Illustratie: ANP AlgemeenNieuws

EU en VS: geen vertraging TTIP

De EU en VS zijn vastberaden voor het einde van het jaar een vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd, af te sluiten. De deadline wordt niet bijgesteld vanwege de ‘Brexit’ of de Amerikaanse presidentiële verkiezingen in november.

Dat hebben de hoofdonderhandelaars na afloop van alweer de veertiende onderhandelingsronden gezegd.

De EU en VS hebben nu voor 97% van alle goederen concrete voorstellen uitgewisseld. Voor de overige 3% moet eerst nog nader gesproken worden. Het gaat volgens insiders met name om ‘gevoelige’ agrarische producten zoals rundvlees. Ook is nog geen deal bereikt over bescherming van geografische herkomstbenamingen, zoals Parmezaanse kaas.

EU-hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero zegt dat de EU ‘significante inspanningen’ wil doen om TTIP gedaan te krijgen. Na de uitkomst van het Brexit-referendum hebben de EU-lidstaten volgens hem de Europese Commissie opnieuw het mandaat verstrekt om TTIP uit te onderhandelen. “Brexit zal op geen enkele manier onze onderhandelingen vertragen.”

VS: Brits vertrek uit EU heeft ‘dramatisch effect op EU-markt’

De Amerikaanse hoofdonderhandelaar Dan Mullaney zegt dat een Brits vertrek uit de EU ‘een dramatisch effect heeft op de totale waarde van de EU-markt’. “Het beïnvloedt de balans van de potentiële deal. We zijn dit aan het analyseren.” Maar de Amerikaan voegt eraan toe “nog steeds overtuigd te zijn dat de politieke motivering voor TTIP sterk blijft’.

Mullaney waarschuwt ook dat als de EU en VS niet tot een deal op hoofdlijnen komen voor het einde van het jaar, de onderhandelingen een periode op ‘hold’ gezet kunnen worden, voordat een nieuwe Amerikaanse regering goed en wel is geïnstalleerd in het Witte Huis.

TTIP kan grote impact hebben op agrarische handel

TTIP kan grote gevolgen hebben voor de agrarische handel. De Europese Unie kan wellicht fors meer export van Amerikaans rundvlees en mogelijk varkensvlees verwachten, terwijl andersom de EU hoopt meer zuivel, groente en fruit te exporteren.

Netto lijkt de deal voor de Nederlandse land- en tuinbouw relatief weinig op te leveren, bleek uit diverse studies.

Een aantal organisaties verzet zich tegen de deal, omdat deze zou leiden tot oneerlijke handel en ondermijning van de voedselveiligheid, bescherming van het milieu en dierenwelzijn. Vorige week sloot de biologische brancheorganisatie Bionext zich aan bij een coalitie van anti-TTIP-groepen, waaronder ook onder meer LTO Varkenshouderij en de agrarische vakbonden NAV, NMV en NVV.

Beheer
WP Admin