Home

Nieuws

VN blij met Amerikaanse voedselwet

De VN-agentschappen WFP en FAO denken dat een nieuwe Amerikaanse wet een grote impact kan hebben op het bestrijden van honger.

De zogeheten ‘Global Food Security Act’ betekent dat de VS $7 miljard (€6,4 miljard) beschikbaar stelt aan onder meer steun voor kleinschalige boeren, het verstrekken van voedselhulp en het stimuleren van nieuwe landbouwtechnologie.

Slimme investering

President Barack Obama tekende de wet onlangs, nadat het Congres eerder deze maand de wet had aangenomen. Obama zei bij de ondertekening dat ontwikkeling geen liefdadigheid is maar 'een van de slimste investeringen die we kunnen doen in onze gedeelde toekomst, in onze veiligheid, in onze welvaart'. Obama zei ook: “We kunnen een kind niet vragen haar geest te voeden, als ze nauwelijks haar maag kan voeden.”

Foto: AFP
Foto: AFP

Voedselzekerheid en economische ontwikkeling

Directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO is enthousiast over de wet. “De VS helpt om nog sterker te benadrukken hoe voedselzekerheid en economische ontwikkeling in elkaar grijpen”, aldus de Braziliaan, die ook hoop put uit het feit dat het rijkste land op aarde, en een grote landbouwexporteur, de centrale rol van kleinschalig werkende boeren in de strijd tegen honger en armoede ziet.

“Deze wet zal een dramatische impact hebben op levens van mensen in de hele wereld, opnieuw demonstrerend waarom de VS een leider is in het verbeteren van voedselzekerheid”, aldus uitvoerend directeur Ertharin Cousin van de WFP dat onder meer in Syrië en Ethiopië voedselpakketten uitdeelt. Obama was in zijn tijd als politicus in Chicago al bevriend met Cousin die eerder Amerikaans ambassadeur in Rome was.

Feed the future

De wet zorgt niet alleen voor de financiering van een aantal projecten. De wet omvat ook het Feed the Future-programma van de Amerikaanse regering, zodat het programma niet eindigt als Obama in januari geen president meer is. Het programma biedt concrete steun in geld en advies voor 19 ‘focuslanden’.

Of registreer je om te kunnen reageren.