Home

Nieuws

Britse staatssecretarissen krijgen zelf toeslagrechten

De herbenoemde Britse staatssecretaris voor landbouw George Eustice en zijn collega onderstaatssecretaris Lord Gardiner ontvangen zelf toeslagrechten. Gardiners’ familiebedrijf staat voor in totaal €57.000 op de lijst terwijl het bij Eustice om niet meer dan €2.400 gaat.

Dat wekt bevreemding, omdat de bewindslieden deel uitmaken van het team dat over de toekomst van de overheidsbijdragen voor de landbouw na Brexit moet beslissen. Eustice is ‘volwaardig’ staatssecretaris, Lord Gardiner is officeel parliamentary undersecretary of state op het plattelandsministerie Defra. Omdat hij de enige bewindsman van het ministerie uit het House of Lords, de Britse Eerste Kamer, is, treedt hij daar ook op als officieel woordvoerder voor onder meer de landbouw. Minister Andrea Leadsom en Eustice zijn geen lid van het House of Lords maar van het House of Commons, de Tweede Kamer, en mogen daarom ook niet in het House of Lords optreden.

George Eustice. <em>Foto: ANP</em>
George Eustice. Foto: ANP

Belangenverstrengeling

Eén van de belangrijkste taken voor Leadsom en haar collega’s is bedenken hoe de Britse regering zelf de landbouw gaat steunen als het land eenmaal uit de EU is getreden. Maar Gardiner en in mindere mate Eustice zouden dat volgens critici eigenlijk niet mogen, omdat zij er zelf belang bij hebben. John Sauven van Greenpeace UK zegt in The Guardian: ‘’Dit ruikt zeker naar belangenverstrengeling. Ministers die financieel zouden kunnen profiteren van hun eigen beleid moeten daar zo open mogelijk over zijn. En als twee ministers, Gardiner en Eustice, al jaren zelf subsidies uit het Europees landbouwbeleid ontvangen, dan is dat een schoolvoorbeeld van hoe het niet hoort".

Of registreer je om te kunnen reageren.