Home

Nieuws

Provincie Friesland verlengt asbestregeling

De subsidieregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ krijgt een vervolg in de provincie Friesland.

De regeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ krijgt in Friesland een vervolg. Nadat de regeling vanaf 2013 tot juni 2016 openstond voor agrarische gebouwen, kunnen in de vervolgregeling ook andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken profiteren. Doel ervan is hen te stimuleren het asbest te verwijderen en zonnepanelen op het dak te leggen. In totaal is er €500.000 voor beschikbaar.

Nieuwe subsidieregeling

In de nieuwe subsidieregeling is €4,50 per vierkante meter dak beschikbaar. Voorwaarde is wel dat er minimaal 10kW-piek aan zonnepanelen voor komt. Dat geldt nu niet meer alleen voor agrarische gebouwen, maar ook voor andere asbestdaken. Die moeten wel minimaal 250 vierkante meter groot zijn. Een aanvrager kan maximaal €15.000 aan subsidie krijgen. Wie subsidie krijgt, heeft negen maanden de tijd om het asbest van het dak te halen en de zonnepanelen te installeren.

Subsidieregelingen stapelen

In de provincies Drenthe, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland is nog (beperkt) budget beschikbaar. Sinds 1 januari 2016 is er tevens een ‘Subsidieregeling verwijderen asbestdaken’ van kracht. Deze rijksregeling mag gestapeld worden met de provinciale stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’.

Boerderij organiseerde eerder een webinar over asbest en zonnepanelen. Sprekers van Boerderij, Rabobank, LTO Nederland en Flynth gaven een toelichting op de asbestsanering en het stapelen van subsidieregelingen. U kunt het webinar hier terugkijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.