Home

Nieuws 4 reacties

Brexit slaat gat van €1 tot €3 miljard in GLB-budget

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU slaat jaarlijks een gat van €1,2 tot €3,1 miljard in de financiering van het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Duitsland en Nederland moeten honderden miljoen euro’s meer gaan bijdragen.

Dat meldt persbureau Agra Europe op basis van berekeningen door de Ierse expert Alan Mathews. De expert op het gebied van de EU-landbouwbegroting heeft berekeningen gemaakt op basis van de EU-begrotingen in 2014 en 2015. Volgens Mathews zal het tekort wel dichter bij €1 miljard liggen dan bij €3 miljard. De rekening komt te liggen bij Duitsland, Nederland en in mindere mate bij Oostenrijk en Zweden.

Nederland en Duitsland dragen al veel af

Mathews heeft berekend hoeveel de EU-lidstaten bijdragen aan de GLB-uitgaven op basis van hun EU-bijdrage die samenhangt met de hoogte van het nationaal inkomen. Het bedrag wat lidstaten ontvangen uit het GLB-budget komt daarop in mindering, wat resteert is de netto-GLB-bijdrage. Voor Duitsland is dat in 2014 en 2015 respectievelijk €5,9 en €5,4 miljard, voor Nederland respectievelijk €2,1 en €1,9 miljard. Beide landen dragen nu al relatief veel af.

Deel van rekening naar Oostenrijk en Zweden

Op basis van de begroting 2014 zou de bijdrage van Duitsland en Nederland stijgen met respectievelijk €850 en €215 miljoen. Op basis van het jaar 2015 zou de stijging neerkomen op €1,6 miljard voor Duitsland en €390 miljoen voor Nederland. Voor Oostenrijk berekent Mathews een stijging tussen €86 en €164 miljoen, voor Zweden is dat tussen €126 en €232 miljoen.

Compensatie voor verdwijnen afdrachtskorting

Wat een grote rol speelt is dat met het vertrek van de Britten ook de zogenoemde rebate (afdrachtskorting) van het Verenigd Koninkrijk zal verdwijnen. Voor die rebate van de Britten worden op hun beurt Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zweden weer gecompenseerd om te voorkomen dat deze landen vooral zouden opdraaien voor die Britse korting. Die fameuze korting dateert uit de jaren tachtig en is afgedwongen door de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher.

Lees ook: Londen garandeert EU-bijdragen tot 2020

Laatste reacties

 • krulsaart

  helemaal afschaffen. Probleem opgelost!

 • agratax(1)

  @krulsaart. Wat bedoel je? GLB afschaffen of EU afschaffen en eventueel terug naar een EU oude stijl veel samenwerken weinig samen politiek bedrijven?

 • wrb

  Natuurlijk is samenwerking nodig en natuurlijk altijd leuk als je centje uit Brussel krijgt. Maar zorg dat je niet afhankelijk bent van overheid en EU (zowel GLB als je manier van denken), maar denk zelf na.

 • krulsaart

  GLB afschaffen. Dat centje wat je krijgt heb je al lang en breed betaald. Daarbij werkt het in het nadeel van de meeste Nederlandse agrarische bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.