Home

Nieuws

Rusland overweegt toelating Turks product

Rusland overweegt binnenkort zijn markt weer te openen voor Turkse land- en tuinbouwproducten. De komende week bezoeken vertegenwoordigers van de Russische regering Turkije om de voorwaarden te bespreken.

Als de partijen eruit komen, kan de markt mogelijk weer worden geopend wanneer de Russische leider Vladimir Poetin zijn Turkse collega Recep Erdogan ontmoet op 9 augustus. Rusland sloot begin dit jaar zijn markt voor vrijwel alle land- en tuinbouwproducten uit Turkije. De Russen wilden Turkije zo straffen voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig dat doelen in Syrië wilde bestoken en kort het Turks luchtruim schond. Eerder verklaarde de Turkse regering zelf het neerschieten te hebben bevolen, maar recent maakte het land toch excuses.

Boycot flinke klap voor Turkse agribusiness

Rusland boycotte appels, peren, mandarijnen, sinaasappels, abrikozen, uien, bloemkool, tomaten, komkommer, aardbeien en pruimen. Maar ook kippenvlees, kalkoen, anjers en zout. De maatregel was een flinke klap voor de Turkse agribusiness, dat juist meer naar Rusland probeerde te exporteren sinds dat land veel landbouwproducten uit met name de EU, de VS en Noorwegen weert.

Voldoen aan Russische voorwaarden

De Russische minister voor economie Alexei Ulykayev waarschuwt na een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Nihat Zeybekci dat handelsvolumes niet snel op oude niveaus zullen terugkeren. Naast het weer openstellen van de markt zou Turkije nog moeten voldoen aan een aantal veterinaire en fytosanitaire voorwaarden. Bovendien eist Rusland dat Turkije ook meer markttoegang biedt. De Russen zinspelen dus op een geleidelijke openstelling van de markt. In een verklaring staat dat het ministerie bij haar besluit over de boycots 'de belangen moet laten meewegen van de Russische producenten die hun productie hebben opgevoerd sinds de introductie van beperkende maatregelen'.

Naast het weer openstellen van de markt zou Turkije nog moeten voldoen aan een aantal veterinaire en fytosanitaire voorwaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.