Home

Nieuws 54 reactieslaatste update:8 jul 2016

Verdere begrenzing veehouderij

Het kabinet gaat provincies de mogelijkheid geven de omvang van veehouderijen verder te begrenzen.

Het kabinet zet het wetsvoorstel dieraantallen verder in gang om provincies de mogelijkheid te geven om te kunnen sturen op dieraantallen in het belang van de volksgezondheid en in het belang van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat schrijven staatssecretarissen Martijn van Dam (landbouw) en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in reactie op het onderzoek van RIVM en IRAS over het effect van de veehouderij op de volksgezondheid.

Den Haag bezorgd

"De resultaten geven reden tot bezorgdheid. Het VGO-onderzoek en het endotoxinenonderzoek laten zien dat er mogelijke verbanden zijn gevonden tussen het wonen in de omgeving van veehouderijen en de gezondheid", aldus Van Dam. Mensen die in de buurt van veel veehouderijen wonen lopen grotere risico's voor hun volksgezondheid. Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving en mensen mogen van de overheid verwachten dat we iets doen om ervoor te zorgen dat de leefomgeving gezond blijft."

Met de pluimveehouderij wordt gekeken hoe maatregelen kunnen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. "Er zijn al strenge regels voor nieuwe bedrijven, maar we moeten met de sector ook kijken naar de bestaande veehouderij, om te kijken hoe de uitstoot kan verminderen. Dit is ook in het belang van de veehouderij zelf, in verband met het maatschappelijk draagvlak."

Provincies moeten regierol krijgen

Daarnaast vindt Van Dam het van belang dat provincies over optimale mogelijkheden beschikken om te kunnen sturen op dieraantallen. De provincies moeten een regierol kunnen krijgen bij de ontwikkeling van de veehouderij en moeten gebieden kunnen aanwijzen waar de veehouderij niet meer mag uitbreiden. Dijksma stelde in 2014 de Wet Dieraantallen al op, maar dit werd vervolgens vanwege gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing geparkeerd.

Vooral fijnstof uit de pluimveehouderij en ammoniak vormen een probleem. Met de pluimveehouderij wordt gekeken hoe maatregelen kunnen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren.<em><br />Foto: Henk Riswick</em>
Vooral fijnstof uit de pluimveehouderij en ammoniak vormen een probleem. Met de pluimveehouderij wordt gekeken hoe maatregelen kunnen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Foto: Henk Riswick

Wetenschappelijke onderbouwing

Het jongste rapport van het RIVM over veehouderij en volksgezondheid wordt door het kabinet gezien als wetenschappelijke onderbouwing om de omvang van veehouderijbedrijven te begrenzen. Uit het onderzoek blijkt een verband tussen wonen in veerijke gebieden en een verminderde longfunctie. Bij mensen in de omgeving van veebedrijven komen wel minder astma, COPD en allergieën voor. Vooral fijnstof uit de pluimveehouderij en ammoniak vormen een probleem.

LTO vindt dat de gezondheid van omwonenden van veehouderijen nooit ter discussie mag staan. "We hebben de komende jaren nog een serieuze opdracht liggen om de uitstoot van fijnstof te verminderen. En dat kan", zegt LTO-bestuurder Diergezondheid Toon van Hoof. "We zullen maximaal moeten inzetten op innovatie en nieuwe technieken om fijnstof terug te dringen. We hebben er vertrouwen in dat dit lukt", aldus Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij.

Keerzijde van dierwelzijnsmaatregelen

LTO noemt de uitstoot van fijnstof een keerzijde van de dierwelzijnsmaatregelen die pluimveehouders nemen. "Want als kippen meer loslopen en fladderen in de stal, komt er ook meer stof vrij uit de stallen." Hij wil samen met ketenpartijen, kennisinstellingen en overheid een programmatische aanpak luchtkwaliteit en veehouderij. Het ammoniakprobleem moet volgens LTO op Europees niveau worden opgelost.

