Home

Nieuws 2 reacties

Van Dam: landbouw moet anders en efficiënter

De landbouw moet niet alleen efficiënter produceren. Ze moet ook anders produceren, vindt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Op een conferentie over voedselzekerheid van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie in Noordwijk zei Van Dam dat Nederland jarenlang kennis heeft gebruik om hetzelfde te doen, maar beter en efficiënter. Nu is de tijd om te innoveren en kennis van verschillende kennisvelden te combineren. Samenwerking tussen verschillende disciplines brengt duurzame en efficiënte landouw dichterbij, aldus Van Dam.

Hybride aardappel Solynta als voorbeeld

De staatssecretaris zegt dat andere landen kunnen profiteren van de Nederlandse kennis. Als voorbeeld haalde hij de ontwikkeling van een aardappel aan, die de boeren in Tanzania kan helpen. Het bedrijf Solynta ontwikkelt gekruiste aardappelrassen (hybrides) die als zaad en niet als knol worden gepoot. Dat biedt, aldus Van Dam, grote logistieke voordelen.

Solynta zou in de nabije toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van de honger en ondervoeding, aldus Van Dam. De aardappel heeft een hogere productie en maakt minder aanspraak op het beschikbare water, terwijl het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gelijk blijft.

Laatste reacties

  • fietskip

    efficient?? de milieukip!!

  • koestal

    vooral in Afrika moet het efficienter en daarom minder oorlogen voeren

Of registreer je om te kunnen reageren.