Home

Nieuws 4 reacties

Meer drugscontroles bij boeren

Boeren in Zuidwest-Nederland kunnen de komende maanden vaker drugscontrole krijgen van politie, gemeenten, provincies, fiscus en het Openbaar Ministerie. Dat zegt Frank van Ierland districtelijk programmaleider ‘Ondermijning’ van de Taskforce BrabantZeeland.

De aanpak van drugscriminaliteit in het buitengebied in de regio Zeeland en Brabant wordt opgeschaald. Wiettelers en producenten van synthetische drugs gebruiken steeds vaker leegstaande stallen en boerenschuren voor productie en opslag. Van Ierland: “We gaan speciale methoden inzetten waarmee we makkelijker wiet- en xtc-schuren kunnen opzoeken.”

Focus verlegd van stad naar platteland

De Taskforce BrabantZeeland (een samenwerking van gemeenten, politie, fiscus en Openbaar Ministerie) houdt zich sinds zes jaar bezig met de aanpak van drugscriminaliteit in de regio. De focus van de steden wordt dus nu verlegd naar het platteland. Van Ierland: “Onze aanpak in de steden en dorpen is succesvol. Drugscriminelen zoeken hun vlucht naar het buitengebied. We merken dat boeren een populaire doelgroep zijn voor criminelen om te benaderen voor samenwerking. Dat gaan we nu harder aanpakken.”

80% boeren benaderd door criminelen

Dit voorjaar bleek in de Brabantse gemeenten Hilvarenbeek en Gilze en Rijen dat 80% van de boeren benaderd te zijn door criminelen. De boeren waren schriftelijk of telefonisch benaderd of kregen een ‘bezoek’. Een verontrustend hoog cijfer, vindt Van Ierland. “Dit cijfer is niet onderbouwd met onderzoek maar is gebaseerd op de ervaring van gemeenten en politie in de regio. Maar ook van andere collega’s buiten de regio hoor ik dezelfde ervaring. Het is voor ons voldoende om de focus te verleggen van stad naar platteland.”

Preventietraject voor boeren

De Taskforce gaat een preventietraject opzetten voor boeren. In diverse gemeenten worden informatieavonden georganiseerd en boeren kunnen meer controle verwachten. “Belangrijkste is dat boeren er goed van doordrongen raken wat de gevolgen zijn als zij in zee gaan met een crimineel. Een boer die bedrijfsruimten beschikbaar stelt, kan maximaal drie jaar cel en €81.000 boete krijgen. Ook leggen we uit wat een boer moet doen als hij benaderd wordt en het niet vertrouwd.”

Laatste reacties

 • el

  Als het in Nederland niet geproduceerd mag worden,waar moeten de wiet shops hun handelswaar dan inkopen?

 • pinkeltje

  Nou ja, er is uiteindelijk niemand die zegt dat je een coffeeshop moet beginnen. Maar dat het vanuit de knuffelcultuur leuk bedacht is maar in de praktijk tot onwerkbare toestanden leidt dan lijkt me nogal duidelijk. Je mag het verkopen als je het maar niet inkoopt of produceert. Wat kun je nog meer bedenken om criminaliteit te stimuleren?

 • vandenbrandcv1

  Nou 80 procent dat is nog al hoog. Zouden de cijfers komen van de linkse flank van de bestuurders komen die in de aanloop naar de verkiezingen de boeren willen belichten. Iedereen met boerenverstand moet toch kunnen zien als er regelmatig dingen zouden gebeuren rond een boerenerf met vreemde auto s en wazige vreemde personen.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb mij een keer laten vertellen dat in verse koemest stoffen zitten waar je high van wordt. Als bij drugscontrole blijkt dat een boer high is hoeft dat dus niet meteen van drugs te komen. Hij kan ook te lang in de stal zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.