Bezorgd over zeer divers provinciaal beleid

De overkoepelende organisatie voor de pluimveesector Avined is niet positief over de aangekondigde wet over dieraantallen. De sector is bezorgd over zeer divers provinciaal beleid en hoopt dat deze wet niet al op provinciaal niveau zal leiden tot een stilstand van de veehouderij, waardoor ook maatschappelijk gewenste ontwikkelingen worden lamgelegd. Avined zegt grote ambities te hebben om de problemen aan te pakken, maar er is wel tijd nodig om tot een effectieve aanpak te komen.

Laatste reacties

 • deB.

  Auto's ook voor de helft terug schroeven graag. Stelletje linkse rakkers bij elkaar!

  Ga in de grote steden aan de gang.... Wat een rot land is het geworden

 • eenvoudige boer

  Inderdaad, maximaal 30.000 km per jaar per auto. En als de luchtkwaliteit niet verbetert die grens zachtjes terugschroeven.

 • kalkar

  Linksom of rechtsom, de strop hier in Ned. wordt steeds verder aangehaald. Rivm is dat ook geen ambtenarenclubje? Dus hoezo onafhankelijk onderzoek?

 • Tinus1

  Er bestaat :...mogelijk een relatie tussen....enz. en dat noemen we keiharde wetenschappelijke bewijzen...?????? Tijd dat er in de politiek ook een minimale opleiding op desbetreffend vakgebied wordt geeist!!!

 • GertjanSnoek

  Idd daan1, mogelijk een relatie.. Dus ook mogelijk andersom, tis net hoe je het interpreteert.. sterker nog er zijn zelfs onderzoeken die aangaven dat bijv kinderen die opgroeien op een boerderij veel minder ziek zijn en minder last van allergieën hebben dan kinderen uit de stad etc. .. Dus ja zeg het maar! Erg slappe onderbouwing en slechte actie van Dijksma en van Dan om hier gelijk beleid op te willen maken..

 • John*

  de vraag is wat de trend is.. nemen de klachten toe of juist af. Ik denk dat dit rapport juist een mooie 0 - meting is. Het onderzoek in het verleden uitvoeren lukt niet maar het over een jaar of 5 herhalen wel. Ik ben benieuwd wat dan de stand van zaken is! En daarbij wat zijn de kenmerken van de groep dit klachten vertoond?

 • Zuperboer

  Ik neem aan dat Boerderij al pittige journalistieke vragen aan het stellen is om de wetenschappelijke waarde van de onderzoeken waarop onze Stas zich baseert bloot te leggen. Volgende week een diepgravend staaltje onderzoeksjournalistiek. Boerderij is immers een blad voor en door de sector..........onniedan#abonneren of opzeggen!

 • John*

  heeft t wel zin om voor deze mensen te veranderen of zouden ze in de randstad net zo goed klachten hebben en wonen ze toevallig op t platteland?

 • Waneer komen wij met zijn alle eens in opstand ?? Het is toch te gek voor woorden .. Ons word het leven van alle kanten zuur gemaakt .. Of je nu pluimveehouder bent koeieboer of varkensboer of gewone burger overal reizen de regels de pan uit!!

 • wienbemelmans

  het komt steeds weer uit de boeren weg in Ned.het wordt allemaal natuur,wat
  een kut land is dit geworden de straat op wegen blokkeren.ze krijgen gewoon te veel geld van de EU, ons geld.

 • alco1

  Het rotte is dat alles beweerd kan worden zonder onderbouwing, maar als tegenpartij moet je alles met diepgaand bewijs ontkrachten.

 • edke

  wat een dom lul verhaal weer, welke mensen zitten t vaakst bij de dokter? niet van t platteland, wat een leugens allemaal weer. LTO moet ook maar eens een keer weer voor de zoveelste keer wakker worden, doen toch weer niks, t lijken wel echte ambtenaren en die moeten de agrarische sector vertegenwoordigen!!!!!! WAKKER WORDEN

 • janlookamp

  het is een wonder dat mijn opa 93 is geworden

 • jannetje

  Bij mensen in de omgeving van veehouderijen komen BOVENDIEN minder astma, copd en allergieën voor....
  Hoezo bovendien? Dat is toch positief? Maar in dit artikel komt ook dat negatief over.
  Het is jammer dat er zo'n negatieve toon is gezet naar de boeren. Als er ergens ondernemers zijn die innovatief en vernieuwend bezig zijn, zijn het de boeren. Maar ze moeten wel de ruimte en inkomen hebben om dat te doen. Een respect!

