Home

Nieuws 17 reacties

Van Dam ergert zich aan EU-regel, maar voert hem wel uit

Akkerranden breder dan 20 meter komen niet in aanmerking voor de Europese subsidie voor ecologische aandachtsgebieden.

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zou willen dat het anders was. Maar zolang de Europese Commissie de regels niet heeft aangepast, kan hij niet anders dan zich aan de regels houden.

Dat stelt hij in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders. Lodders stelde de vragen naar aanleiding van een bericht op Twitter.

Europese eis is bindend

Van Dam zegt dat het gaat om een stringente Europese eis. "Die is mij, zoals u weet, een doorn in het oog en ik heb de Europese Commissie gevraagd die aan te passen. Zolang dat niet is gebeurd, is Nederland eraan gehouden (de delen van) akkerranden breder dan 20 meter af te keuren", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Je zou als staatssecretaris ook achter je landgenoten kunnen staan. De makkelijksre weg is om je te verschuilen achter de regels opgesteld in brussel, ook al zijn ze krommer dan een banaan. Ik zou zeggen, drijf het op de spits, spring op de barricade om een een oplossing voor dit soort bureaucratische onzin te bewerkstelligen.Ook dat is een taak voor de staatssecretaris, uiteindelijk onze vertegenwoordiger in brussel.

 • koeboertje

  De extra meters doodspuiten met roundup .

 • vael

  de eerste 20 meter goedkeuren en uitbetalen en de laatste 2 zo laten? of is dat te simpel geredeneerd is het regelwoud?

 • arnomiedema1

  Belachelijk zulke afkeuringen, ben je iets te smal, weet je zeker dat ze het afkeuren, hou je voor de zekerheid een beetje de ruime kant aan, grijpen ze je op die manier, Kan je zien wat een zielig stelletje ambtenaren over ons (inkomen) beslissen, die totaal geen belang bij ons boeren hebben, Mieren n......kers !!!!!

 • Zuperboer

  Dit soort ambtenarij hoort thuis in de ZEURO-zone, daar doen ze niet anders. In de Neuro-landen is de waarde van de landbouwgrond dermate hoog, dat men er redelijkerwijs vanuit kan gaan dat een ondernemer niet voor de lol een strook grond met een vierkantemeterwaarde van 5 tot 8 Euro/m2 inzaait met bloemenmengsels. Dit gaat elke norm van redelijkheid en billijkheid ver te buiten. Gelukkig kan ons PVDA-stasje daar makkelijk mee leven. Op naar de volgende VRIMIBO!

 • metal

  Alle subsidies afschaffen is alleen voor de voormalige oostbloklanden interessant.
  Werkt hier allen maar kostprijs verhogend. immers geld wat je niet krijgt uit brussel wordt dan ook niet meer aan pacht en mest uitgegeven.

 • polsbroek

  Is het vreemd dat er mensen zijn die een afkeer van de E U krijgen

 • Hilhorst100

  Van Dam ergert zich helemaal niet aan de EU regels, heeft niets met een boer op.

 • kraats

  Klersverhaal; gewoon ballen tonen ! Nexit is next !!
  I.p.v. harde opstelling naar de Britten over uittree-onderhandelingen, moeten ze zich in Brussel eens afvragen waarom er zoveel tegenstemmer waren ....
  Dit is nou exact waarom !

 • koster

  ik ben even sprakeloos ...........

 • PIETER123

  Dacht even aan niet de regel maar de geest van de wet zou leidend moeten zijn.Rutte zei vanavond dat er juist een nieuwe commissie was in Brussel om dit soort ongein uit te bannen.Dit naar aanleiding dat dat de Engelse kiezer blijkbaar dit gezicht van Brussel ook zat waren.Denk dat van Dam toch even in het torentje van Rutte moet komen en niet alleen naar zijn adviseurs moet luisteren .

 • Nick1983

  Laat die boer 2 m wegfrezen en doet hem dan "herkeuren" waarbij die dan uiteraard wel goed is, ieder zn zin.

  Een controleur zou op zo'n moment ook wijzer moeten wezen. Maar nee, die zal wel bepaalde targets moeten halen. Dus die heeft dergelijke dingen gewoon nodig waarschijnlijk ...

 • geen boer

  toont de stemming op het departement aan. Iedereen eigen stoepje schoonhouden en Befehl ist Befehl. Van Dam blijkt de zoveelste tandeloze mooiboy die slechts zijn eigen carriere in de gaten houdt. Een vervelend kenmerk van de huidige politiek.

 • Zandboertje

  Lijkt me niet gezond om de regels flexibel te maken door een combi te leggen met een grondprijs Zuperboer. Dat regels regels zijn is op zich heel duidelijk. Indien dat niet zo is dan wordt het pas echt lastig. Wel apart dat het om 22 meter gaat. Bij de meste gestandaardiseerde werkbreedtes kom je zelden op 22 uit, 21 of 20 kan dan veel waarschijnlijker zijn.

 • gerardb

  van Dam heeft maar 1 ding voor ogen, 3 x raden

 • koestal

  Heb ik eerder al eens met een maisperceel gehad ,teveel oppervlakte ,gewoon wegfrezen

 • koestal

  Waar zijn onze landgenoten Jan Huitema en Annie Schreijer ,die kunnen hier ook wel wat aan doen

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.