Home

Nieuws 6 reacties

Homeopathische middelen in trek bij boer

Er is bij boeren meer vraag naar homeopathische middelen. Maar de officiële 'verkooplijst' is kleiner geworden en hij is tijdelijk.

Het gebruik van homeopathische middelen neemt toe in de landbouw. Dat blijkt uit cijfers van leveranciers. Vooral middelen om mastitis tegen te gaan zijn in trek.

ECOstyle verkocht vorig jaar bijvoorbeeld 38.000 100-milliliterflesjes Pyrogenium. Dat zijn er 6.000 meer dan in 2014. Holland Animal Care zag de verkoop van Salmycine (240-milliliterflesjes) stijgen van 1.030 in heel 2015 tot 645 in de eerste helft van 2016. De afzet van Mammicurine van Vee-Service IDAC lag dit jaar zelfs twee keer zo hoog als in 2015. De stijging is opvallend omdat deze middelen niet erkend zijn als officieel geneesmiddel. Bovendien kunnen ze antibiotica niet vervangen, erkennen ook leveranciers. Zij claimen alleen effectiviteit in het voortraject.

De stijging is opvallend omdat deze middelen niet erkend zijn als officieel geneesmiddel. Bovendien kunnen ze antibiotica niet vervangen, erkennen ook leveranciers.

Groeiende vraag, maar minder homeopathische middelen

Ondanks de toenemende boerenvraag is het aantal beschikbare middelen afgenomen. Voor melkvee, varkens en kippen zijn op dit moment nog vijftien middelen van vijf registratiehouders in beeld bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor registratie voor verkoop. Die lijst is tijdelijk, kent strenge criteria en was tot voor kort veel groter. Ook is het de vraag of deze homeopathische middelen verkocht mogen blijven worden. Registratiehouders moeten naar eigen zeggen veel extra onderzoek doen en dat kost veel geld. In de meeste gevallen verwachten zij die investering terug te zien in een registratie. Maar sommige registratiehouders lopen financieel nu al tegen het plafond. Wanneer de definitieve CBG-lijst met geregistreerde middelen er komt, is nog onduidelijk.

Laatste reacties

 • sjoerddehoop1

  De farmaceutische industrie probeert op alle manieren de homeopathie te dwarsbomen.
  De middelen die nu te koop zijn vormen vaak een samenstelling van meerdere enkelvoudige middelen.
  De beste remedie voor boeren is om zelf een cursus te volgen of mee te doen in een studiegroep over natuurgeneeswijze.
  Vervolgens zelf een doos met enkele tientallen enkelvoudige middelen te kopen en daarna zelf de middelen te mengen.
  Een toenemend aantal dierenartsen of diergeneeskunde therapeuten kunnen jou adviseren. Ze zijn gemakkelijk op Internet te vinden.
  Het mooie van homeopathische middelen is dat je nooit iets in melk, vlees of eieren vindt.
  Neem zelf initiatief en trek de verantwoordelijkheid naar je toe en laat je niet intimideren. Het is dan bovendien ook veel goedkoper .

 • koster

  je wordt hier inderdaad haast wel toe gedwongen Sjoerd. En dan zeggen we dat we in een vrij land wonen ????
  Waar zijn die studiegroepen Sjoerd?

 • sjoerddehoop1

  Het Louis Bolk Instituut in Driebergen heeft i.s.m. Liesbeth Ellinger uit Apeldoorn wel cursussen en en behandelkaart ontwikkeld.
  Via de biologische melkveehouderij vereniging Natuurweide kun je wel namen van boeren vinden of met mij contact opnemen sjoerddehoop@zonnet.nl

 • sjoerddehoop1

  Het Louis Bolk Instituut in Driebergen heeft i.s.m. Liesbeth Ellinger uit Apeldoorn wel cursussen en en behandelkaart ontwikkeld.
  Via de biologische melkveehouderij vereniging Natuurweide kun je wel namen van boeren vinden of met mij contact opnemen sjoerddehoop@zonnet.nl

 • Bennie Stevelink

  Je kunt de zieke koe ook in een veewagen laden en naar spiritueel genezeres Jomanda in Tiel brengen. Dat schijnt meer resultaat te geven dan homeopathische middelen.

 • A1967

  Bennie Stevelink, deze reactie zegt heel veel over u,niks over homeopathie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.