Home

Nieuws

EU importeert steeds meer uit Oekraïne

Oekraïense exporteurs profiteren flink van het sluiten van een handelsverdrag met de EU en de waardedaling van de Oekraïense munt.

Het land exporteerde van juni 2015 tot en met mei 2016 voor €4,4 miljard aan agri- en foodproducten naar de EU. Dat is €780 miljoen meer dan in de corresponderende periode een jaar eerder. Ook Argentinië wordt een steeds belangrijkere leverancier. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Oekraïne spraken in 2014 een ‘diep en veelomvattend vrijhandelszone’ af. In januari van dit jaar is het verdrag officieel van kracht, maar al in 2014 is een groot gedeelte voorlopig in werking getreden. Sindsdien loopt de export van onder meer graan, koolzaad en appelsap snel op, geholpen door het inzakken van de lokale munt - dat maakt Oekraïense producten goedkoper.

De EU sprak met Oekraïne onder meer een jaarlijks tariefvrij quotum af van 400.000 ton mais, dat volgens persbureau Agra Europe al in de eerste week van 2016 ingevuld was. Een quotum van bijna 1 miljoen ton tarwe, meel en pellets was eind mei gevuld. Wat nog rest is ruim de helft van een quotum van 250.000 ton voor gerst.

Comeback Argentinië

Argentinië werd onder de vorige president Cristina Fernández de Kirchner als leverancier van de EU steeds minder belangrijk. Kirchner hield binnenlandse prijzen laag door de export te frustreren en zette hoge heffingen op de export van producten als soja en rundvlees. De nieuwe president Mauricio Macri, een liberaal, gooide het roer om.

Niet zonder effect, want de Argentijnen maken een aardige comeback. In de 12 maanden tot juni 2016 exporteerden de Argentijnen voor €5,9 miljard aan onder meer mais, soja en rundvlees naar de EU. Ook hier hielp, naast het nieuwe handelsbeleid van Macri, de waarde van de munt. De Argentijnen exporteerden voor €625 miljoen extra naar de EU.

Cacao en Poetin

Andere landen die flink meer profiteerden zijn cacao-gigant Ivoorkust, de VS en Turkije. Laatstgenoemde exporteert vooral groente en fruit naar de EU, en de toename is vermoedelijk deels gevolg van het sluiten van de Russische grens. Rusland besloot Turkije te boycotten nadat het land een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot dat doelen in Syrië bombardeerde.

Rusland is normaliter een hele grote afnemer van Turkse tomaten, appels en andere producten waarvoor exporteurs nu een andere bestemming zoeken. De opkomst van bovengenoemde landen in export naar de EU ging onder meer ten koste van Brazilië, dat niettemin nog wel een enorm agrarisch handelsoverschot met de EU realiseerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.