Home

Nieuws 16 reacties

Minder astma en COPD, meer luchtweginfecties in veedichte gebieden

Bij mensen die in de buurt van veehouderijen wonen, komt minder astma en COPD voor. Wel komen meer luchtweginfecties voor bij deze mensen en hebben ze een minder goede longfunctie, vooral door vernauwing van luchtwegen.

Ook is er sprake van meer eczeem en inflammatoire darmaandoeningen. Dat blijkt uit het onderzoek Veehouderij en Gezondheid van Omwonenden (VGO) van het RIVM.

Mensen die in de omgeving van veehouderijbedrijven wonen en COPD hebben, hebben hierbij wel meer luchtwegproblemen. Uit onderzoek blijkt hoe dichter mensen bij veehouderijbedrijven wonen, hoe minder infecties er zijn van hoge luchtwegen, allergieën, bronchitis en hooikoorts. Er is hierbij sprake van een beschermende relatie.

Aandoeningen verschillen bij soort veebedrijf

In de omgeving waar veel geiten worden gehouden komt vaker Q-koorts en longontsteking voor. Rondom pluimveebedrijven komt longontsteking vaker voor dan normaal. Rondom nertsenbedrijven komt vaker astma en allergische rhinitis (neusslijmvliesontsteking) voor, zo blijkt uit de conclusies van het onderzoek die vandaag op een bijeenkomst worden gepresenteerd. De informatie komt via Twitter naar buiten.

Reactie kabinet volgt

De verwachting is dat het kabinet donderdag 7 juli met een reactie komt op het onderzoek naar de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Meer, minder dat zijn gevaarlijke termen ........, maar is er sprake van oorzakelijke verbanden, m.a.w. is er een wetenschappelijke link of blijft het bij meer en minder, dan is er geen enkele reden om er een kabinet mee lastig te vallen. Die hebben momenteel andere gewichtige zaken als verpleeghuizen, ouderdomspensioenen en de Brexit om zich druk over te maken. Maar ja de veehouderij is en blijft een gemakkelijk onderwerp om de aandacht van belangrijkere zaken af te leiden.

 • alco1

  JAAA. Stond op Faceboek!!!!

 • V

  Komt dat even goed uit, ik heb liever longontsteking dan COPD.

 • krulsaart

  Ik heb geluk. Ik woon tegenover een varkensboer!! Deze groep wordt niet genoemd dus ik neem aan veilig.

  Hoe ziet de groep eruit waarmee vergeleken is? Zijn dat de inwoners van bijv Moerdijk of park hoge veluwe?

 • farmerbn

  Wie heeft dit onderzoek betaald? En met welk doel? Als er 1000 ziektes zijn en de kans op een enkele ziekte is groter als je bij een veehouderij woont , dan is er niet veel aan de hand. Namelijk dat de kans op die andere 998 ziektes kleiner zijn. Hopelijk ziet de politiek dat ook.

 • daan1908

  Helaas een onderzoek waar men niet veel mee kan . Ten eerste , de leefgewoontes , op zich niets mis mee , maar bekend is dat het aantal rokers en ook de alcoholconsumptie hoger is dan het landelijk gemiddelde . Ten tweede , als men al wil vergelijken onderzoek dan ook 2500 mensen aan de kust in NW Friesland en tevens ook in het Botlekgebied . Komt nog bij dat de luchtvervuiling vanuit het westen grotendeels over dit gebied trekt . Meerdere onderzoeken wijzen uit dat de lucht in de grote steden ver onder de norm is . Alles bij elkaar opgeteld ging het om 5 tot 10 % van de bevolking , dus de eindconclusie is een zeer voorspelbaar verhaal waar onze linkse vrienden weer dankbaar misbruik van gaan maken .

 • wienbemelmans

  wat een slap gelul zo houden ze mooi dikke geld buidels wat zo,n onderzoek zal
  toch wel peperduur zijn.

 • alco1

  Onze belangen behartiger ( het LTO ) heeft de zondebok alweer naar ons toegetrokken.

