Home

Nieuws 4 reacties

Bedrijfstoeslag 2015 nog niet volledig uitbetaald

Nog steeds hebben niet alle boeren hun uitbetaling voor betalingsrechten over het jaar 2015 ontvangen. Het gaat om tientallen en mogelijk honderden gevallen en in ieder geval om miljoenen euro’s.

Veel van die gevallen betreffen bedrijven die bezwaar hebben gemaakt tegen de vaststelling van hun betalingsrechten. Dat melden diverse adviseurs. Overheidsdienst RVO.nl kon desgevraagd nog geen aantallen noemen.

Op de website van RVO.nl is volgens de laatste stand van zaken per 12 juli 2016 gemeld dat 100% van de aanvragers volledig is uitbetaald. Dat was iets later dan volgens het tijdsschema waarin staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam aangaf dat alle betalingen voor 1 juli 2016 afgerond zouden zijn. Die vertraging heeft volgens RVO onder meer te maken met ontbrekende gegevens bij een relatief klein aantal boeren. Volgens de Europese regels moeten uiterlijk op 30 juni van een jaar de directe betalingen waar de betalingsrechten onder vallen, zijn uitbetaald. De termijn is dit jaar eenmalig verlengd naar uiterlijk 15 oktober door de Europese Commissie.

Betalingen na 12 juli en opgelegde kortingen

Bij de stand van zaken op de website van RVO.nl wordt bij de 100% uitbetaling aangegeven dat het gaat om een bedrag van €712 miljoen. Dat is €37 miljoen minder dan het totale budget voor betalingsrechten inclusief graasdierpremie. Een deel van het verschil is te verklaren uit betalingen aan bedrijven na 12 juli. En mogelijk spelen ook opgelegde kortingen nog een rol.

Volgens gegevens van RVO hebben 51.760 bedrijven in 2015 betalingsrechten aangevraagd. 50.215 bedrijven hebben in 2015 via de Gecombineerde Opgave daadwerkelijk uitbetaling van betalingsrechten aangevraagd. In totaal was in 2015 een bedrag van €745 miljoen beschikbaar. Dat is het budget dat beschikbaar is voor basispremie, vergroeningspremie, Jonge Landbouwers top-up en Nationale reserve. De genoemde €745 miljoen is exclusief het budget van €4 miljoen voor graasdierpremie. Niet alle aanvragers van betalingsrechten vragen ook uitbetaling aan. Een deel van de aanvragers heeft rechten verhuurd of verkocht aan andere boeren die vervolgens de uitbetaling in 2015 aanvroegen.

Van toeslagrechten naar betalingsrechten

2015 was het eerste jaar van het huidige Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Dat betekende onder meer dat de bestaande toeslagrechten zijn omgezet in betalingsrechten. Onder meer de vaststelling van de rechten leidde tot een stroom aan bezwaarschriften; begin juni dit jaar waren dat er circa 3.300.

Hoe het precies zit is echter nog niet geheel duidelijk, RVO heeft vragen van Boerderij daarover nog niet beantwoord. Volgens een woordvoerder van RVO wordt nu 'onderzocht hoe de uitbetaling is verlopen en waarom bij volledige afhandeling van alle aanvragen niet het volledige bedrag is uitgekeerd'.

Laatste reacties

 • 5537

  30 -8 2016 zouden ze toch eigenlijk klaar moeten zijn van Brussel?

 • maiskolf

  30-6 2016. Stelletje klungels.

 • koestal

  ze moeten die van Dam eens een half jaar laten wachten op z,n salaris !

 • leeu0351

  Wij hebben ook nog niets ontvangen,als je belt zeggen ze bezwaar is gegrond verklaart,bedrag is precies bekend,staat klaar om overgemaakt te worden maar er komt niets.Schiet lekker op.

Of registreer je om te kunnen reageren.