Home

Nieuws

Monsanto wijst Bayer opnieuw de deur

Monsanto heeft ook een tweede, verbeterd bod van Bayer afgewezen. Het bestuur van Monsanto vindt het bod unaniem ‘financieel inadequaat’ en vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat de deal van mededingingsautoriteiten ook mag doorgaan.

Een aantal aandeelhouders van Monsanto wil dat over het bod wordt gestemd.

Het Amerikaanse Monsanto is het grootste zaadbedrijf ter wereld en een grote speler in gewasbescherming. Bayer is ook een grote speler in de markt. Als Monsanto en Bayer samengaan, is sprake van een monsterverbond. Het bedrijf zou zowel marktleider met zaden als gewasbescherming worden en boerenorganisaties vrezen de marktmacht van de combinatie.

$54,7 miljard voor aandelen

Bayer heeft onlangs zijn bod op Monsanto verhoogd van $122 naar $125 per aandeel. Een fikse premie op de huidige beurskoers van Monsanto, die rond $106 zweeft. Bayer betaalt, als de deal doorgaat, $54,7 miljard (€49,1 miljard) voor de aandelen en neemt dan nog een miljardenschuld over. Maar Monsanto wil duidelijk meer.

Henderson Global Investors is een van de 20 grootste aandeelhouders van Monsanto en eist dat aandeelhouders mogen stemmen over het bod van Bayer. Henderson wordt ondersteund door een groep kleinere aandeelhouders. Ze vinden dat Monsanto onvoldoende hard maakt waarom de fusie geen goed idee zou zijn.

Direct geld voor beleggers en schadeloosstelling

Bayer biedt aan de hele overnamesom in cash te voldoen. Geen extra aandelen dus, maar direct geld voor beleggers. Bayer financiert de overname door een lening af te sluiten bij een serie partijen. BoFa Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC en JP Morgan stellen zich garant voor de lening. De financiële zekerheid is daarmee volgens Bayer afdoende.

Bayer biedt Monsanto bovendien een schadeloosstelling van $1,5 miljard aan, als de overname toch wordt afgekeurd door mededingingsautoriteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.