 • kalkar

  Anoniem, boeren pikken alles wat die ambtenaren zeggen, burgers trouwens ook. De mens in nu éénmaal een laf en slaafs geval. Altijd klagen, wel of niet terecht, maar uiteindelijk pikken we alles. Terwijl we zo giga veel macht zouden kunnen hebben, wanneer we samen een vuist zouden maken.

 • WEEGHEL

  Het wordt hier in NEDERLAND een grote dictatoriale rot bende, door dit politieke gelul.

 • trekpaard

  LAAT U NIET VOOR DE GEK HOUDEN
  Dit RIVM rapport wordt misbruikt om politieke standpunten uit te voeren!

  Van uit de wetenschap is bekend dat het fijnstof dat ziekteverwekkend is NIET van de pluimveehouderij afkomstig is. Het fijnstof uit de pluimveehouderij is voornamelijk PM10, dat komt nauwelijks in de longen. PM2 Daarentegen, afkomstig van uitlaatgassen en industrie is hetgeen onze ademhalingswegen passeert en schade brengt aan de longen! Door PM10 te drukken zal de geur afnemen, maar dit heeft niets met volksgezondheid te maken.

 • agrieehollande

  Onderzoek RIVM houdt geen rekening met andere bronnen vee en gezondheid.

  Ben trouwens benieuwd wanneer de tekenstand door de provincies verminderd wordt. Die zorgt voor veel meer slachtoffers. Naast de ziekte van Lyme is er nu weer een nieuwe ziekte bevonden die door teken wordt veroorzaakt. Kijk maar eens op rivm.nl

 • hylkema.l

  Het onderzoek heeft plaatsgevonden in Brabant en Limburg, streken die al lang bekend zijn met een dichte veebezetting. Het onderzoek lijkt objectief. We moeten niet weer een 2e Qkoorts uitbraak krijgen. De veehouderij moet zorgdragen voor een gezonde omgeving.

 • Zuperboer

  Dit citaat komt uit de conclusies van het rapport;
  Het VGO-onderzoek richt zich op mogelijke verbanden
  tussen stoffen en micro-organismen van veehouderijen
  en gezondheidseffecten. Op basis van alleen het
  VGO-onderzoek kan niet worden vastgesteld of dit
  oorzakelijke verbanden zijn.
  Spreekt voor zich lijkt me.

 • Tinus1

  Kijk maar na: rapport is behoorlijk object de media en politiek totaal niet!

 • janlookamp

  dat er nog veehouders zijn die de 67 halen, de hele dag met de neus in het fijn stof ik begin er spuugzat van te worden ,zal toch geen bijwerking zijn??

 • bluemink

  stelletje linkse rakkers

 • Klaasvaak

  Weer een signaal dat De intensieve veehouderij uit nl moet verdwijnen volgens links . Ik zelf heb het afgelopen jaar voor het eerst in 15 jaar ziek op bed gelegen. Overigens was dat in de zuivere alpenlucht tijdens vakantie. Ook onze kinderen houden zich (op af en toe een snotneus na) gezond terwijl kinderen uit onze vriendenkring die niet geregeld op een boerderij komen, om de haverklap ziek zijn.

 • Schraar

  Goed gelezen gertbouw 1. Mariska had uiteraard juist positief moeten schrijven over minder Astma, COPD, en allergieën.
  Mariska. kun je dat nog even rechtzetten?

 • jhp

  PvdA heeft een enorme zwieper naar links gemaakt om de Groen Links stemmers terug te winnen.
  Even terug naar het artikel, waarom worden de boeren en boerinnen hier uit de buurt dan behoorlijk ouder dan het landelijk gemiddelde?

