Home

Nieuws

Milieudefensie start actie tegen Ceta

Milieudefensie start acties tegen het voorlopig in werking laten treden van het handelsverdrag tussen de EU en Canada, Ceta genoemd.

De Europese Commissie wil Ceta voorlopig in werking laten treden voordat nationale parlementen het verdrag goedkeuren. De verkeerde volgorde, aldus campagneleider Freek Bersch van Milieudefensie.

Voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn

De vleessector in Nederland is bezorgd over Ceta. De EU stelt volgens de deal op termijn een tariefcontingent in voor 75.000 ton Canadees varkensvlees. In jaar één mag al 12.500 ton heffingsvrij de EU in, bovenop het bestaande tariefquotum van bijna 4.500. Canada krijgt ook een heffingsvrij quotum in voor 15.000 ton ingevroren rundvlees en 35.000 ton vers rundvlees.

Milieudefensie is vooral bezorgd over de ondermijning van voedselveiligheid, de bescherming van het milieu en dierenwelzijn in de EU.

Ceta voorgelegd aan nationale parlementen EU

De Commissie zei aanvankelijk dat de handelsdeal juridisch gezien alleen hoeft te worden voorgelegd aan de regeringsleiders en het Europees Parlement, maar koos er uiteindelijk toch voor het voor te leggen aan alle nationale parlementen.

De organisatie roept burgers op e-mails of brieven naar premier Mark Rutte te sturen. "We hebben de Europese Commissie al zover gekregen dat de Tweede Kamer over Ceta mag stemmen", zegt Bersch. "De volgende stap is regeringsleiders te overtuigen dat de Kamer moet kunnen stemmen vóórdat het verdrag in werking treedt."

Vrees voor eindeloze 'voorlopige' werking

Milieudefensie vreest dat de voorlopige werking eindeloos kan duren. De zogenoemde ‘voorlopige toepassing’ van Ceta komt volgens de tekst van het verdrag alleen tot een einde als de EU of Canada daartoe expliciet besluit. Dat besluit kan eindeloos op zich laten wachten als de ratificatie van het verdrag in een of meerdere landen in een impasse terechtkomt, aldus Milieudefensie.

"Premier Rutte moet daarom met de andere lidstaten afspreken dat nationale parlementen over de goedkeuring van het verdrag kunnen stemmen voordat het ‘voorlopig’ in werking treedt", zegt Bersch. "Op zijn minst moet de premier voorkomen dat de meest controversiële onderdelen van het verdrag vooraf in werking treden."

Of registreer je om te kunnen reageren.