Home

Nieuws 8 reacties

Loonwerkers in waterschadegebied lijden pijn

Loonwerkers in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg zijn hard getroffen door het recente noodweer. Vaak hebben ze een akkerbouwbedrijf naast het loonbedrijf en worden dubbel geraakt: ze oogsten minder en krijgen minder opdrachten. Bedrijven melden schades oplopend tot €400.000.

Loonbedrijf Nooyen-Van Bommel in Deurne denkt €350.000 tot €400.000 aan inkomsten te verliezen door het noodweer. Het bedrijf teelt onder meer op 180 hectare aardappelen, waarvan mogelijk 60% verloren is gegaan, aldus eigenaar Iwan van Bommel. Zijn vierkoppige loonbedrijf is gespecialiseerd in gewasbescherming.

Veel werk valt weg vanwege noodweer

Normaal doet Nooyen-Van Bommel veel werk voor groenteverwerker Rijko in Helmond, maar nu valt dat goeddeels weg. Van Bommel overweegt in het najaar als het loonwerk opdroogt werktijdverkorting aan te vragen. Volgens deze regeling kunnen bedrijven WW krijgen voor hun tijdelijk naar huis gestuurde werknemers. "De echte oplossing ligt in steun vanuit Den Haag", aldus Van Bommel, die zegt dat boeren in de regio zelden een brede weersverzekering hebben. "Ik ken in een omgeving van 50 kilometer rondom mijn bedrijf één teler met zo’n verzekering."

'Akkerbouwtak loopt €200.000 mis'

Loonbedrijf Jakobs in het Noord-Limburgse Geijsteren teelt op 175 hectare suikerbieten, aardappelen en mais. Een derde van de bieten ging verloren. "Ik denk dat de akkerbouwtak €200.000 aan inkomsten misloopt", aldus eigenaar Joos Jakobs. Het loonbedrijf heeft nu werk genoeg, maar vroeger dan normaal gaat straks de winterstop in.

Twaalf werknemers doen agrarisch loonwerk, onder meer voor groenteverwerker Oerlemans. "We hebben klanten waar 15 in plaats van 40 hectare aardappelen moeten worden geoogst, of alle 8 hectare wortelen zijn afgeschreven. Dat kost geld."

Ook Loonbedrijf Ysselsteyn uit de omgeving Venray denkt tonnen aan inkomsten te verliezen. Het bedrijf combineert 30 hectare eigen percelen met een loonbedrijf met vier werknemers. De helft van de aardappelen zijn 'weg', de wortelen zijn opgegeven evenals 20% van de lelies.

Werktijdverkorting komt in beeld

Het personeel graaft nu vooral greppels en pleegt onderhoud. Werktijdverkorting komt in beeld in oktober, als ook de pacht betaald moet worden. Het steekt eigenaar Frank Rongen dat belangenorganisatie LLTB staatssecretaris Martijn van Dam bij een bezoek aan het gebied in een veld lelies zette.

"Ze hadden hem op een perceel aardappelen of sla moeten laten rondkijken. Op een perceel met iets dat je kunt eten." Volgens Rongen kan de schade voor sommige bedrijven dodelijk zijn. "Van Dam heeft gezegd dat gezonde bedrijven niet om mogen vallen. Nu moet hij daadkracht tonen."

Bekijk de video van het bezoek van de staatssecretaris aan de door noodweer getroffen boeren

Lees de laatste berichten over de wateroverlast

Laatste reacties

 • verzekering

  Kunnen we vaststellen dat er in een straal van 50 kilometer er toch 1 boer met verstand zit.
  We weten al lang dat het klimaat aan het veranderen is en je dit soort toestanden de komende jaren meer mag verwachten.
  Dus keuzes maken . Neem je het risico of niet.
  En als je dan de gok neemt , niet telkens komen zeuren over overheidssteun.
  Hoe moet die teler met verstand zich wel niet voelen als dat zou loskomen.
  Speel snel in op de situatie en ga in overleg met waterschappen en Provincie.
  Er komt werk plenty voor de loonwerkers als men de waterhuishouding eens op orde gaat brengen. En bedenk , wat minder aardappelen , bieten enz. blijkt vaak ook weer goed voor de prijsontwikkeling voor de goed gewonnen producten.

 • boerke brabant

  @verzekering, heb je de verzekeringsvoorwaarden er op na gelezen, misschien snap je dan waarom er maar eentje de verzekering heeft afgesloten..

 • piethermus1

  In de bijna 2 decennia dat er geen schade was in Oost-Brabant en Limburg, was die er wel in Zuid-Holland, Zeeland en bij ons in West-Brabant. Bij ons hebben loonwerkers en boeren al vaker schade gehad. Toen er bij ons schade was, zijn elders in die ca 15 jaar in het Zuidoosten boeren grote arealen aardappelen gaan telen. Nu zijn zij aan de beurt, terwijl ze hadden kunnen weten dat ook hen het een keer zou overkomen. Waarom dan niet of amper verzekerd? Die 15 a 20 jaar heeft men mooi kunnen profiteren en mooie grote (risicovolle) bedrijven op kunnen bouwen i.t.t. bij ons.

 • breukers1

  In de gebieden waar het water in juni veel schade veroorzaakt heeft is het normaliter tijdens het groeiseizoen meer een kunst om voldoende vocht ter beschikking te hebben. Tal van getroffen bedrijven hebben een hele batterij aan beregeningsapparatuur in de schuur staan. Het is de laatste weken al vaker gezegd. Hagel is iets wat ieder jaar overal kan voor komen. Iedere ondernemer maakt zelf de keuze of hij dit risico verzekerd of zelf wil dragen. Schade is relatief makkelijk te taxeren en vast te stellen. Echter de wateroverlast in een gebied waar men normaliter zuinig moet zijn op elke mm die in het groeiseizoen valt, daar is een brede weersverzekering ook niet tegen opgewassen(lees niet genoeg dekkend voor). Er moet dan toch weer aan te veel criteria voldaan zijn wil men een "gedeelte" van de schade vergoed krijgen.

  Maar, Piethermus1, proef ik in jouw laatste zin toch niet een beetje jaloezie??

 • piethermus1

  Jaloezie is niet mijn ding. Verkeerde veronderstelling derhalve.

 • vael

  duidelijk Piet Hermus, ik ben het met je eens, van het voorjaar zijn hier in Zeeuws Vlaanderen tijdens lokale hagelbuien ook percelen uien voor de helft of meer verloren gegaan weliswaar niet met spectaculair grote hagelstenen en zonder huilende collegas op de kopakker maar de schade is er wel.

 • pinkeltje

  Ook buiten de gebieden waar het inderdaad spectaculair is, is er schade. Dat vinden we wel allemaal normaal ondernemersrisico. Hoe groot moet de schade zijn voor we het erg vinden? En zoals meestal met rampen en zo zou ik het in een aantal regio's wel willen noemen, het krijgt pas aandacht als het een groot aantal bedrijven betreft. Net als met verkeersslachtoffers. Die vallen er dagelijks, staat verder niemand bij stil, maar als het er een beetje veel tegelijk zijn dan wordt er een nationale dag van rouw uitgeroepen, hebben we avondvullende reportages, worden er 10 jaar later nog Kamervragen gesteld en claims ingediend en wordt er een herdenkingsmonument voor de slachtoffers opgericht. Emotie voert de boventoon. Maar inderdaad, je zou een aantal mensen een tegemoetkoming gunnen, anderzijds, hoe eerlijk is het echt als je daartoe overgaat?

 • koestal

  toch maar een brede weersverzekering,al komt zo,n ramp maar 1 keer in de 20 jaar

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.