 • alco1

  We moeten eerlijk zijn en toegeven dat er concentraties zijn waar het allemaal wel een beetje TE is. Maar dat bijna vee loze gebieden daar ook de rekening van gepresenteerd krijgen!!!!

 • G. Vos

  1985: 5,5 miljoen runderen, 2016: 4,3 miljoen runderen in Nederland
  1985: 14,5 miljoen inwoners, 2016 17 miljoen inwoners in Nederland
  Wat is het probleem??

 • Kelholt

  Wetenschappelijke onderbouwing ja ja...
  Het onderzoek is uitgevoerd op basis van vrijwillige deelname. Dus er is een analyse gemaakt van 110.000 patiëntgegevens en van deze patiënten hebben er 15.000 vrijwillig de enquete ingevuld. Zouden dit de mensen zijn die zich gezond voelen of zijn dit de mensen met klachten?
  Lees de informatiebrochure maar eens even: <>
  Flutonderzoek.

 • mtspopken

  Deze beide PvdA bewindslieden willen na de verkiezingen volgend jaar graag terug op het pluche. Hun partij doet het in de peilingen bijzonder slecht. Ze hopen met het thema volksgezondheid kiezers achter zich te winnen. In de politiek is men niet vies van het misbruiken van cijfers uit onderzoeken waar je nogal wat vraagtekens bij kan zetten, helemaal als het om electoraal gewin gaat.

 • Klaasvaak

  Idd Kelholt. .... of 15000 leden van de groene organisaties?

 • van der berg

  dit is dus de manier om de ondernemers in de agrarische sector te bedanken dat de staat sneller uit de crisis kwam, en nu kunnen we allemaal wel oprotten,we zijn niet meer nodig,we gaan lekker afhankelijk van amerika en zn producten worden. echt top bezig is de staat,hoe hoger de functies worden in de politiek des te dommer de regels en eisen die gesteld worden

 • DJ-D

  Ja precies Kelholt nou dan is eigenlijk de conclusie als het vrijwillig is en ga er van uit dat alleen mensen met klachten zich aanmelden. Er maar 10% meer zijn. Dus dan is het gewoon buitengewoon gezond in de buurt van boerderijen.
  Je hebt feiten leugens en statistieken.

 • van der berg

  laten we een onderzoek doen onder de ondernemers in de agrarische sector of de mensen in de politiek wel bekwaam genoeg zijn om hun vak uit te oefenen en mocht de uitkomst negatief zijn dan mogen we uit wetenschappelijke onderbouwing daar ook actie op ondernemen

 • johanvudwi

  Wij worden een land van rapporten, rapporteren, controleren, onderzoeken, adviseren, vooral zeggen wat er niet deugt (o.a. de zorg) protocollen, inspecteren en ga zo maar door. Er lopen teveel van die mensen rond. Alle subsidie er vanaf.
  Hoe houden we in vredesnaam de moed en zin er nog een beetje in. Iedereen wil eten voor 'de beste kwaliteit en de goedkoopste prijs'. Tik die grote winkelketens maar eens op de vingers. Politiek doe echt een iets waar we met elkaar wat aan hebben.

 • Klaverweg

  waarom gaat lto direct mee met conclusies?

 • Klaasvaak

  Omdat lto bang is de derogatie te verliezen 😉

 • goossens

  Typisch een gevalletje van links populisme.

 • Jan van het Zand

  Discriminatie is het. Vele stedelingen gaan op het platteland wonen. Waarom? Omdat ze de omgeving in de stad niet meer kunnen harden. Daar wordt geen bal aan gedaan. Maar op het platteland worden de regels aangetrokken, nog verder dan de wet voorschrijft. En .......op grond van vermoedens......onderbuik gevoelens.....gaat de Tweede Kamer......waarin maar hooguit 5 mensen verstand hebben van landbouw....regels opstellen......die tot gevolg hebben dat ondernemers en (import) bewoners van het platteland tegen elkaar worden opgezet.......dat gaat weer naar de Raad van State.......jarenlange procedures......zullen volgen.....advocaten schrijven weer aan hun amices....Nog meer geld uit de landbouw .....de grabbelton....