 • agrieehollande

  Inderdaad onderzoek laat positieve en negatieve kanten zien. Hoe dichter bij hoe beter. En houdt inderdaad geen rekening met andere bronnen zoals 1 op de 5 die houtkachel heeft, hart en vaatziekten. Onderzochte gebieden hebben de meeste zware rokers van NL. Onderzoek tijdens griepepidemie en q koorts etc kijk maar op rivm.nl

 • lezertje

  Boertie
  Als het werkelijk zo erg was zou er al geen boer meer leven

 • Fredrika

  Helaas zijn dit laatste stuiptrekkingen, begonnen door 'ervaringen' van twee buren van een varkenshouder die wil uitbreiden maar waar de dames het niet mee eens zijn. En de pers springt er volop op in. Vanochtend een heel groot artikel over deze dames in een groot dagblad. Ook Boerderij doet volop mee. Om welk onderzoek gaat het eigenlijk, zijn de boeren zelf ook onderzocht, hoe was de gezondheid van de mensen voordat ze vanuit de stad in de plattelandswoning kwamen wonen? Ik zou als vakblad veel meer achtergrondinformatie hierover willen hebben en niet zomaar iets willen roepen. De dames die dit onderzoek in gang hebben gezet wonen "al" 4 jaar op deze plek en zijn nu ziek. En raad eens hoelang het varkensbedrijf er al zit? Jammer dat onze boeren zich het niet kunnen veroorloven om de buurhuizen op te kopen om aan echte plattelanders te verhuren, dan was het platteland op enkele uitzondering na misschien wel goed gezond.

 • toin

  dit onderzoek is niks weeten schappelijks aan en als ik veel data verzammel krijg je altijd feiten die je zo kunt lezen als je zelf wilt.

  daar naast moeten mensen zich is gaan realiseren hoe mooi het is om in het agraries gebied te woonen, je ruikt wat strond en er rijden veel groote trekkers langs.

  als je dit niks lijkt dan moet je hier niet voor kiezen mechien houd je dan meer van vracht wagens en dat er altijd wat gebeurd dan is het industrien terein wel wat

  of lekker tussen de mensen in het dorp of stand.

  en vind je dit allemaal niet mooi dan kun je zelf geen plaats voor je eigen vinden waar je tot rust komt!!

 • martijn posthumus

  En mensen die in grote steden wonen zijn zeker kern gezond?? Het is gewoon weer een middel om de hard werkende boer nog meer regels op te spelden! We hebben boeren nodig, leuk of niet. Dus gewoon op houden met dat eeuwige gezeik!

 • melkveehouder .

  Misschien lees ik het verkeerd, maar er staat duidelijk dat mensen die dicht bij veehouderij wonen MINDER astma en COPD hebben en hoe dichter ze bij de veehouderij wonen hoe MINDER last ze hebben van infecties van de hoge luchtwegen, bronchitis, hooikoorts en allergieën. Dat is me nogal een hele hoop. Dat ze meer longontsteking, inflammatoire darmaandoeningen en exzeem hebben is de tegenhanger. Je kunt als kamerlid je ook eens de vraag stellen of we veehouderijen moeten verbannen en mensen opzadelen met méér astma, COPD, infecties van de hoge luchtwegen, bronchitis, hooikoorts en allergieën. Laat de minister maar eens opdracht geven tot een onderzoek welke van de twee varianten tot de hoogste medische kosten en ongemakken leidt.

 • Jan van het Zand

  Ze zijn op het platteland komen wonen. Maar zijn er niet gewend geraakt.
  Luchtwegproblemen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan:
  1) Houtkachel stoken.
  2) Van platteland naar stad rijden, in de file staan en dieseldampen inademen. En weer terug s'avonds naar het landgoedje op het platteland.
  3) Planten op het platteland. De bereklauw kan hevige eczeem reacties geven. En ook andere planten. Er zijn zelfs bloemen die hartklachten kunnen veroorzaken.
  4) Stof. Dat kan van alles zijn. Zand, kaf van de graanoogst, stuifmeel, endoxinen op het fijnstof van een maalderij, bakkerij, veevoederfabriek etc. etc....spuitmiddel....benzine dampen, dieseldampen etc etc...
  Het aanwijzen van de veehouderij als schuldige is daarmee een kort door de bocht verhaal. Doet het heel goed bij dierenactivisten, politici die op de korte termijn willen scoren.... ongeacht de werkelijke redenen te weten.

 • vandenbrandcv1

  en dan de actie groep minder vee wil ook minder teken. dat kan alleen door ander maaibeleid en minder natuur. 20% van de teken is besmet met de ziekte van lyme en daar is nu weer een ergere ziekte /hersenvliesontsteking bijgekomen. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn heftig zowel in aandoening als het aantal getroffenen en het causaal verband is veel sneller gelegd. Als men echt hart heeft voor de volksgezondheid...

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.