Home

Nieuws 13 reacties

Weeralarm dringt door in Den Haag

De omvang en de ernst van de schade als gevolg van de hagelstorm en de wateroverlast in Zuid-Nederland dringt door bij de Tweede Kamer.

Het parlement besloot dinsdag om nog deze week met het kabinet te overleggen. Daar komt onder andere op tafel of de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS) bij rampen en zware ongevallen kan worden opengesteld. Daarvoor is nog geen meerderheid in de Kamer.

Vertegenwoordigers van Brabantse en Limburgse waterschappen, gemeenten en provincies boden gisteren samen met de werkgeversorganisaties en de Limburgse land- en Tuinbouwbond en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties een petitie aan, waarin de Kamer wordt opgeroepen het kabinet te bewegen de WTS in werking te stellen.

Directe schade en gevolgschade

Limburgs gedeputeerde Patrick van der Broeck legde uit dat openstelling van de WTS het voor lokale, regionale en provinciale overheden ook makkelijker maakt om getroffen ondernemers financieel te ondersteunen. "We moeten kijken wat we kunnen doen en hoe dat moet en niet juristen laten uitzoeken waarom de WTS niet hoeft te worden toegepast."

Van der Broeck berekent dat de directe schade en de gevolgschade samen zeker oploopt tot €1 miljard. De helft daarvan is directe schade, de rest gevolgschade.

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Diep dal

Wethouder Gonnie van Bussel (gemeente Gemert) kreeg het te kwaad toen ze vertelde waarom de Tweede Kamer in actie moet komen. "We zitten in een diep dal. En al die verhalen over verzekeren: als we ons hadden kunnen verzekeren, hadden we dat zeker gedaan."

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vindt dat de Haagse politiek solidariteit moet tonen. Hij kreeg dinsdag steun van een meerderheid van de Tweede Kamer voor een debat deze week. Wanneer dat debat plaatsvindt, hangt onder andere af van de agenda van staatssecretaris Van Dam. De PvdA heeft geen behoefte aan een debat. "Daar zitten gedeputeerden echt niet op te wachten. We moeten helpen." Hij suggereerde om ideeën voor praktische oplossingen aan te dragen bij de werkgroep van waterschappen, gemeenten, provincies en het rijk, die door staatssecretaris Martijn van Dam is ingesteld.

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  Men ziet het weer in den Haag snapt men niks ( hoe zo probleem met water)
  daar is een boer toch voor verzekerd.met Van Dam voorop daar moeten we
  echt niks van verwachten. de hele haagse kliek heeft niks met landbouw.
  hopelijk komt het met de verkiezingen goed maar ik ben er bang voor die zakkenvullers houden zich allemaal de hand boven het hoofd. we moeten
  de snelwegen blokkeren net als de Fransen en ons niet bang laten maken.

 • deB.


  Het moet en gaat kapot in dit land, dit beleid en gedachtengoed kan niet goed aflopen

 • 344412

  Wel mooi dat Van Dam linksom en rechtsom wordt ingehaald, vette afgang voor een Staatssecretaris van/voor/over Landbouw

 • mariapeel

  V dam weg ermee .en inderdaad wordt tijd om dit land lam te leggen. Al dat vergaderen haalt niks uit . Den haag moet het voelen

 • deB.


  Juist, de producent van voedsel heeft straks niets meer om te eten!!!

  Schofterig, in een wereld die aan elkaar hangt van, hoe grote leasebak kan ik rijden, en hoe vaak kan ik op vakantie!?! Doel.... kijk mij is

 • jop

  Het wordt tijd om aan de inwoners en bestuurders van dit land eens uit te leggen waarom niet iedereen zich automatisch verzekert tegen waterschade. Leg de criteria eens uit, dan heb je aan ieder eens uitgelegd waarom je niet zomaar 'eigen schuld dikke bult' kunt zeggen, zoals nu wel gebeurt.

 • boerke brabant

  door de hevige regenval is een perceel grasland verzopen, deels rot geworden en volledig vertrapt door mijn koeien. Navraag bij RVO leert mij dat ik dit niet mag herinzaaien , pas volgend voorjaar weer. Doorzaaien mag wel maar is geen optie omdat het te ver kapot is . En nee, er is geen uitzondering mogelijk werd me mede gedeeld....

 • farmer135

  Je moet niet alles vragen boerke.

 • Bressele-hoeve

  Boerke brabant: ook naar RVO gebeld met de vraag of er ontheffing is om grasland opnieuw in te zaaien. Nog niet, maar advies gekregen om "iedereen" te laten bellen. Als er veel bellers zijn gebeurt er misschien wat.
  Dus iedereen bellen.....

 • maatje 1904

  Eerst de pachtprijzen tot ongekende absurde hoogte opdrijven en nu janken. stelletje stomme boeren .

 • melkveehouder .

  Vertegenwoordigers van de Limburgse Waterschappen boden een petitie aan om de WTS in werking te stellen. Bah! Ze huilen mee met de wolven in het bos terwijl ze vanwege door opzettelijk nalatig onderhoud de boeren verzuipen.

 • melkveehouder .

  En toen bleef het stil..............

 • melkveehouder .

  Ook de LLTB propageerde destijds de brede weersverzekering, ondanks de waarschuwing dat dit in de toekomst de boeren zou gaan nekken. Men negeerde dit advies, en nu zit men met de gebakken peren. De brede weersverzekering is alleen maar een instrument om de overheid te vrijwaren. De insiders weten dit verdrommels goed, maar hebben een dubbele agenda!!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.