Home

Nieuws 6 reacties

Aantal damherten sinds 2011 verdubbeld in Noord- en Zuid-Holland

In Noord- en Zuid-Holland zijn dit jaar 29% meer damherten geteld dan vorig jaar. Dat meldt de Faunabeheereenheid Zuid-Holland.

Bij de telling werden dit jaar rond de 4.800 damherten geteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2011.

FBE Zuid-Holland constateert dat de maatregelen die worden genomen om overlast van de damhertenpopulatie te beperken, onvoldoende effectief zijn. Sinds 2003 worden maatregelen genomen om het aantal aanrijdingen en de schade aan natuur en landbouw terug te brengen, door het plaatsen van hekken, rasters en wildroosters. Sinds 2010 is afschot buiten de leefgebieden ook toegestaan.

Populatie terugbrengen naar 800 tot 1.000

"De sterk groeiende damhertenpopulatie verstoort de balans in de beschermde Natura 2000 duinnatuur in Noord- en Zuid-Holland. De graasdruk van de damherten veroorzaakt schade aan de bijzondere duinflora en heeft sterke negatieve effecten voor de biodiversiteit. Door aanrijdingen met damherten ontstaan risico’s voor de verkeersveiligheid", aldus de beheereenheid.

In een nieuw beheerplan voor 2016 tot 2020 is afgesproken dat de populatie damherten in vijf jaar door middel van afschot moet worden teruggebracht naar 800 tot 1.000.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  ook maar "HERT" rechten invoeren en de eigenaar van de herten moet maar zorgen dat ze weg komen.

 • Bloemestein

  Ja, Schaap 1975, dat is het nu juist, de terreinbeheerders vertikken het om de stand in de hand te houden, net als met de ganzen, maar de boer moet ze maar te vreten geven. Wil je er wat aan doen, staat de hele linkse wereld tegen je op.

 • alco1

  100 procent lekker vlees

 • WGeverink

  De herten bij ons zijn een stuk groter en wij hebben als vuistregel 2 x hert + 1x varken als perfecte mix. Met jullie kleine hertjes zeker niet verder gaan dan een half varken per 2 hertjes. Herten hebben een hele sterke wild smaak en zijn erg schraal. Ik heb door de jaren heen heel wat varkens geleverd aan jagers die er hun deer sausage mee perfectioneren.

 • Zippie

  Zolang er nog clubs als de Faunabescherming bestaan,
  die de boter op hun hoofd gedachtengang blijven uitdragen, zal het alleen maar
  erger worden.
  Alles gebaseerd op sentiment en bambi mentaliteit.

 • DJ-D

  Nee joh dat is toch natuur. Biodiversiteitsverlies komt door de overbemesting van die criminele boeren. Stukje land hek erom heen paar beestjes loslaten. Het dan wilde beesten noemen en laat maar gaan. Dit wordt toch wel betaald uit de kas van die zogenaamde natuurclubs hè?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.