Home

Nieuws 4 reacties

'Waterschade boeren loopt op tot miljard'

De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot €1 miljard. Daarvan is de helft directe schade en de andere helft gevolgschade. Dat zei gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van provincie Limburg dinsdag bij het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer.

Verschillende organisaties en lokale besturen willen dat Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant als rampgebied worden aangemerkt. Op die manier wordt het makkelijker voor gedupeerden om schade vergoed te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder al weten daar niets voor te voelen, omdat mensen zich tegen waterschade konden verzekeren.

Volgens Van der Broeck is alleen regen- en hagelschade te verzekeren. Dat geldt niet voor al het overvloedige water wat na de regenval weer omhoog komt en dan pas schade veroorzaakt aan gewassen, wegen en bedrijven.

Bekijk de video van het bezoek van staatssecretaris Van Dam aan het getroffen gebied

Vuistgrote hagelstenen niet het grootste probleem

Het noodweer van donderdag 23 juni zorgde voor een ravage bij met name boeren en tuinders. De beelden van vuistgrote hagelstenen die kassen, daken en auto's verwoesten overspoelden het internet, maar het water was volgens Van der Broeck het echte probleem. "Er is in de afgelopen 500 jaar nog nooit zo veel water gevallen. Meer dan 30% van wat normaal in een heel jaar valt in Nederland is nu op een paar vierkante kilometer gevallen."

Rabobank heeft als belangrijke financier van de agrarische sector al aangeboden boeren te helpen. De bank biedt klanten met schade onder meer een overbruggingskrediet of de mogelijkheid aflossingen uit te stellen.

Lees de laatste berichten over wateroverlast na het noodweer

Laatste reacties

 • chila

  Al die jaren inkomstenbelasting betaald en nu is Den Haag niet thuis .
  Samen delen samen spelen .

 • contra-expert


  Mijn voorstel:
  06-07-2016; De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot een miljard euro. Verschillende organisaties en lokale besturen willen dat Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant als rampgebied worden aangemerkt om het makkelijker te maken voor gedupeerden om schade vergoed te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) – die de schade een grote klap voor de ondernemers noemde - liet eerder weten daar niets voor te voelen, omdat mensen zich tegen waterschade konden verzekeren. Komende donderdag 7 juli debatteert de Tweede Kamer hierover met Van Dam. Dat is hard nodig. Ik ben van mening dat dergelijke schade NIET te verzekeren zou zijn geweest, althans niet tegen een aanvaardbare financiële tegenprestatie. Kort gezegd, verzekeraars, in een markt waar Hagelverzekeraars recent gedwongen werden om te stoppen omdat ze de vergrote regeldruk van DNB niet aankunnen, vragen te hoge en feitelijk onbetaalbare premies. Dan kun je niet zeggen dat dit soort risico’s te verzekeren zijn.

 • Can

  opbrengst verzekering en hagel verzekering .
  Wij boeren in alberta.
  Het weer zoals in Nederland is hier elke zomer .
  Koele nachten en hete dagen .
  Verzekeren is duur , niet verzekeren duurder .
  Het zijn normale kosten zoals kunstmest etc
  Schade door hagel en regen hebben we bijna elk jaar .
  Mijn advies is verzekeren , bedrijfs onkosten zijn aftrekbaar van de winst .

 • agro1

  Der Staat geeft niet thuis, kan ook niet, het gas is op. slechts de boven ons geplaatsten in met publiek geld gerunde instituten kennen zichzelf, of hun goede vrinden, ruimhartig hogere weddes toe. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.