Home

Nieuws

Melkreductieplan ook voor schapen- en geitenhouders

Schapen- en geitenmelkers kunnen hoogstwaarschijnlijk ook deelnemen aan het Europese plan voor de vermindering van de melkproductie.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van vragen over de Europese regeling die nog in ontwikkeling is.

De Europese Commissie geeft alle melkveehouders (gangbaar en biologisch) vanaf september de mogelijkheid vrijwillig hun productie te verlagen voor een periode van drie maanden. De voorgestelde vergoeding daarvoor is €0,14 per niet geproduceerde kilo.

“Er wordt bekeken of de regeling kan worden opengesteld voor geiten- en schapenmelkers”, aldus het ministerie. Zelfzuivelaars worden van de regeling uitgesloten. Het ministerie meldt dat de productievermindering wordt gebaseerd op de hoeveelheid melk die wordt geleverd aan de zuivelfabriek. Zelfzuivelaars vallen daar buiten. De regeling staat ook niet open voor melkveehouders die dit jaar zijn gestopt.

Aanvraag begin september indienen

Wie aan het programma deelneemt moet zich begin september melden. Alle aanvragen die op tijd binnenkomen worden gelijk behandeld; er is geen onderscheid naar omvang van productievermindering, land van herkomst, of datum van indienen. Als bij de eerste intekening het budget nog niet op is, zal in de volgende maand een intekening volgen. Dat gaat door tot december, of tot het geld op is. Er zijn maximaal vier momenten van intekening.

De Europese Commissie geeft de premie als de productie in een periode van drie maanden in de nabije toekomst een aangegeven hoeveelheid lager is dan de productie in dezelfde periode in 2015, of begin 2016. Die keuze is gemaakt om seizoensinvloeden op de melkproductie uit te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.