Home

Nieuws

Landbouwgrond wereldwijd 6,6% in waarde gestegen

Wereldwijd zijn prijzen voor landbouwgrond sinds 2010 gemiddeld 6,6% per jaar gestegen. Dat blijkt uit de Global Farmland Index van het Britse vastgoedconsultancy Savills.

Wereldwijd zijn prijzen voor landbouwgrond sinds 2010 gemiddeld 6,6% per jaar gestegen. Dat blijkt uit de ‘Global Farmland Index’ van de Britse vastgoedconsultant Savills. Daarmee lag de prijsstijging wat lager dan in de voorgaande periode. Toch spreekt Savills van 'sterke, zekere groei met veel minder beweeglijkheid dan veel andere koopwaar'.

Grootste prijsstijging in Midden-Europa

De prijzen zijn het meest opgelopen in Midden-Europa. Sinds 2010 is de gemiddelde prijs voor landbouwgrond in landen hier 44% gestegen. Prijzen in West-Europa stegen in dezelfde periode marginaal. Datzelfde geldt voor Noord-Amerika terwijl in Oceanië de prijzen bijna 25% en in Zuid-Amerika 17% stegen.

Grondprijzen in Midden-Europa koelen sinds 2013 wel wat af, aldus Savills, omdat Polen, Roemenië en Hongarije proberen de invloed van buitenlandse investeerders met wetgeving te beperken. Prijzen in het algemeen bewegen nu vooral opzij. Enerzijds neemt de vraag naar voedsel wereldwijd toe, tegelijk staan prijzen voor onder meer graan en melk onder druk.

Brexit zorgt voor prijsschommelingen in West-Europa

Binnen West-Europa komt daar nog de zorg over Brits uittreden uit de EU bij. Het pond is sinds het referendum in waarde gedaald en investeerders zijn bezorgd of zij post-Brexit dezelfde rechten houden als nu. Prijzen in West-Europa zijn volgens Savills beweeglijker dan in andere regio’s. Met name in Denemarken en Ierland zijn prijzen sterk gestegen en gedaald.Uit de index blijkt dat gemiddeld prijzen sinds 2002 met bijna 15% per jaar zijn toegenomen en in West-Europa met 8%. Sinds 2002 zijn prijzen wereldwijd gemiddeld verzesvoudigd. Uit de cijfers van Savills blijkt dat landbouwgrond sinds 2002 harder en meer gelijkmatig in prijs is gestegen dan onder meer goud en de voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO.

Belangstelling voor landbouwgrond groeit

Matthew Sheldon van Savills denkt dat investeerders in het onzekere economische klimaat van nu zullen proberen hun risico’s te spreiden en beperken, waardoor landbouwgrond meer in de belangstelling komt te staan. Savills gebruikte voor zijn berekeningen cijfers van onder meer het Amerikaanse landbouwministerie USDA, wereldhandelsorganisatie WTO en het Europees statistiekbureau Eurostat.

Lees alles over grond- en pachtprijzen en agrarisch vastgoed op boerderij.nl/landbouwgrond

Of registreer je om te kunnen reageren.