Home

Nieuws

Gelderland en Limburg zitten niet te wachten op wet dieraantallen

De provincies Limburg en Gelderland zitten niet te wachten op een wet dieraantallen en volksgezondheid.

Staatssecretaris Martijn van Dam kondigde vorige week het wetsvoorstel aan naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden.

De provinciebestuurders Jan Jacob van Dijk (Gelderland) en Patrick van der Broek (Limburg) zeggen geen behoefte te hebben het aantal dieren in hun regio te begrenzen. Zij willen liever sturen op doelen. Van der Broeck: "Ik heb geen wet dieraantallen nodig. Wij streven kwaliteitsdoelen na en geen kwantitatieve doelen."

'Het gaat om vermindering fijnstofuitstoot'

Ook Jan Jacob van Dijk zegt niet te zitten wachten op een sturingsinstrument voor dieraantallen. "Ik heb mijn twijfels of het zinvol is te sturen op het aantal dieren. Het gaat om de fijnstofuitstoot te verminderen. Met techniek en nieuwe stalsystemen is een reductie van fijn stof te bereiken, niet per se met het verminderen van dieren."

Beide provinciebestuurders vinden de uitkomsten van het onderzoek onvoldoende om harde beleidsmaatregelen op te baseren. Zij noemen de resultaten 'teleurstellend' en 'weinig verrassend'.

Provincie mag aantal dieren beteugelen

Het kabinet kwam vorige week direct na het verschijnen van de onderzoeksresulaten met het wetvoorstel dieraantallen en volksgezondheid. Dit wetsvoorstel geeft besturen van provincies en gemeenten de bevoegdheid het aantal dieren per bedrijf of regio te beteugelen. 
De provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant kennen de grootste veedichtheid.

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings was woensdag nog niet in de gelegenheid te reageren. Het wetsvoorstel is in 2014 tot stand gekomen op aandringen van Noord-Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.