Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

PvdA wil uitleg over €30 miljoen EU-crisissteun

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil uitleg van partijgenoot en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de verdeling van het Europese steunpakket voor de crisis voor met name de zuivel- en varkensmarkt.

Uit een overzicht van de Europese Commissie blijkt dat 40% van het budget hiervoor van in totaal €420 miljoen nog niet is uitgegeven. Nederland kreeg bijna €30 miljoen, waarvan de helft beschikbaar is voor de melkveehouderij en de andere helft voor de varkenshouderij. Ook dat geld is nog niet uitgegeven.

Van Dam heeft niet gekozen voor directe inkomenssteun

EZ-staatssecretaris Van Dam heeft ervoor gekozen om het beschikbare geld niet uit te geven als directe inkomenssteun, maar om het in te zetten voor structurele verbeteringen in de sector. Hij wil bovendien proberen in de komende maanden extra geld te krijgen voor structuurverbeteringen.

PvdA: situatie in varkenshouderij niet langer houdbaar

De uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij wordt mede met EU-geld gefinancierd. De PvdA zegt daarover dat het plan moet worden aangepakt om het aantal varkens in Nederland te verminderen. Daarbij wordt ook verwezen naar de vorige week uitgekomen RIVM-studie ‘Onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden’ (VGO). Volgens de PvdA is de situatie in de varkenshouderij niet langer houdbaar. De PvdA heeft liever een omschakeling naar minder en kleinere familiebedrijven dan meer varkens op steeds grotere bedrijven.

De PvdA heeft liever een omschakeling naar minder en kleinere familiebedrijven dan meer varkens op steeds grotere bedrijven.

Partij voor de Dieren

Ook de Partij voor de Dieren zet kanttekeningen bij het actieplan. Als het mogelijk blijft de varkensstapel uit te breiden, wordt niet voldaan aan de groeiende maatschappelijke wens om kleinschalige veehouderij, aldus de PvdD.

Buitenloop

De VVD vreest dat gemeenten nu al vérgaande maatregelen nemen om de ontwikkeling van de veehouderij te dwarsbomen. De VVD wijst op een voorontwerpbestemmingsplan buitengebied Oss, waarin onder meer een verbod op onoverdekte uitloop voor pluimvee is verboden. De staatssecretaris moet er volgens de VVD in Brussel op aandringen om, met name tijdens de vogeltrekperiode, de kans op vogelgriep zo veel mogelijk te verkleinen.

De VVD vreest dat gemeenten nu al vérgaande maatregelen nemen om de ontwikkeling van de veehouderij te dwarsbomen.

Beheer
WP Admin