Aantal damherten sinds 2011 verdubbeld in Noord- en Zuid-Holland - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Aantal damherten sinds 2011 verdubbeld in Noord- en Zuid-Holland

In Noord- en Zuid-Holland zijn dit jaar 29% meer damherten geteld dan vorig jaar. Dat meldt de Faunabeheereenheid Zuid-Holland.

Bij de telling werden dit jaar rond de 4.800 damherten geteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2011.

FBE Zuid-Holland constateert dat de maatregelen die worden genomen om overlast van de damhertenpopulatie te beperken, onvoldoende effectief zijn. Sinds 2003 worden maatregelen genomen om het aantal aanrijdingen en de schade aan natuur en landbouw terug te brengen, door het plaatsen van hekken, rasters en wildroosters. Sinds 2010 is afschot buiten de leefgebieden ook toegestaan.

Populatie terugbrengen naar 800 tot 1.000

“De sterk groeiende damhertenpopulatie verstoort de balans in de beschermde Natura 2000 duinnatuur in Noord- en Zuid-Holland. De graasdruk van de damherten veroorzaakt schade aan de bijzondere duinflora en heeft sterke negatieve effecten voor de biodiversiteit. Door aanrijdingen met damherten ontstaan risico’s voor de verkeersveiligheid”, aldus de beheereenheid.

In een nieuw beheerplan voor 2016 tot 2020 is afgesproken dat de populatie damherten in vijf jaar door middel van afschot moet worden teruggebracht naar 800 tot 1.000.

Beheer
WP Admin