Home

Nieuws 11 reacties

Geen noodhulp voor weerschade

Er komt geen noodfonds voor de hagel- en waterschade in Zuidoost-Nederland.

De Wet tegemoetkoming Schade bij Rampen en zware ongevallen (WTS) wordt niet opengesteld. Regeringspartijen VVD en PvdA weerstaan in de Tweede Kamer de druk van praktisch de voltallige oppositie om de regering op andere gedachten te brengen.

Onenigheid over overheidssteun

Regering en Kamer zijn het er wel over eens dat de extreme weerssituatie niet tot gevolg mag hebben dat gezonde bedrijven het loodje leggen. De onenigheid is er vooral over de bijdrage van de overheid daarbij.

Met die conclusie trok voorzitter Leon Faassen (Limburgse Land- en Tuinbouwbond)  teleurgesteld de deur achter zich dicht van de vergaderzaal, waar de Tweede Kamer met staatssecretaris Martijn van Dam  (Economische Zaken) had overlegd. Faassen vindt het onbegrijpelijk dat Kamerleden van de regeringspartijen niet begrijpen dat de hagel- en waterschade van de afgelopen weken uitzonderlijk is. "We komen hier niet voor een aalmoes", zei hij. Dat een ondernemerspartij als de VVD niet over de brug komt, stelt hem teleur. "Boerendochter Helma Lodders durft de confrontatie niet aan", zegt hij.

Staatssecretaris Martijn van Dam in overleg met de Tweede Kamer over de gevolgen van het noodweer.<br /><em>Foto: ANP </em>
Staatssecretaris Martijn van Dam in overleg met de Tweede Kamer over de gevolgen van het noodweer.
Foto: ANP

Oppositie wil wel steun

Kamerlid Lodders noemde de openstelling van de WTS tijdens het Kameroverleg een lege huls. Zij meent dat met gerichte maatregelen en soepele bejegening van de getroffen boeren, gecombineerd met de al getroffen maatregelen vooralsnog genoeg gedaan wordt.

Oppositiepartijen CDA, SGP, PVV en SP dienden gisteren gezamenlijk een motie in om de WTS van toepassing te verklaren, of om een noodfonds in te stellen, of een andere regeling waaruit geput kan worden voor niet-verzekerbare schade. Volgens staatssecretaris Van Dam zal zo'n regeling de goedkeuring van de Europese Commissie niet krijgen, omdat er dan sprake is van staatssteun.

'Het is toch de wereld op zijn kop als de nationale bestuurders zeggen dat er geen sprake is van een ramp'.

Teleurgestelde reacties

Limburgs gedeputeerde Patrick van der Broeck toonde zich teleurgesteld: "De VVD had hier het verschil kunnen maken. De staatssecretaris had ook kunnen kiezen voor het instellen van een noodfonds, waar andere partijen aan kunnen bijdragen." Van der Broeck wil op zoek naar creatieve regelingen, die binnen de bestaande kaders toch extra middelen voor de getroffen boeren opleveren.

Van der Broeck: "Het is toch de wereld op zijn kop als de nationale bestuurders zeggen dat er geen sprake is van een ramp. We hebben schade van €500 miljoen en daar blijft het niet  bij. Dat is een ramp voor de land- en tuinbouw."

Faassen:  "We komen over vijf of zes maanden vanzelf hier terug, als de boeren hun voer niet meer kunnen betalen."

Lees alles over de waterschade op deze site.
Lees hieronder hoe er wordt gesproken over het overleg in de kamer op social media.

Laatste reacties

 • Peltjes

  Nexit. Of verschuilt van Dam zich achter de Europese Commisie.

 • chila

  de eerste 25 jaar geen belasting en waterschapsheffing meer betalen !

 • agratax(1)

  Als we eerst eens gaan onderzoeken Waarom er water overlast is. Komt dit door het extreme weer ter plaatse of extreme regenval elders in Europa? Had met goed water (afvoer) beheer deze ellende voorkomen kunnen worden? Wat te verzekeren is, is Hagel en extreme regenval op de betreffende percelen. Wat hopelijk wel mogelijk is, is de afvoer tijdig op orde maken en de binnenboezems op orde brengen. Hiervoor is mogelijk een wijziging van het waterschapsbeleid en overheids denken nodig. Niet te verzekeren zaken dus.

 • amaris481

  Wat een land leven wij in eigenlijk ? .In Duitsland en België worden de bedrijven wel geholpen die zijn zuinig op hun voedsel producenten . Ik als akkerbouwer in West Brabant met geen of weinig schade .Ben bereid om mijn getroffen collages te onder steunen solidariteit nomen we dat . Groet Arie

 • wienbemelmans

  als de waterschappen niet zo,n stomme streken had uit gehaald om alle bekken
  ondiep te maken en vol laten groeien met onkruit zo dat geen water weg kan
  stromen en de sluisen dicht laten en zich maar voor de domme houden,
  stelletje onnozelaars.

 • mariapeel

  Den haag plat gooien

 • hylkema.l

  Voor de getroffen bedrijven is de schade van ongeveer dezelfde grootte als de muizenschade van 2 jaar geleden in andere delen van het land, Ook toen geen schadevergoeding, wel een aantal aanvullende maatregels zoals overbrugging financiering, uitstel van aflossing e.d.

 • melkveehouder .

  Volgens mij regeert het CDA bij de Limburgse waterschappen. Zij weten verfrommeld goed dat een gedeelte van de oorzaak ligt bij het ecologisch onderhoud van beken. Geen onderhoud dus! Het dicht laten groeien van watergangen om zo de natuurorganisaties honing om de mond te smeren.Als er vervolgens gevoelige projecten komen voor de milieuclubs, zoals infrastructurele werken, worden de boerenbelangen geruild voor het electoraal belang. En dan is het gemakkelijk om nu de PvdA en de VVD aan te vallen terwijl je de tools voor de oplossing in eigen handen hebt!

 • jop.

  en dit wordt door beroepspolitici die gemiddeld genomen nog nooit in het bedrijfsleven actief zijn geweest besloten. Verder van de werkelijkheid kun je niet staan. Politicit: geniet van jullie 'welverdiend' reces van ruim 2 maanden!

 • verzekering

  Helemaal mee eens Agratax. We zullen er rekening mee moeten houden dat vanwege het veranderende klimaat, dit soort extremiteiten vaker zullen gaan voorkomen. Dus zeker in die streken waar waterafvoer in algemene zin onder de maat is, SNEL maatregelen nemen en Waterschappen aanspreken.
  Daar waar ondernemers vergeten zijn of bewust geen hagelverzekering hebben afgesloten, dit nog maar eens her-overwegen.
  We willen steeds minder overheidsbemoeienis , dus daar waar men bewust geen verzekering heeft afgesloten moeten ze nu niet zeuren , dat is ondernemers risico. Je moet ook leren van je fouten.

 • melkveehouder .

  @ verzekering. Je vergeet ' advertorial' boven je reactie te plaatsen!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.