Home

Nieuws laatste update:24 aug 2016

Hitteplan veevervoer in werking

Met de huidige tropische temperaturen, boven 30 graden, is het hitteplan voor veetransport deze week in werking getreden. Zo'n hitteplan met aangepast veevervoer gaat in bij temperaturen boven 27 graden.

Daarnaast is in het hitteplan afgesproken dat geen transport plaatsvindt bij temperaturen hoger dan 35 graden. De temperatuur van de KNMI App is hierbij leidend. De recent gemaakte afspraken tussen sector en bedrijfsleven worden meteen op de proef gesteld. Vee&Logistiek Nederland en Saveetra informeerden de leden deze week al om transporten zo vroeg mogelijk te laten plaatsvinden of om te annuleren, indien mogelijk. Daarnaast om de beladingsgraad te verminderen, vooral tussen 12.00 uur en 19.00 uur en zo weinig mogelijk te stoppen. De NVWA zal hierop controles gaan uitvoeren.

Afgesproken is dat bij temperaturen boven 35 graden geen veetransport plaatsvindt.

'Vanwege dierenwelzijn liever geen NVWA-controles tijdens hitte'

Een woordvoerder van Saveetra geeft aan dat eventuele NVWA controles op transport met deze warmte niet gewenst zijn tijdens het transport, met het oog op het dierwelzijn. Op plek van bestemming kunnen ook deze controles plaatsvinden, hier moeten de wagens toch nog even wachten.

Vervroegde keuringen

Vee&Logistiek Nederland en Saveetra hebben namens de leden bij de NVWA verzocht om de keuringsperiode te vervroegen. Voor woensdag 19 juli zijn zeven vervroegde keuringen aangevraagd en deze worden nu tussen 4 en 5 uur in de morgen uitgevoerd om de ergste hitte voor te zijn.

Tropenrooster in belang van de dieren

Jos Zegers, secretaris bij Vee&Logistiek Nederland, stelt dat ze blij zijn dat er ondanks de capaciteitsproblemen bij de NVWA toch nog enkele exporten extra vroeg kunnen vertrekken. Het tropenrooster is ingesteld in het belang van de dieren. Daarom is het jammer dat er niet meer dierenartsen voor beschikbaar zijn. Vanwege dit algemene belang zou voor het tropenrooster ook geen toeslag op het kwartiertarief gehanteerd dienen te worden zoals nu het geval is. "Wij hopen dat de NVWA hun capaciteitsproblemen snel oplost, voor de dieren, veehouders, veehandelaren en transporteurs", aldus Zegers.

Of registreer je om te kunnen reageren.