Home

Nieuws

Babyvoeding uit handel gehaald om aflatoxine

In een partij graanproducten voor baby’s is aflatoxine gevonden. Inspectiedienst NVWA heeft dit gemeld via het Rapid Alert-systeem RASFF voor voedselveiligheid van de EU. De partij is uit de handel gehaald.

Bij de bemonstering van drie verschillende verpakkingen werden overschrijdingen van de wettelijke limiet voor aflatoxine, een schimmelgifstof, vastgesteld. In plaats van de maximaal toelaatbare hoeveelheid van 0,1 ppb bevatte de producten bestemd voor babypap 0,2 tot 0,35 ppb. “Het uitgeleverde deel van de partij is daarom uit het handelskanaal gehaald”, laat een woordvoerder van de NVWA weten. Het grootste deel van de partij was nog in voorraad bij de producent. De naam van de producent en het product maakt de NVWA niet bekend.

Geen terugroepactie

NVWA stelt geen terugroepactie in voor het product. “De omloopsnelheid van deze producten is heel snel, waardoor de producten waarschijnlijk al geconsumeerd zijn”, aldus de NVWA-woordvoerder. Het gehalte aan aflatoxine is zo laag, dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De normen voor babyvoeding zijn streng en de marges zijn ruim.

Onderzoek naar herkomst schimmelgifstof

Omdat het gehalte van de schimmel wel te hoog was, is er wel actie op ondernomen. Bij de producent wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van de aflatoxinen. Vermoedelijk heeft de schimmel in mais gezeten, een van de bestanddelen van de babyvoeding.

Aflatoxine komt vaker voor in voedingsproducten. Met name in noten komt het vaak voor. Voor volwassenen is de toegelaten hoeveelheid aanzienlijk hoger dan voor baby’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.