Home

Nieuws 4 reacties

Mestverwerking Houbraken ligt stil; 100 veehouders gedupeerd

De mestverwerkingsinstallatie van Wout Houbraken in het Brabantse Bergeijk ligt stil op last van de provincie. Houbraken spant een kort geding aan. Woensdag doet de rechter uitspraak.

Houbraken is in conflict met de provincie Noord-Brabant over de omvang van de mestverwerkingscapaciteit van zijn installatie. Hij heeft een vergunning voor de verwerking van 25.000 ton mest per jaar. Houbraken verwerkt echter al jaren veel meer mest. In 2015 was dat 105.000 ton, in 2016 tot begin juli 60.000 ton mest. Houbraken wacht sinds 2010 op een verruiming van de vergunning; hij wil 200.000 ton mest per jaar kunnen verwerken. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente wil volgens Houbraken wel meewerken, maar de provincie heeft al meermaals de vergunning tegengehouden. En nu is er de handhaving op de bestaande vergunning. De provincie legde een in juli een dwangsom op van €30 per ton, waarop Houbraken zijn installatie stillegde. Honderd varkensboeren in de regio zijn hierdoor gedupeerd. Zij leverden hun mest aan Houbraken. Het bedrijf dat naast mestverwerking, ook distributie en loonwerk doet, heeft 32 man in dienst.

Wout Houbraken (68) bij zijn mestverwerkingsinstallatie in Bergeijk. <br /><em>Foto: Bert Jansen</em>
Wout Houbraken (68) bij zijn mestverwerkingsinstallatie in Bergeijk. 
Foto: Bert Jansen

Vervelend spelletje

Houbraken: "De provincie is bezig met een vervelend spelletje. Ik was een van de eerste in Nederland die begon met mestverwerking. Ik heb geen schuren extra gebouwd, alleen in de afgelopen jaren de bestaande verwerkingsinstallatie uitgerust met zwaardere apparatuur. Onder druk van de markt ben ik geleidelijk aan gegroeid, omdat de gemeente telkens zei dat het wel goed kwam met die vergunning. Nu draait de provincie mij de nek om". Woensdag doet de rechter uitspraak. Houbraken hoopt op een voorlopige voorziening, zodat hij de installatie weer kan opstarten. Houbraken heeft vanaf het indienen van de vergunning in 2010 €235.000 uitgegeven aan advieskosten. Hij begon in 2008 16.000 ton te verwerken. Houbraken pioneerde ook met kunstmestvervangers. Hij was een van de deelnemers aan de pilot Mineralenconcentraat. Sinds november 2015 geeft Brabant geen mestverwerkingsvergunningen meer af, omdat Gedeputeerde Staten werkt aan nieuw mestbeleid.

Laatste reacties

 • boerderij12

  wat willen ze nu in nederland,alles om zeep helpen ofzo?

 • 344412

  Het Rijk verplicht het, de gemeente vindt het prima en de provincie ligt dwars. En dan vinden politici het gek dat mensen ze niet waarderen.

 • IkBenBoerHarms

  De hele dag armoelanden sponsoren, eigen ondernemers die de economie laten draaien laten stikken.
  Dat is de BV Nederland in een notendop.

 • jop.

  brabantse ambtenaren ten voete uit. Overal voorop lopen met duurzaamheid ed maar als het dan op uitvoering aankomt dan mag er niets gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.