Home

Nieuws 4 reacties

Graslandscheuren na waterschade mag binnenkort

Op korte termijn komt er een vrijstelling voor scheuren van grasland op zand- en lössgrond voor percelen die langdurig onder water hebben gestaan.

Daaraan wordt gewerkt door Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het agrarisch bedrijfsleven verzocht om de vrijstelling in het lopende overleg over de gevolgen van het extreme weer met veel water- en hagelschade van eind juni.

Binnenkort kunnen boeren een vrijstelling aanvragen voor scheuren van grasland op zand- en lössgrond voor percelen die langdurig onder water hebben gestaan.</p>
<p><em>Foto: William Hoogteyling</em>
Binnenkort kunnen boeren een vrijstelling aanvragen voor scheuren van grasland op zand- en lössgrond voor percelen die langdurig onder water hebben gestaan.

Foto: William Hoogteyling

Aanvragen herstelbemesting

Samen met LTO bekijkt Van Dam ook mogelijkheden of voor aanvragen voor herstelbemesting kan worden volstaan met gezamenlijke taxatierapporten voor meerdere percelen. De bestaande regeling voor herstelbemesting wordt volgens Van Dam ‘actief door ondernemers gebruikt’. Ruim 100 boeren hebben inmiddels een melding met een aanvraag gedaan via RVO.nl. Een ontheffing voor bemesten bij inzaai van een nieuwe gewas is volgens de staatssecretaris niet nodig. De stikstofgebruiksnorm telt immers per hectare en per teelt. Alle teelten moeten wel geregistreerd worden.

Meldingen over gewasdiversificatie doorgeven

Volgens Van Dam gaat er een melding naar Brussel om een beroep te kunnen doen op de bestaande mogelijkheden voor overmachtsituaties in de regelingen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Als bedrijven na schade een nieuwe gewas telen voor subsidie, hoeft dat in de praktijk na 15 juni niet gemeld te worden. Als door wisselingen van gewassen tussen 15 mei en 15 juli niet voldaan kan worden aan de eisen voor gewasdiversificatie, moet dat echter wel gemeld worden. Meldingen kunnen via een vereenvoudigd formulier worden doorgegeven. Volgens Van Dam is er geen indicatie dat de meldingen niet werkbaar zouden zijn.Over opnieuw bespuiten van gewassen is nog geen duidelijkheid. Op basis van concrete gevallen wordt bekeken of er alsnog een ontheffing komt.

Laatste reacties

 • Tinus1

  .....hoeveel weken zijn de nu verder?? Snappen ze in den Haag niet dat planten en beesten iedere dag leven en dat er geen uit/ aan of stand-by knop op zit........
  Maar sinds wanneer geld de gebruiksnorm per teelt? ??

 • putten

  niks vragen of melden, gewoon ploegen en inzaaien. als je moet wachten op goedkeuring is het al herfst en dus te laat.

 • veldzicht

  Wat is het verschil nog met Nederland en de Sovjet Unie onder Chroetsjov,?
  bitter weinig,allebei even achterlijk en moet je doen wat lui zeggen die er geen verstand van hebben.

 • PIETER123

  De scheu rwet stimuleert de verdichting van grond immers met te natte omstandigheden wordt er ingezaaid.Te zware machines net als mest injectie het probleem voor de bio diversiteit.Immers een grond alleen goed voor straatgras.

Of registreer je om te kunnen reageren.