Home

Nieuws 26 reactieslaatste update:19 jul 2016

Nieuw EU-steunpakket; Nederland krijgt €23 miljoen

Nederland krijgt bijna €23 miljoen uit een nieuw steunpakket van €500 miljoen voor de zuivel en andere veehouderijsectoren. Dat blijkt uit het plan dat EU-landbouwcommissaris Phil Hogan maandag 18 juli heeft voorgelegd aan de Europese ministers van landbouw.

Het nieuwe pakket omvat €150 miljoen voor de ondersteuning van de vrijwillige productiebeperking in de zuivel. Er komt een regeling die voor alle melkveehouders in alle EU-lidstaten hetzelfde is. Daarnaast komt een bedrag van €350 miljoen beschikbaar voor de lidstaten, waarvan €23 miljoen voor Nederland.

Van Dam: met de sectoren in overleg

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, is er in geslaagd de steun ook beschikbaar te krijgen voor de varkenshouderij, hoewel de Europese commissie de nadruk bij de zuivelsector legt. Volgens Europees landbouwcommissaris Hogan zit de zuivel nog steeds in een dal, terwijl de varkenssectoren daaruit omhoog krabbelen.
"Met dit pakket worden landen geholpen om de overproductie op de zuivelmarkt structureel te reduceren en de versterking van de varkenshouderij ter hand te nemen", zegt Van Dam, die met de sectoren in overleg wil over de verdeling van de €23 miljoen.
Nederland kreeg eerder €30 miljoen Europees geld uit het steunpakket van september vorig jaar. Dat geld is gestoken in structuurverbeteringen. Dat wil de staatssecretaris ook doen met de €23 miljoen die nu beschikbaar komt.

Copa-Cogeca: het komt aan op de uitwerking

De Europese koepel van land- en tuinbouworganisaties, Copa-Cogeca, juicht de maatregelen toe. Veel komt echter aan op de uitwerking, vindt secretaris-generaal Pekka Pesonen. Hij zegt dat nog lang niet duidelijk is op welke manier melkveehouders gestimuleerd worden hun productie vrijwillig te verminderen. Ook de versnelde uitbetaling van de directe inkomenssteun zal de financiële nood helpen lenigen.

Schreijer-Pierik: wanneer krijgt boer nu daadwerkelijk geld?

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik toonde zich maandag blij met de €150 miljoen voor de beperking van het zuivelaanbod. "Dat is een belangrijke stap in de goede richting." Zij heeft wel vragen bij de besteding van de €23 miljoen in Nederland. Dat Nederland bij het vorige steunpakket tot het laatste moment heeft gewacht, voordat het geld werd aangewend is 'een onverantwoorde keuze geweest'. "De vraag is dan ook: Heeft Nederland daaruit lessen getrokken? En wordt er dit keer wel snel gehandeld? Want wanneer gaat de boer nou eens merken dat het geld daadwerkelijk op het erf terecht komt?"

Het steunpakket wordt dinsdag 19 juli in het Europees Parlement besproken met EU-landbouwcommissaris Hogan.

Verlenging interventie mageremelkpoeder

Het pakket omvat verschillende maatregelen.  De interventie voor mageremelkpoeder wordt verlengd tot het eind van februari 2017. Het plafond voor de inkoop blijft 350.000 ton.
 De regelingen voor private opslag voor mageremelkpoeder worden ook verlengd tot februari 2017. De uitbetaling voor 70% van de directe betalingen en de 85% van de plattelandsontwikkeling kan vanaf half oktober 2016 plaatsvinden.

Laatste reacties

 • .....

  Welke adviseurs komen deze keer in aanmerking voor steun?

 • Eminem2010

  over 5 weken in de krant minister trekt nog 2 miljoen uit voor weide coaches.

 • Zuperboer

  ik gok Rabo en ABN deze keer; Die moeten momenteel immers ook van de armensteun rondkomen

 • xw

  Benieuwd op welke legitieme wijze die linksen het geld weer naar eigen inzicht uit gaan delen

 • info59

  wat zijn de prijzen voor de interventie?

 • Tuig

  Bovenstaande zeurkousen zouden ook blij kunnen zijn. Een paar jaar geleden ging het zeer slecht met de eierprijzen, de toenmalige staatssecretaris zei " de de pluimveehouders moeten zich zelf redden".
  Geen enkele hulp dus.

