Home

Nieuws 3 reacties

Transgene soja toegelaten

De veevoerindustrie en graanhandel kunnen opgelucht ademhalen: de Europese Commissie heeft toelating verleend voor de import van drie transgene sojavarianten.

Het gaat om twee producten van Monsanto en een van Bayer CropScience. De soja mag alleen gebruikt worden in voedsel of veevoer en dus niet in de EU worden geteeld. De toelating liep grote vertraging op.

De toelating volgt ruim zes maanden op een stemming in het Comité van Beroep, merkt Frans Köster van MVO op. MVO is de ketenorganisatie voor oliën en vetten, waar onder meer Cargill, Sime Darby en Agrifirm bij aangesloten zijn. Köster noemt de stap 'de juridische plicht' van de Commissie.

Comité kan niet kiezen

In het Comité stemmen de lidstaten van de EU over de toelating van transgene gewassen. Het Comité behandelt toelatingen voor ‘GMO’s’ als de Europese voedselautoriteit EFSA het product veilig heeft bevonden. Als het Comité niet tot een oordeel komt, hakt de Commissie de knoop door. De Commissie moet zich daarbij laten leiden door het oordeel van de EFSA.

Gewassen wachten op toelating

In de Europese veevoerindustrie, internationale graanhandel en de Amerikaanse organisatie voor sojatelers is meermalen geklaagd over de trage besluitvorming van de Commissie. Naast de nu toegelaten gewassen wachten nog een serie transgene gewassen op toelating.

De toelating betreft twee varianten van Monsanto, Xtend en Vistive Gold en een van Bayer CropScience, Balance GT. De gewassen zijn resistent tegen meerdere herbiciden waaronder glyfosaat. Beide producten zijn toegelaten voor een periode van tien jaar.

Monsanto’s producten zijn in februari ook toegelaten in China. Daarmee is de toelating verzekerd in de twee belangrijkste soja-importerende markten.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Iedereen blij!! De gevolgen zullen later duidelijk worden. een ding is zeker de handel kan rustig slapen en hoeft geen moeite meer te doen om niet GMO zaden te zoeken op de markt. eindelijk voor hen weer eenvoudig bestellen zonder zorgen van bedrog door de leverancier. Met dank aan de lobbyisten zij weten toch altijd weer de politiek te kneden en te overtuigen van alles wat de opdrachtgever welgevallig is.

  • A1967

    En als er achteraf gedonder van komt zijn toch alleen de boeren de pineut, maar daar heeft lobby en industrie geen boodschap aan

  • Jan-Zonderland

    Agratax, als iemand non gmo soya wil kopen dan kan dat nog steeds en dat is heel eenvoudig: gewoon white hilum soyabonen bestellen , die zijn gegarandeerd gmo vrij. Doet oa Japan ook en dat gaat prima. De bonen zijn te herkennen aan de kleur van het puntje maarmee ze aan de peul vast hebben gezeten. Dat is wit/geel, bruin of zwart van kleur. Er bestaan simpelweg geen gmo white hilums omdat men die nooit gekweekt heeft om reden van gemakkelijke herkenbaarheid voor de koper. Deze bonen, hier ook wel IP, identity preserved, beans worden hier ook geteeld en leveren de boer een premie op vanwege de exportwaardigheid naar Japan en andere Aziatische landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.