Home

Nieuws

Hogan: maak landbouw aantrekkelijk voor Afrikaanse jeugd

Om de voedselproductie in Afrika te stimuleren is het van groot belang om agrarische sector aantrekkelijk te maken voor jongeren, zodat de jeugd niet langer naar de stad trekt.

Dat zegt Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan op de Afrikaans-Europese conferentie over voedselzekerheid in de toekomst. Het is volgens landbouwcommissaris van de Afrikaanse Unie Rhoda Peace Tumusiime voor het eerst dat de Europese en Afrikaanse landbouwcommissarissen en landbouwministers bijeen zijn om over het voedselvraagstuk te praten.

Jeugd betrekken bij voedselproductie

"Met technologie en kennisontwikkeling moet het vak aantrekkelijker worden gemaakt. De landbouw wordt nu vooral gezien als sector waar je veel zwaar handwerk moet doen", zegt Hogan. "De jongeren moeten toegang hebben tot de moderne technologieën, waardoor er meer verdiend kan worden in de landbouw. Stimuleringsprojecten en het particuliere bedrijfsleven spelen hier een belangrijke rol bij”, vindt Hogan. Hij benadrukt dat het essentieel is om de jeugd bij voedselproductie te betrekken. "In Kenia is bijvoorbeeld de helft van de bevolking jonger dan 25. Zij moeten het gaan doen. De agrosector levert veel werkgelegenheid", zegt hij.

Geen ontwikkelingshulp maar kans om te verdienen

Hogan vindt het van belang dat voedsel in Afrika niet langer gezien moet worden als ontwikkelingshulp, maar dat het met name door het bedrijfsleven gezien wordt als mogelijkheid om geld te verdienen. "Er wordt door Europese lidstaten en Europese bedrijven al veel geïnvesteerd in voedselproductie in Afrika. De Europese Investeringsbank is daar ook bij betrokken. Niet alleen vanuit het oogpunt om Afrika te ondersteunen, er liggen ook enorme marktkansen voor voedselproductie, met een bevolking van 4 miljard mensen." Lokale voedselproductie in Afrika wordt in Europa ook gezien als bijdrage aan een oplossing voor de grote vluchtelingenstroom uit Afrika naar Europa.

Phil Hogan. Foto: ANP
Phil Hogan. Foto: ANP

Technologie maakt vak interessant voor jeugd

Ook Louise Fresco van de Wageningen UR benadrukt het belang van kennis en innovatie voor de voedselproductie in Afrika. "Robotisering lijkt wellicht een bedreiging, omdat robots het werk van mensen over kunnen nemen. Maar dat is het niet. De technologie moet het vak juist interessant maken voor de jeugd om de voedselproductie te stappen." Fresco zegt dat er geen regio is die meer mooie ideeën en plannen heeft om de voedselproductie te verbeteren dan in Afrika. "Het is nu de hoogste tijd om ook echt iets te gaan doen", zegt Fresco.

Nederlandse innovatiecentra in Afrika

Dat zegt ook staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Nederland wil hierom twee tot vier innovatiecentra inrichten in Afrika die moeten leiden tot nieuwe technieken en innovaties voor de ontwikkeling van de landbouw in Afrika. Hij hoopt dat andere lidstaten zijn voorbeeld zullen volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.