Home

Nieuws 23 reacties

Ahold Delhaize pakt grote leveranciers aan

De nieuwe supermarktcombinatie Ahold Delhaize eist met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote internationale leveranciers.

Dit is een geüpdatete versie van het op zaterdag 13 augustus verschenen artikel.

De nieuwe supermarktcombinatie Ahold Delhaize eist met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote leveranciers. Dat bevestigen bronnen na een publicatie van Distrifood. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt dat de combinatie juist schaalvoordelen moet delen.

"Supermarkten kijken in de verkeerde richting", aldus Maat. "Ze moeten onderzoeken hoe ze samen met hun leveranciers meer kunnen verdienen. Samen de schaalvoordelen die ontstaan door een fusie delen." Als inderdaad een integratiebonus met terugwerkende kracht wordt geëist, is dat volgens Maat een zaak van de onderhandelaars, 'maar wel heel vreemd'.

Overleg met 100 grote A-merkleveranciers

Ahold Delhaize spreekt met circa 100 leveranciers, aldus Distrifood. De supermarktketen erkent in overleg te zijn, maar wil niet ingaan op de status van de gesprekken of het aantal leveranciers. Grote leveranciers van A-merken zijn onder meer Nestlé, PepsiCo en Danone, maar ook bijvoorbeeld FrieslandCampina en Hak.

Volgens supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink is het eenzijdig eisen van inkoopvoordeel 'al heel lang staand beleid in deze wereld'. "Leveranciers doen met hún leveranciers hetzelfde als ze samengaan." Dat het met terugwerkende kracht gebeurd, is volgens hem al ingecalculeerd door leveranciers. "De fusie is meer dan een jaar geleden aangekondigd, dus iedereen heeft hier op begroot."

De fusie tussen Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en diens Belgische branchegenoot Delhaize werd in juli een feit. Sindsdien is het wachten op nieuw inkoopbeleid. De bedrijven doen deels zaken met verschillende leveranciers. Wie het goedkoopst en/of best is, of de grote volumes kan leveren, wint bij de deal. De anderen vallen af.

Laatste reacties

 • Trot

  blijkt weer consument is heilig maar procent stelt niks voor

 • snufferman

  Met dank aan de mededingings autoriteiten die nooit verder wil kijken dan de consument zijn portemonnee alleen vergeten ze dat producenten ook moeten eten

 • Vhouder

  ik eis met terugwerkende kracht korting op mijn boodschappen en extra hamsterren bonus

 • r.zijlmans1

  moet zowieso niet met terugwerkende kracht mogelijk zijn !!

 • mr X

  Vhouder; een goede opmerking. De consument krijgt ook met terugwerkende kracht een bonus. Kan dit via de pers worden uitgedragen. Of wil de pers niet meewerken omdat ze dan geen advertenties krijgen van AH?

 • Broederijbrok

  Naar JUMBO!

 • Broederijbrok

  Helpt ook niet, doen een maand later het zelfde trucje.

 • landboer

  Niet over zeuren, dit is marktwerking....

 • Tienda

  Nu maar hopen dat de leveranciers hun rug recht houden en niet toegeven. En landboer, dit is geen marktwerking meer, zodra leveranciers hier gezamenlijk een vuist tegen maken worden zij waarschijnlijk wel door de mededingsautoriteit teruggefloten.

 • agratax(1)

  @Landboer. Dit is geen marktwerking. Dit misbruik maken van je macht. In e politiek noemen we dit DICTATUUR en dat verwerpt ieder democratisch denkend mens. Waarom pikken onze leiders dit wel van de Groot Grutters?

 • Bennie Stevelink

  @agratax, dat pikken onze leiders van de groot grutters omdat ze ervan uitgaan dat dit leidt tot lagere prijzen voor de consumenten. Dat verhoogt de koopkracht zonder dat lonen of uitkeringen verhoogt hoeven te worden. Het land blijft concurerend tegenover het buitenland en de overheid kan de staatsbegroting beter rond krijgen. Dit systeem heeft na de Tweede Wereldoorlog de welvaart in Nederland gebracht. De enigste manier voor de boer om hierbij toch nog een inkomen te halen is te zoeken naar kostprijs verlaging. Dit werd gevonden in schaalvergroting en meer productie per hectare, per koe, per arbeidskracht, enz.

 • fransderondhoeven

  niemand meer leveren aan de grootgrutter betalen binnen 30 dagen anders geen product

 • info36

  Landboer, dit is juist het grote voorbeeld dat door die megafusies de marktwerking juist verdwijnt. Domme opmerking.

 • RGS9C5J3

  Karretje vol met boodschappen laden en bij de kassa na het aanslaan door de cassiere korting eisen. Als je die niet krijg zeg je gewoon; dan hou je t maar.

 • evanderpasch1

  Waar is de grens dat stelen begint en handel eindigt

 • jp.bierema


  Karretje vol met boodschappen laden en bij de kassa na het aanslaan door de cassiere korting eisen. Als je die niet krijg zeg je gewoon; dan hou je t maar.


  Da's de beste opmerking die hierboven staat. Boycotten die toco als die 2% dan niet wordt gegeven.


 • pinkeltje

  Wie betaalt die bepaalt. Boeren hebben niks te zeggen - helaas -. Voor hun 10 anderen. En boeren zijn niet verenigd, mogen zich niet verenigen en willen zich niet verenigen, dus wie heeft er hier een probleem?

  Ik zou zeggen verkoop je boerderij en koop aandelen Ahold. Makkelijker kun je het niet verdienen.

 • mariapeel

  Gewoon zorgen dat er een tekort is van alles dan is de boer de baas en niemand anders en geloof mij . Niemand of heel weinig opvolgers in aantocht de Tijd zal snel in tekorten gaan veranderen

 • mr X

  Ik stel voor dat er meer boerderijwinkels komen en dat boeren hun producten meer rechtstreeks gaan verkopen

 • PieterVerschure

  Pieter
  Het lijkt nergens op , het moet een keer afgelopen zijn met het uitknijpen van de leveranciers Dit noemen ze het uitbuiten van leveranciers of kwekers

 • iptho1

  hallo hallo, we willen met terugwerkende kracht en we betalen op zijn vroegst 6 maanden na levering........ da´s zwaar dubbel op lijkt me.
  Je gebruikt je toeleverancier als bank en daarna knijp je ´m nog een keer uit!
  Mag ik als consument ook 6 maanden na dato mijn boodschappen gaan betalen?
  Met andere woorden, ik loop zonder te betalen langs de kassa met mijn producten in mijn wagentje..... is in feite precies hetzelfde, maar daar denken de heren waarschijnlijk niet over na.

 • John*

  hallo ah, wij maken voor jullie producten die een doorlooptijd hebben van 6 maanden, we gaan in 4 delen facturen, factuur 1 bij 1 grondwerk, factuur 2 bij t zaaien, factuur 3 bij de oogst en factuur 4 bij levering.

 • pukkelien

  je moet de grootgrutters behandelen net als jaren geleden Pijnenburg peperkoek.als je niet gauw je smoel houd krijg je niets meer

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.