Home

Nieuws 5 reacties

Mestverwerking Houbraken mag nog even mest innemen

Mestverwerker Wout Houbraken in het Brabantse Bergeijk mag weer beperkt mest innemen. De provincie Noord-Brabant legde hem onterecht een dwangsom op. Dat heeft de rechter woensdag beslist.

Houbraken mag dit jaar niet meer dan 75.000 ton mest innemen voor de verwerking. Van januari tot juli heeft hij al 61.987 ton mest ingenomen. Daarna moet Houbraken wachten op een nieuw besluit van de provincie. Dat is de uitkomst van een kort geding dat Houbraken aanspande tegen de provincie nadat deze in juli een dwangsom oplegde van 30 euro per ton mest.

Varkenshouders in de problemen

De rechter meent dat de provincie dit niet had mogen doen omdat de honderd varkensboeren die leveren aan Houbraken door de plotselinge innamestop in de problemen kunnen komen. Houbraken neemt 10.000 tot 11.000 ton mest in per maand. Hij zal zijn klantenbestand voorlopig moeten afbouwen om aan de vergunning te voldoen. De rechter stelt een limiet omdat onbeperkte inname mogelijk gevaarlijk is voor het milieu en oneerlijk zou zijn tegenover concurrenten.

Bedrijf fors uitgebreid

Houbraken heeft zijn bedrijf de afgelopen jaren fors uitgebreid van 16.000 ton naar 86.000 à 120.000 ton te verwerken mest per jaar. Hij heeft een vergunning uit 2008 voor 25.000 ton. Sinds 2010 is hij bezig met een vergunning voor een verwerkingscapaciteit van 200.000 ton per jaar. Gemeente Bergeijk wil wel meewerken, maar de provincie tot nu toe niet. De rechter geeft Houbraken nu een korte adempauze die hij kan gebruiken om opnieuw in overleg te gaan met de provincie. Houbraken heeft 32 man in dienst. Naast mestverwerking doet hij ook loonwerk en distributie van mest.

Foto

 • Wout Houbraken (68) bij zijn mestverwerkingsinstallatie in Bergeijk.<br /><em>Foto: Bert Jansen</em>

  Wout Houbraken (68) bij zijn mestverwerkingsinstallatie in Bergeijk.
  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • tewe

  met zo''n provincie wordt het mestprobleem wel opgelost,stelletje sukkels

 • fietskip

  Je ziet het een links provinciebestuur, dat werkt?!!!!!!

 • agri2

  En dat is nu net de provincie die alle mest bewerkt wil hebben.

 • krulsaart

  Misschien dat ze er zelf in Den Bosch iets mee kunnen?

 • vandenbrandcv1

  Brabant graag wil heel graag mestverwerking; dan zal ze wel mee moeten werken de uitvoering. Gevolg is anders zoals de rechter stelt dat vele boeren in de problemen komen bij het uitvoeren van hun wettelijke verplichtingen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.