Home

Nieuws 2 reacties

LTO niet blij met afspraken supermarkten en ngo’s

LTO is niet blij met de afspraken die Albert Heijn en Jumbo hebben gemaakt met ngo’s over het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De afspraken hebben alleen betrekking op Nederlands product, aldus Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid. Nederlandse telers worden op achterstand gezet.

Albert Heijn en Jumbo maakten eerder bekend met Greenpeace en stichting Natuur en Milieu tot een akkoord te zijn gekomen voor het tegengaan van bijensterfte. Vanaf 2019 moeten alle Nederlandse aardappelen, groenten en fruit voldoen aan de eisen van Milieukeur. Albert Heijn wil voor Nederlands product het gebruik van 28 middelen in de ban doen.

Supers willen aandeel biologisch flink opvoeren

Net als Jumbo wil de keten ook het aandeel biologische producten in de schappen flink opvoeren. Albert Heijn belooft Nederlands product te stimuleren, terwijl Jumbo dan weer zegt langdurige afspraken met telers te willen maken, met bijbehorende beloning. Samen zijn Albert Heijn en Jumbo goed voor een marktaandeel van meer dan 50% in Nederland.

De Nederlandse teler wordt volgens Baecke op achterstand gezet: “Dat is wrang, zeker in het licht van het feit dat juist op Nederlandse aardappelen, groenten en fruit niet of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen. We zijn op dat punt zelfs internationaal koploper.”

LTO vindt afspraken qua boereninkomen boterzacht

LTO onderhandelde niet mee over de afspraken, maar heeft volgens Baecke wel bij herhaling aangegeven dat geen sprake mag zijn van het meten met twee maten. De mededeling van Jumbo en Greenpeace om in te zetten op een beter inkomen voor de boer, gaat niet gepaard met garanties. De afspraken zijn volgens Baecke dan ook 'boterzacht'.

Baecke stelt vast dat de plannen niets doen voor de biodiversiteit in het buitenland. “Kennelijk zijn buitenlandse bijen niet belangrijk”, aldus de Zeeuwse akkerbouwer.

Laatste reacties

  • pietvanveghel@gmail.com

    De Nederlandse boer heeft verzaakt om uitleg te geven aan de consument over de inzet van pesticiden, wat dat überhaupt zijn en wat de biologische sector daarvoor in de plaats gebruikt? Mettertijd zal wellicht blijken dat de biologische plantenbescherming schadelijker is dan het gebruik van moderne pesticiden. Greenpeace zit bij de PvdA, op het ministerie, op schoot en heeft een enorm budget (1/3 van het opgehaalde geld) ter beschikking om de goedgelovige consument om de tuin te leiden. Daar stelt de agrarische sector Nederland maar bitter weinig tegenover. De conclusies uit het WUR rapport over bijen had ook stijlvol verdedigd kunnen worden. Het is niet gebeurd! De ingezette koers zal funest blijken voor alle voedselproducenten van Nederland.

  • Henk Tennekes

    Nu wreekt zich dat de LTO jarenlang een beperking van bestrijdingsmiddelen heeft tegengehouden en de ontwikkeling van agro-ecologie niet heeft bevorderd. Michail Gorbatsjovs beroemde tekst 'Wie te laat komt, wordt door het leven bestraft' is ook van toepassing op de LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.