Brexit slaat gat tot ¬ 3 miljard in GLB-budget - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Brexit slaat gat van €1 tot €3 miljard in GLB-budget

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU slaat jaarlijks een gat van €1,2 tot €3,1 miljard in de financiering van het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Duitsland en Nederland moeten honderden miljoen euro’s meer gaan bijdragen.

Dat meldt persbureau Agra Europe op basis van berekeningen door de Ierse expert Alan Mathews. De expert op het gebied van de EU-landbouwbegroting heeft berekeningen gemaakt op basis van de EU-begrotingen in 2014 en 2015. Volgens Mathews zal het tekort wel dichter bij €1 miljard liggen dan bij €3 miljard. De rekening komt te liggen bij Duitsland, Nederland en in mindere mate bij Oostenrijk en Zweden.

Nederland en Duitsland dragen al veel af

Mathews heeft berekend hoeveel de EU-lidstaten bijdragen aan de GLB-uitgaven op basis van hun EU-bijdrage die samenhangt met de hoogte van het nationaal inkomen. Het bedrag wat lidstaten ontvangen uit het GLB-budget komt daarop in mindering, wat resteert is de netto-GLB-bijdrage. Voor Duitsland is dat in 2014 en 2015 respectievelijk €5,9 en €5,4 miljard, voor Nederland respectievelijk €2,1 en €1,9 miljard. Beide landen dragen nu al relatief veel af.

Deel van rekening naar Oostenrijk en Zweden

Op basis van de begroting 2014 zou de bijdrage van Duitsland en Nederland stijgen met respectievelijk €850 en €215 miljoen. Op basis van het jaar 2015 zou de stijging neerkomen op €1,6 miljard voor Duitsland en €390 miljoen voor Nederland. Voor Oostenrijk berekent Mathews een stijging tussen €86 en €164 miljoen, voor Zweden is dat tussen €126 en €232 miljoen.

Compensatie voor verdwijnen afdrachtskorting

Wat een grote rol speelt is dat met het vertrek van de Britten ook de zogenoemde rebate (afdrachtskorting) van het Verenigd Koninkrijk zal verdwijnen. Voor die rebate van de Britten worden op hun beurt Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zweden weer gecompenseerd om te voorkomen dat deze landen vooral zouden opdraaien voor die Britse korting. Die fameuze korting dateert uit de jaren tachtig en is afgedwongen door de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher.

Lees ook: Londen garandeert EU-bijdragen tot 2020

Beheer
WP Admin