Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam: meer aandacht voor landschapselement in vergroening

Het is zorgelijk dat Europese lidstaten nog maar weinig gebruikmaken van de mogelijkheid om landschapselementen in te zetten als ecologisch aandachtsgebied. De regels worden daarom vereenvoudigd.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) naar aanleiding van een stuk van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, dat volgende week op de agenda van de vergadering van landbouwministers staat.

In Nederland kunnen boeren vanaf dit jaar landschapselementen aanmelden als ecologisch aandachtsgebied.

Verbeteringen nog niet vast te stellen

Vergroening maakt sinds 2014 deel uit van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Doel van de vergroening is om de Europese landbouw te verduurzamen. Boeren moeten bij het landgebruik ook oog en zorg hebben voor biodiversiteit, milieu en klimaatdoelstellingen, aldus Hogan in zijn stuk.

Hogan constateert dat na een jaar niet valt vast te stellen of er ook daadwerkelijk verbeteringen zijn bereikt op bij voorbeeld milieu- of klimaatdoelstellingen. Aan de andere kant is het zo dat de ingevoerde maatregelen nauwelijks merkbaar effect hebben op de productie, terwijl de concurrentieverhoudingen tussen de Europese boeren er niet door zijn veranderd.

'Regels moeten worden vereenvoudigd'

De regels moeten wel worden vereenvoudigd, zegt Hogan. Daarbij vindt hij de Nederlandse bewindsman aan zijn kant. Hogan wil de regels verduidelijken en specificeren, met name als het gaat om landschapselementen. Hij wil een aantal technische eisen schrappen, zonder dat de milieuvoordelen teniet worden gedaan en hij wil meer speelruimte of alternatieven bieden.

Het is de bedoeling dat de aanpassingen dit jaar worden goedgekeurd, zodat ze vanaf volgend jaar van kracht zijn.

Eén reactie

  • koestal

    De regels moeten wel worden vereenigvoudigd zegt Hoogan,wat een huichelaar, moet je nu eens zien met de fosfaatreductieplannen

Of registreer je om te kunnen reageren.