Home

Nieuws

Franse minister tevreden met nieuwe EU-steun

De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll is zonder meer tevreden over het nieuwe EU-steunpakket voor de landbouw.

"Ik feliciteer mezelf met het besluit van de Europese Commissie om een duidelijke enveloppe beschikbaar te stellen waar Frankrijk ook al maanden op heeft aangedrongen", aldus de minister na de Landbouwraad in Brussel.

De minister bedankte daarbij expliciet Duitsland en Polen 'waarmee we hebben samengewerkt om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen'. Ook andere landen die het Franse standpunt hebben gesteund kunnen op de dank uit Parijs rekenen.

'Melkproductie reguleren op EU-niveau'

Volgens Le Foll ligt de prioriteit in het nieuwe steunpakket dat Brussel maandag heeft aangekondigd op de melksector 'via een specifieke maatregel om de productie te beperken'. "€150 miljoen maakt het mogelijk om het melkvolume dat wordt geproduceerd voor het eerst sinds het afschaffen van de quota op Europees niveau te reguleren." De bewindsman maakte verder wel melding van de overige €350 miljoen in het steunpakket, maar liet in het midden of Frankrijk van de mogelijkheid gebruik maakt om het haar toegekende bedrag, rond de €50 miljoen, te verdubbelen.

Belgische minister: stap in goede richting

De Belgische minister Willy Borsus spreekt van 'een stap in de goede richting'. Ook hij benadrukt dat het de eerste keer is dat Europa opnieuw een mechanisme invoert om de productie te verminderen. "Dit toont aan dat de Commissie ons gehoord heeft. Maar de beschikbare bedragen blijven te laag en niet genoeg georganiseerd op het niveau van heel Europa." Zo rekende Borsus voor dat de enveloppe van €150 miljoen de productie met 1 miljard liter kan terugschroeven, wat volgens hem overeenkomt met een steun van 14 cent per liter niet geproduceerde melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.