Home

Nieuws

Regenperiode in Vlaanderen aangemerkt als één ramp

De extreme regenval in Vlaanderen in de maanden mei en juni worden aangemerkt als ramp. De voorwaarden die het Rampenfonds hanteert voor een erkenning van noodweer als ramp lijken geen grote hinderpaal te vormen, gelet op de immense omvang van de schade.

Nu al hebben meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten schadedossiers ingediend. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt.be op basis van meerdere bronnen. De hele regenperiode zal in één procedure worden erkend, niet als twee afzonderlijke rampen, zoals eerst was gepland. Verder zal de Vlaamse Milieumaatschappij rekening houden met de grote neerslaghoeveelheden bij de beoordeling van nitraatmetingen.

Volgens Teamcoördinator Wim Claes van het Vlaams Rampenfonds zijn er twee criteria: “Ofwel het KMI bepaalt dat de regenval ergens uitzonderlijk was, ofwel iets wordt als ramp erkend als de schade voor heel België de €50 miljoen overtreft.”

€188 miljoen aan schadeclaims

Dat laatste criterium is volgens Claes ongetwijfeld nu al behaald, omdat vanuit meer dan 200 Vlaamse gemeenten reeds voor €188 miljoen aan schadeclaims binnen is.

Tot 15 augustus kunnen gemeenten schadedossiers indienen. Daarna draagt het Rampenfonds de dossiers over aan de Vlaamse regering.

Overheid zorgt voor minimale rompslomp schadeprocedure

De hele regenperiode zal maar eenmaal de erkenningsprocedure doorlopen, zo bevestigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De administratieve rompslomp na teeltmislukkingen is tot een minimum herleid door de Vlaamse landbouwadministratie en de Mestbank. Verder heeft minister Schauvliege de Vlaamse Milieumaatschappij de opdracht gegeven om de officiële meetpunten met uitzonderlijk hoge nitraatwaarden tijdens de extreme neerslagperiode aan een bijkomende analyse te onderwerpen. Metingen die door alle neerslag negatief werden beïnvloed, zullen worden geneutraliseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.