Home

Nieuws 5 reacties

Druk om steun waterschade neemt toe

De druk op het kabinet om meer te doen voor ondernemers die getroffen zijn door de hagel- en waterschade in Zuid-Nederland neemt toe.

De maatregelen die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdag 1 juli aankondigde zijn niet afdoende, vinden Limburgse en Noord-Brabantse landbouw- en werkgeversorganisaties.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en de Brabantse en Limburgse werkgeversverenigingen dringen bij de Tweede Kamer op aan om te komen met een royalere regeling, dan nu is toegezegd.

Van Dam schreef vrijdag 1 juli aan de Tweede Kamer dat het kabinet geen tegemoetkoming wil regelen op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast. Daardoor kunnen bedrijven door banken met maatwerkoplossingen worden bediend. Dan gaat het bijvoorbeeld om verruiming van financiering of uitstel van aflossingen. Bedrijven met personeel krijgen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de mogelijkheid gebruik te maken van werktijdverkorting.

CDA: debat met minister

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma heeft vorige week tijdens een bezoek aan het getroffen gebied al gezegd dat het kabinet de WTS moet openstellen. CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts wil nog deze week een debat met Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, die over de WTS gaat, en staatssecretaris Martijn van Dam over de gevolgen van de hevige weersomstandigheden. Hij dient daarvoor dinsdag 5 juli een verzoek in.

'We moeten ons uiterste best doen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen'.

VVD/PvdA: content met maatregelen

Coalitiepartijen VVD en PvdA waren maandag 4 juli in Limburg en Noord-Brabant. PvdA'er Henk Leenders zegt dat hij vooralsnog tevreden is met de door het kabinet aangekondigde maatregelenpakket. "We moeten echter ons uiterste best doen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken, daarvoor is dit drama te groot." Leenders noemt de brede weersverzekering: "Waren de ondernemers verzekerd? En als ze geen verzekering hadden, waarom dan niet?"

VVD-Kamerleden Remco Bosma en Helma Lodders waren samen met Europarlementariër Jan Huitema in het gebied. "Afschuwelijk. Het moet angstaanjagend zijn geweest", zegt Lodders.

ZLTO: Van Dam miskent getroffen boeren

Volgens ZLTO voelen de boeren en tuinders die getroffen zijn door overvloedige regen en hagel in Zuidoost-Nederland zich miskent door de overheid. ZLTO wil samen met LLTB en betrokken provincies en gemeenten dat de overheid de onverzekerde schade vergoed. Dit kan door de Wet tegemoetkoming schades (WTS) in werking te laten treden. Staatssecretaris Martijn van Dam voelt daar echter niets voor. Volgens hem hadden boeren zich kunnen verzekeren tegen de schade. ZLTO is het daar niet mee eens: de brede weersverzekering dekt schade veroorzaakt door een ijsstorm en buitensporige regenval niet.

ZLTO heeft wel waardering voor minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid voor het instellen van een werktijdverkorting (WTV). De maatregelingen die Van Dam voorstelt vanuit zijn ministerie noemt ZLTO ontoereikend.

Volgens ZLTO zijn in Brabant 750 agrarische bedrijven getroffen en in Limburg 230 bedrijven.

Kamer: sneller handelen bij extreme overlast

Waterschappen, gemeenten en de regering moeten in de toekomst sneller in actie komen bij extreme wateroverlast. Dat stelt de meerderheid van de Tweede Kamer in een breed gesteunde motie van de VVD'er Barbara Visser. De motie werd maandag 4 april ingediend tijdens het wetgevingsoverleg met minister Melanie Schultz van Haegen. De motie roept de regering op met de gemeenten in overleg te gaan. Doel is dat bij extreme overlast de schade zo veel mogelijk beperkt moet worden. Daarvoor moeten gemeenten, waterschappen en regering een plan maken. Zowel PvdA als CDA ondersteunen de VVD-motie.

Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra </em>
Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast.
Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • ceres

  ja weer extra geld lenen volgens mij moet dit ook weer worden terug betaald maar waar van

 • Peet1212

  Is dit alles wat we van de VVD kunnen verwachten????
  Dan krijgen ze mijn stem nooit meer!!!

 • verzekering

  De overheid heeft meer dan genoeg gedaan.
  We willen graag steeds minder bemoeienis van de overheid , dan moet je nu ook weer niet gaan bedelen.
  Dit is een ondernemers risico en je besluit als ondernemer zelf of je er wel of niet een verzekering voor wilt afsluiten. Heb je dit niet gedaan dan moert je achteraf niet zeuren en als een verzekering het door je gewenste risico niet afdekt , dan moet je naar een andere die dat wel afdekt.
  Als er delen van een teelt verloren gaan , geeft dit veelal ook weer een hogere prijs voor het resterende deel.
  En men moet niet van 2 walletjes willen eten.
  Misschien tijd voor de beroepsgroep om een eigen risico verzekering in het leven te roepen. Zo draag je als beroepsgroep het gezamenlijk risico. en kun je als telers zelf de voorwaarden en uitsluitingen bepalen

 • Rogé


  wel bij de les blijven,
  1. de huidige bredeweersverzekering dekt deze schade niet of slechts gedeeltelijk.
  2. waarom moet ik me verzekeren als de schade mede door een ander veroorzaakt wordt
  Hoofd afvoer gangen zijn door de semi-overheid dichtgegooid, en krom gemaakt, zodat ze zo min mogelijk water afvoeren.
  Secundaire afvoergangen worden niet onderhouden om de flora en fauna hun gang te laten gaan.
  Gevolg opbolling van grondwater in een groot gebied waardoor nu ook op hogere percelen gewassen als ook natuur door nattigheid afsterft.

 • agratax(1)

  @Roge. Je hebt gelijk. De overheid vindt Milieu en terug naar de natuur anno 1800 belangrijker, dan het voortbestaan van uw bedrijf. Het waterschap heeft zich aan deze nieuwe door onze Regenten (Grachtengordel bewoners) uitgevaardigd beleid geconformeerd. Hiermee lijkt mij de overheid schuldig aan uw schade. Zij is de veroorzaker en daarmee Wettelijk Aansprakelijk te stellen. Helaas de overheid kent deze aansprakelijkheid niet als zij schuldig is. Als komend maart de verkieizngen een totaal onverwachte en ongewenste verschuiving te zien geven, zijn de Regenten sprakeloos en begrijpen ze niet "Hoe dat heeft kunnen gebeuren".

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.