Home

Nieuws

Ook Deutsche Bank werkt mee aan compensatie swaps

Deutsche Bank werkt toch mee aan een compensatieregeling voor mkb'ers, met dat bericht kwam de bank op de dag dat claimorganisatie Swapschade aankondigde de bank te dagvaarden.

Toezichthouder AFM reageerde verheugd op dit bericht.

Eerder gaf de bank nog aan zich te beraden op de voorstellen. ING, ABN AMRO, SNS, Van Lanschot en Rabobank stemden onlangs al wel in. De geboden oplossing maakt het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen. Deutsche Bank hoopt het dossier op deze manier af te sluiten.

Swapschade

Swapaffaire nog niet ten einde voor Deutsche Bank

Toch is de zogeheten swapaffaire hiermee nog niet helemaal klaar voor het financiële concern. Deutsche Bank moet zich binnenkort waarschijnlijk nog voor de rechter verantwoorden voor de schade die klanten van de bank met de aankoop van de ingewikkelde financiële producten hebben geleden. Claimorganisatie Swapschade van Pieter Lakeman werkt namens vijf gedupeerden aan een dagvaarding, die medio augustus klaar moet zijn. Het gaat om een claim van in totaal €2 miljoen tot €5 miljoen, werd donderdag 21 juli eerder op de dag bekend.
Veel ondernemers uit het mkb gingen afgelopen jaren het schip in door rentederivaten af te sluiten. De banken boden hen een soort verzekering aan die ze moest beschermen tegen de effecten van rentestijgingen. De laatste jaren ging de rente echter vooral sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.

Swapschade: voorgestelde vergoedingen te laag

Swapschade liet eerder al weten geen genoegen te nemen met de compensatieregeling, onder meer omdat de voorgestelde vergoedingen te laag zijn. Lakeman vertegenwoordigt nog 115 andere gedupeerden die hopen op een ruimere vergoeding van de andere betrokken banken.
Hoeveel alle gedupeerden volgens de voorgestelde compensatieregeling precies vergoed kunnen krijgen, is overigens nog niet bekend. Dat verschilt ook per geval. De commissie die met de oplossing kwam, schatte het totaal aan vergoedingen van alle banken samen onlangs op zeker meer dan een miljard euro.

Lees ook de blog van Rick Hoksbergen: Hoe afhankelijk ben je als ondernemer?

Of registreer je om te kunnen reageren.