan meer consolidatie waarbij Europese bedrijven betrokken zijn, ontmoedigen. Want het lijkt niet bij deze deals op te houden. Monsanto zou in de markt zijn voor BASF, waarmee ’s werelds grootste zadenconcern samen zou gaan met de nummer drie op de markt van gewasbescherming. Bayer CropScience probeert bovendien Monsanto in te lijven. Linksom of rechtsom zal Monsanto, een imperium met transgene gewassen, fuseren.

Als de verwachte overnames doorgaan, is straks twee derde van de wereldwijde omzet met zaden en gewasbescherming in handen van drie bedrijven. Wellicht is alleen de markt van vliegtuigbouwers zo sterk geconcentreerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.