Home

Nieuws

Vooral varkenshouders positiever over de toekomst

Varkenshouders en melkveehouders zijn positiever gestemd over de komende jaren, akkerbouwers hebben minder vertrouwen.

Varkenshouders zien hun toekomst weer positiever in, hun vertrouwen is sterk toegenomen. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex over het tweede kwartaal 2016 dat LEI-Wageningen UR afgelopen week publiceerde. Varkenshouders beoordelen niet alleen de huidige situatie van hun bedrijf als beter dan tot voor kort, maar ook de verwachting over twee tot drie jaar zien zij positiever tegemoet. De biggenprijzen zijn in het begin van het tweede kwartaal gestegen.

Glastuinders optimistisch

Naast de varkenshouders zijn ook glastuinders en akkerbouwers optimistischer gestemd over de huidige situatie op hun bedrijf. Vooral de sierteelt heeft de laatste weken van het tweede kwartaal goede prijzen ontvangen. Daartegenover staat dat bij de opengrondstuinders de stemming wat lager scoort dan vorig kwartaal. De Agro Vertrouwensindex laat verwachtingen per sector zien, zowel voor de huidige situatie als voor de verwachting over twee tot drie jaar. De waarde van de index voor de gehele land- en tuinbouw kwam in het tweede kwartaal uit op 10 (op een schaal van -100 tot 100). Dat komt neer op een daling van nog geen punt ten opzichte van een kwartaal eerder.

Melkveehouders over langere termijn positief

Uit de index blijkt dat melkveehouders niet positief zijn over de huidige situatie. Voor het eerst sinds de start van de Agro Vertrouwensindex in 2012 is de stemming onder nul gedaald. Een reden is dat ook in het tweede kwartaal van dit jaar de melkprijs nog steeds laag was. Toch zien melkveehouders de toekomst een stuk rooskleuriger in. De verwachting van de melkveehouders is dat in het komende jaar zowel de opbrengstprijs als de winst zullen toenemen, waarbij de kosten licht toenemen en de productie iets afneemt.

Melkveehouders zijn niet positief over de huidige situatie. De stemming is onder nul gedaald. Toch zien melkveehouders de toekomst een stuk rooskleuriger in.

Akkerbouwers verwachten stijgende kosten en dalende opbrengst

Opvallend is het afnemende vertrouwen van akkerbouwers in de bedrijfssituatie voor de komende twee tot drie jaar, meldt het LEI. Deze daalt nog meer ten opzichte van het vorige kwartaal en komt in de buurt van de laagste score ooit, in het vierde kwartaal van 2012. Akkerbouwers denken dat in het komende jaar de kosten fors zullen toenemen, producties sterk zullen dalen en de opbrengstprijzen nagenoeg onveranderd laag zullen blijven.

Vertrouwen pluimveehouders zakt door dalende prijzen

Het vertrouwen van pluimveehouders is iets afgenomen. Met name de huidige situatie op het bedrijf kent een negatieve correctie. Dit valt samen met de gedaalde eier- en vleeskuikenprijzen. De verwachting voor over twee tot drie jaar blijft nagenoeg onveranderd. Voor het komende jaar worden de kosten hoger ingeschat, zal de productie wat afnemen en zullen de opbrengstprijzen omlaag gaan waardoor ook omzet en winst negatiever worden beoordeeld, aldus het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.