Home

Nieuws

EU en Afrika maken afspraken over voedselvoorziening

De Afrikaanse Unie en de Europese Unie hebben afspraken gemaakt om de voedselzekerheid in Afrika te verbeteren. Dat gebeurde op de conferentie die Nederland samen met de EU heeft georganiseerd in Noordwijk.

De lidstaten van beide unies hebben concrete plannen gemaakt op het gebied van klimaatslimme landbouw, verbetering van de markttoegang voor lokale en kleine producenten, vermindering van de voedselverspilling en voedselverliezen na de oogst, verbeteren van de inzet van private investeerders om de sector verder te ontwikkelen en de verdere ontwikkeling van kennis en innovatie. Zo is afgesproken dat er in 2020 duizend nieuwe gepromoveerde Afrikaanse studenten moeten zijn.

Innovaties invoeren in de praktijk

"Klimaatslim-ondernemen is voor de agrarische sector niet nieuw. Het moet alleen slim worden ingevoerd in de praktijk. Van belang is dat we écht met boeren en boerenorganisaties en beleidsmakers aan de slag gaan met de invoering van de slimme oplossingen", zegt Andrew Steers van het World Resources Institute (WRI). Hij benadrukt dat het bij kennis en innovatie niet alleen om de ontwikkeling gaat, maar vooral ervoor zorgen dat de nieuwe technologie wordt toegepast in de praktijk. Dat is lastig bij de kleinschalige landbouw in Afrika.

Landbouwcommissaris Rhoda Peace Tumusiime van de Afrikaanse Unie is blij met de afspraken die de EU en de Afrikaanse Unie hebben gemaakt. Ze ziet het als een goede stap voorwaarts bij het doel om in 2025 geen honger meer te hebben in Afrika.

Of registreer je om te kunnen reageren.