 • Jan van het Zand

  Daarmee is .....Het hek van de Dam.....

 • alco1

  Nee Klaas. Omdat onze LTO belangen behartigers ook hard werkende boeren zijn. Dus geen tijd.
  We moeten een groep samenstellen die 's morgens bij elkaar komt net als bij de anti's. En die niets anders te doen hebben dan zich verdienstelijk maken voor de boerenbelangen, dus hun bestaansrecht moeten verdienen.

 • a van Gerwen

  We zijn opweg om een steriel landje te worden, waar alles in regelgeving en controles geborgd is. Resultaat, we worden gemiddeld 100 jaar. Gaan de mensen weer de barricade op omdat ze pas met 85 met pensioen kunnen omdat het anders onbetaalbaar wordt.

 • info519

  dus dierrechten aankopen helpt niet meer om uit te breiden...worden dus overbodig als er per bedrijf een nieuwe begrenzing komt obv fijn stof en ammoniak.....op deze manier kan van Dam zijn belofte inlossen afschaffen pluimveerechten per 2018 maar toch nieuwe grens stellen...zal hem goed uitkomen.....

 • mbm

  Typisch weer links beleid met vaag onderzoek (waar blijven trouwens de voordelen van de nabijheid van een veehouderij, geen astma ed), om de veehouderij in te perken. Dit is al eerder geprobeerd in de ruimtelijke regelgeving door onze dikke vriendin. Dat mag eenvoudigweg niet, dus wat doe je dan als goede linkse politica: je verzint gewoon een nieuwe wet met wat vaag onderzoek erbij, en klaar. Oja, hoe zat het ook al weer met het zogenaamde onderzoek van linkse hoogleraar Stapel (= gewoon verzonnen). In die hoe moeten we het zoeken. Laat het maar fijn aan een provincie als Noord Holland over, waar de Staten geregeerd worden door stadse anti-boeren , en je weet tevoren waar het heen zal gaan. En LTO staat erbij en kijkt ernaar...

 • t.van.ooijen@zonnet.nl

  Eerst zure regen toen ammoniak en nu weer iets anders er is niets nieuws onder de zon alleen veel ambtenaren en andere geldwolven die veel geld willen vangen!!!!!!!!!!!!!!!

 • awhurenkamp1

  C.Putten jou vraag waarom L.T.O direct mee gaat met deze conclusie ?poen..... zei ontvangen ondersteuning. en dan moet je wel met hun mee gaan anders krijg je geen POEN meer..... en dat doen de bonden niet .maar worden ook niet gesteund

 • jwillems

  Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van de pvda, lees Diederik Samsom.
  Hij is de grote dierenactivist. Nu het regeer akkoord klaar is neemt hij deze kans waar om zijn eigen punten uit te voeren namens Greenpeace. Daar is hij de laatste tijd duidelijk mee bezig,

 • melkveehouder .

  Dat zie je goed Willems. Samson was campagneleider van Greenpeace en eet vegetarisch.

 • alco1

  Iedereen zijn ding. Ook de vegetariërs.
  Maar ik hoorde een vegetariër een keer zeggen dat het dier niet gedood hoefde te worden voor zijn genot.
  Nee dat zit dus anders:
  Als het aan de vegetariër ligt, mag het dier helemaal niet geboren worden.
  Dat is pas erg!
  Zie het als een militair die in het verre met een verdwaalde kogel plots gedood wordt.
  Zou deze zijn leven daarvoor ook niet gehad willen hebben?

 • GertjanSnoek

  <> hier dit is toch duidelijke taal?

 • vandenbrandcv1

  Bevindingen VGO onderzoek worden negatief uitgelegd; veel aandacht voor - en weinig voor +. Conclusies worden over geen causaal verband worden niet gedeeld. Daar willen ze vervolg onderzoek ook niet op richten, uiteindelijk gaat het om minder vee. Milieudefensie maakt daar dankbaar gebruik van door petitie.

 • Oké dan

  <>

 • Oké dan

  <>

 • Oké dan

  <>

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.