Home

Nieuws 8 reacties

€5 miljoen extra voor verwijdering asbestdaken

Het kabinet trekt dit jaar €5 miljoen extra uit voor subsidie voor het verwijderen van asbestdaken. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma besloten.

De subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is populair. Voor dit jaar was €10 miljoen vrijgemaakt. Dit subsidieplafond is al bereikt. Om te voorkomen dat ondernemers een jaar moeten wachten heeft Dijksma een deel van het totaal beschikbare budget van tenminste €75 miljoen naar voren gehaald, waarmee het budget voor de regeling voor dit jaar €15 miljoen wordt. Het totale budget voor de regeling blijft ongewijzigd.

Dijksma is blij dat de regeling goed aanslaat. “Dit geeft aan dat de subsidieregeling inderdaad het saneren van asbestdaken stimuleert. Ik zal blijven monitoren of het gebruik van de regeling het gewenste verloop en effect heeft”, aldus Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer.

Hoeveel subsidie en wie komt ervoor in aanmerking?

Subsidie voor het verwijderen van asbestdaken kan aangevraagd worden door ondernemers, particulieren, non-profitorganisaties en overheden. De subsidie kan pas aangevraagd worden als het asbestdak al is verwijderd. Voordat het dak eraf gaat, moet het worden geïnventariseerd. Zowel de inventarisatie als het verwijderen van het dak moet door een gecertificeerd inventarisatie- en verwijderingsbedrijf gebeuren. Voor de subsidie moet het dak tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 worden verwijderd. De subsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van €25.000 per adres. Alleen daken groter dan 35 vierkante meter komen in aanmerking voor subsidie.

Asbestdaken vanaf 2024 verboden

Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. De daken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels vrij kunnen komen. Deze kunnen kanker veroorzaken. Door dit verbod moeten alle asbestdaken voor 2024 verwijderd worden. Eigenaren van daken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de daken. De meeste asbestdaken liggen op stallen en agrarische schuren.

Laatste reacties

 • bluemink

  een lachertje voor 5 miljard is nederland van de asbest af dit kan Rutte best betalen heeft overal geld voor .Doet die nog een keer wat voor Nederland

 • glaasje

  Helemaal met bluemink eens. De overheid wil van het asbest af dan betalen ze dit ook voor de nederlanders. Ze gooien met geld naar het buitenland alsof het niets is. maar de eigen bevolking tegemoet komen willen ze niet.

 • IkBenBoerHarms

  bluemink: 5 miljard ???!!! Ik lees: een totaal budget van 75 miljoen. Is inderdaad een bedrag van helemaal niks als je kijkt hoe er overal met geld wordt gesmeten en als je kijkt hoeveel er bijvoorbeeld al naar die Griekse grappenmakers is gegaan. In Brabant en Limburg zijn de daken kapot van de hagel, maar het nieuwe dak wordt niet betaald door de verzekeraars en ook niet door Van Dam. Als je niet in asbest zaagt, is er niks aan de hand. Gewoon laten liggen dat asbest, en wachten op meer subsidie. Laat ze eerst maar eens echt over de brug komen!!

 • devo-ei

  Bij ons is asbest gesaneerd en diegene die de monsters kwam nemen zei dat niet de agrarische bedrijven de meeste asbest nog moest saneren maar de overheidsgebouwen zelf.
  Waarom altijd een negatief licht schijnen over de agrarische bedrijven?

 • citroenc5

  Dan ook met terug werkende kracht

 • eppenzolder

  Precies citroenc5, wel zo eerlijk

 • polsbroek

  Niet in asbest willen werken maar wel blijven roken.

 • glaasje

  Aan roken wordt nog te veel verdient bij de overheid door accijns.
  Dus daar hoor je ze niet over. Dat vinden ze niet erg. Geld opbrengsten gaat voor de gezondheid. Dus dan ook een rookverbod invoeren in nederland. Maar Agrariers op kosten jagen dat doet de overheid liever. als dat asbest blijft liggen is er niets aan de hand. De overheid kan van die tabakaccijns de daken wel betalen
  Allemaal

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.