 • Eminem2010

  klopt Tuig das helemaal waar en sloeg ook nergens op als men niet wil betalen voor eten direct dan maar via een omweg. Ben tegen welke overheidssteun dan ook maar ben helemaal tegen Steun aan de gene die Nul risico lopen en als ze een pen moeten hebben hem nog stelen van de baas over de rug van ondernemeners

 • moi !

  Wat te doen aan de Akkerbouwers waarvan de gewassen verzopen zijn? ER zijn ook Akkerbouwers die dit jaar goed pech hebben gehad!

 • Attie

  Structuur verbeteringen beetje wazig ???

 • niet

  Wel zielig die rundveehouders hoor!!! Pluimvee en varkenshouders jaren echt lang finacieel slecht gehad echt geen steun werd wel over gepraat maar niets gekomen Hoelang is het iets minder met de melk en gelijk steun. Tel de premie bij de melkprijs op en dat valt het allemaal nog wel mee!!! Ach ja kunnen ze weer een grotere trekker kopen. Rundveehouders pas eens op je geld en stop niet alles in machines.

 • a van Gerwen

  de grutto zullen er blij mee zijn schat ik zo in.

 • xw

  zoek het toch uit

 • WJHDKremer

  Zal de gezondheidsdienst voor dieren zich weer in de handen wrijven, krijgen ze weer meer omzet/winst. Van die 30 mlj is geen euro bij de boer terecht gekomen, en zo zal dat ook met die 23 mlj gaan. Idd is het leed bij noodweer getroffen ondernemers op dit moment veel hoger.

 • Attie

  Tip aan LTO eenmalige opkoop fosfaatrechten en minder korten

 • koeien15

  Van de vorige 30 miljoen heb ik niks gezien,pvda kan je geen geld uitlaten delen.

 • henk.boelrijk1

  Ik heb niet de indruk dat Annie weet waarover ze het heeft. Heeft ze het actieplan vitalisering varkenshouderij wel goed tot zich genomen?

 • kaper

  Laat ze maar 100000 euro overmaken

 • boer drenth

  En de akkerbouwers ,met veel hagel en water schade kunnen weer fluiten naar wat financiele hulp.

 • BENHUR

  Van alle toegezegde steun heb ik nog nooit een sigaar kunnen kopen.

 • eg wel

  Het personeel van de gezondheidsdienst voor dieren heeft zojuist te horen gekregen dat de barbecue dit jaar extra uitgebreid is. Ook de neefjes en nichtjes van het personeel mogen dit jaar komen.

 • Schraar

  Volgens mij staat duidelijk omschreven waar het geld voor gebruikt moet worden: vrijwillige productiebeperking in de melkveehouderij. De EU moet gewoon exact aangeven hoe het geld besteed kan worden en daar moet Nederland zich aan houden zodat het geld ten 1e inderdaad zoals Annie aangeeft direct bij boeren terecht komt en ten 2e ook daadwerkelijk bijdraagt aan het ontlasten van het aanbod zodat de melkprijs kan aantrekken.
  En verder geen geld voor andere hobby's of adviseurs.

 • M. Zwiep

  Zoals ik proef hebben veel het niet met de melkveehouderij die zoveel hun hand ophouden. En terecht! Laten we maar helemaal stoppen met inkomenssteun krijgt iedereen weer op een eerlijke manier wat lucht in plaats van valse concurrentie.

 • a.t.herwijnen

  Deze steun is pure concurrentie vervalsing tegenover andere sectoren. Jaren aan een stuk heeft de melkveehouderij alle prijzen opgedreven omdat ze een goede prijs voor hun product kregen. Hier plukken ze nu de vruchten van. Ook het agrarisch natuur beheer wat ook gesubsidieerd wordt gaat hier onder lijden. De ene subsidie werkt tegen de andere in.

 • koeboertje

  Laat ze dat geld maar houden want er zitten natuurlijk weer regels aan vast voordat je wat krijgt , trouwens schat ik dat er pas een fractie van het geld op de boer zijn rekening staat als de melkprijs allang weer omhoog is gegaan .

 • Farmer4life2

  Ik als melkveehouder zit helemaal niet te wachten op EU steun. Ik zit op een eerlijke prijs te wachten.

  Varkenshouderij investeert in alsmaar groter.
  Jullie hebben het geluk dat de rente zo laag is ;-)

 • tondegee

  Wat een prima manier is om productie te beperken? Koeien slachten in plaats van steun geven voor te grote productie. Melkveehouders hebben enthousiast geïnvesteerd in overproductie en nu willen ze daar weer voor gecompenseerd? kunnen ze weer meer produceren.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.